Fotografija: Ministar Božinović gradonačelnici i županici uručio je certifikat i posljednje minu/ Foto: Pakrački list
Galerija
Ministar Božinović gradonačelnici i županici uručio je certifikat i posljednje minu/ Foto: Pakrački list

PSŽ i službeno bez mina: "U proces razminiranja županije utrošeno je 374 milijuna kuna"

U PSŽ je od minsko-eksplozivnih naprava stradalo 16 osoba, od čega četiri smrtno, a posljednji slučaj dogodio se 2005. godinePožeško-slavonska županije od danas je i službeno županija bez minsko sumnjivih područja, piše Pakrački list.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Pakracu županici Antoniji Jozić uručio certifikat koji upravo to i potvrđuje, a gradonačelnica Pakraca Anamariji Blažević dobila je „posljednju minu“, koja simbolizira posljednju pronađu i uništenu minu na pakračkom području.

Konferencija je održana u Pakracu/ Foto: Pakrački list
Konferencija je održana u Pakracu/ Foto: Pakrački list

Spomenuta mina pronađena je prije mjesec dana na teško dostupnim obroncima Papuka kada je razminirano zadnjih 680 četvornih metara sumnjivog područja s kojeg je pokupljeno 16 različitih eksplozivnih naprava. 

400 četvornih kilometara pod minama

U ovu godinu Požeško-slavonska županija je ušla s posljednjih 6,3 četvornih kilometra minsko-sumnjivog područja, sve na području Grada Pakraca koje je razminirano u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci. 

Inače, 1998. godine, kada je krenula izrada prvih karti minsko-sumnjivog područja u PSŽ je bilo ukupno 391,5 četvornih kilometara takvog područja. Nadalje, 2005. godine taj broj iznosio je 70,6 kilometara, a danas je ona u potpunosti bez njih, pri čemu je prikupljena 1741 različita minsko-eksplozivna naprava.  

Četiri osobe smrtno stradale

Za to vrijeme u županiji je od minsko-eksplozivnih naprava stradalo 16 osoba, od čega četiri smrtno, a posljednjih slučaj dogodio se 2005. godine. U proces razminiranja županije utrošeno je 374 milijuna kuna iz različitih domaćih i stranih izvora, izvijestili su potpredsjednik Vlade Davor Božinović i Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite RH.

Davor Božinović/ Foto: Pakrački list
Davor Božinović/ Foto: Pakrački list

- Nažalost postupak razminiranja nije završen u cijeloj Hrvatskoj te još ima 168 četvornih kilometara minsko sumnjivog područja u šest županija za čije će razminiranje do 2024. godine trebati izdvojiti još gotovo milijarda kuna. Inače, od 1998. godine na razminiranje je potrošeno skoro 7 milijardi kuna, poručio je ministar Božinović odajući zahvalnost svima koji su izravno sudjelovali u ovom izuzetno opasnom poslu.

Razvoj turizma i drugih gospodarskih grana

Otvarajući skup saborska zastupnica i naša gradonačelnica Anamarija Blažević je podsjetila na podatak da je Domovinski rad počeo u Pakracu u kojem je od 1996. godine očišćeno 50,5 četvornih kilometara minsko-sumnjivog područja što je bio kočnica za razvoj Pakraca, posebno pojedinih grana kao što je turizam. Da je bez minsko-sumnjivog područja razvoj lakši, ilustrirala je i činjenicom da posljednjih godina raste porez od prodaje nekretnina.

Anamarija Blažević/ Foto: Pakrački list
Anamarija Blažević/ Foto: Pakrački list

Županica Antonija Jozić je istaknula da imati županiju bez mina znači slobodu i mogućnost razvoja šumarstva, poljoprivrede i turizma, ali da niti u svakodnevnom životu lokalnom stanovništvu nije bilo ugodno prolaziti pored tabli koje upozoravaju na opasnost od mina, piše Pakrački list.

Antonija Jozić/ Foto: Pakrački list
Antonija Jozić/ Foto: Pakrački list