Fotografija: Psi su u posljednjih nekoliko tjedana proživjeli teške dane/Foto: Unsplash
Galerija
Psi su u posljednjih nekoliko tjedana proživjeli teške dane/Foto: Unsplash

Psi zbog potresa, blagdanskog stola i petardi stvorili male gužve kod lokalnih veterinara

Teško je tvrditi da su zdravstveni problemi pasa povezani s potresom, ali svakako je moguće da su i potresi i petarde utjecali na njih, kaže nam veterinar Dumančić iz daruvarske ambulante Karaula- Ambulanta je puna. Inače nakon Nove godine nemamo baš toliko posla, ali ove godine je puno. Dijagnoze su razne: nekima curi nos, drugi kašlju, treći imaju upalu očiju, neki su izgubili apetit, a puno ih ima i proljevom - nabraja nam zagrebačka veterinarka Silva Rakočević i pokazuje ljude koji stoje u redu i čekaju pregled ljubimaca, piše Jutarnji list.

No, koji je razlog tome?

Pa, nagađa ona, lako je moguće kako to ima veze s potresima. Neki se ljubimci boje više, drugi manje. To ovisi o karakteru, tako da im je isto kao i nama.

Drhti pod stolom

No jedno je sasvim sigurno: ako se boje njihovi vlasnici, tada su i oni u strahu. Spominjemo joj slučaj jedne poznanice, čiji pas u strahu svakog puta čim se zemlja počne tresti odjuri pod stol i počne drhturiti. Trebaju mu sati da se smiri, a sigurno mu pogoršava činjenica da ona sjedi pokraj njega, pod tim stolom, i plače.

Nije to usamljen slučaj, kaže nam. Ima situacija kad se pas nakon svakog potresa popiški od straha. Ono što tada nikako ne smijemo napraviti je kazniti ga. Treba ga  primiti u ruke, pomaziti, igrati se s njima da im odvučemo pažnju. 

Psi su pod stresom od potresa, petardi i blagdanskih kolača/Foto: Pexels
Psi su pod stresom od potresa, petardi i blagdanskih kolača/Foto: Pexels

- Konstantan stres svakako utječe na imunitet, i nas i naših ljubimaca. Tu ne možemo ništa, jer ne možemo sami sebi reći da se više ne bojimo. No, ono što kod ljubimaca svakako možemo napraviti jest da im pokušamo u hrani dati neke dodatke koji jačaju imunitet - smatra Rakočević. 

- Možemo reći da u ova prva dva tjedna 2021. godine imamo nešto više posla nego u posljednja dva tjedna prosinca 2020. godine. Teško je tvrditi da su zdravstveni problemi pasa povezani s potresom, ali svakako je moguće da su i potresi i petarde utjecali na njih. No, postoji i jedna druga stvar koja je također mogla utjecati na njihovo zdravstveno stanje, a to su protekli blagdani. Naime, često se događa da psi tijekom blagdana pojedu sve i svašta, a kako je riječ o hrani za ljude, a ne za pse, mogu se pojaviti zdravstveni problemi - kaže za MojPortal.hr doktori veterinarske medicine Robert Dumančić iz daruvarske veterinarske ambulante Karaula.

Probavni problemi  

- Dakle, problem je možda i u potresu, ali i u previše kolača? - pitali smo.

- Da, da, ha, ha!  Čujte, znate i sami, tijekom blagdana bude svega na stolu i ako pas jede, primjerice, kolače, može doći do zdravstvenih problema - rekao nam je Robert Dumančić iz daruvarske veterinarske ambulante Karaula.

Daruvarska veterinarska ambulanta Karaula/Foto: Facebook Karaula
Daruvarska veterinarska ambulanta Karaula/Foto: Facebook Karaula

No, u Bjelovaru kažu kako nisu primjetili da su psi kod njih pod većim stresom zbog potresa, iako je i to moguće, ali dolaze zbog problema klasičnih za postblagdansko vrijeme.

- Nismo primjetili da nam dolazi psi pod nekim većim stresom vezanim uz potres. U ovo vrijeme standardno nam je povećan broj pasa koje vlasnici dovedu sa probavnim tegobama, ali to je vezano uz blagdane koji su iza nas. Nemamo povećani broj pacijenata sa neurološkim problemima ili simptomima. Osim pasa sa probavnim problemima, u ovo vrijeme dosta njih koje primimo su pod stresom, ali to je vezano za pucnjave petardi te onih s respiratornim problemima, koje vežemo uz hladnoću, dok su ostali slučajevi sporadični - rekla je za MojPortal.hr dr. vet. Lidija Bašljan iz Veterinarske ambulante Majcan.