Fotografija: Tomislav Gomerčić/Foto: U mreži Prvog/HRT
Tomislav Gomerčić/Foto: U mreži Prvog/HRT

Profesor koji je prijavio kolegu s Veterine: "Studenticama je skidao grudnjake, to je bio pakao"

Tomislav Gomerčić je dodao kako on sam nije znao, ali da je velika većina studenata znala i bila svjesna što se događa na fakultetuNakon godina šutnje mnoge žene u Hrvatskoj i susjedstvu progovaraju o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju tijekom karijere. Na zagrebačkim fakultetima sve je više prijava bivših i sadašnjih studentica koje iznose optužbe protiv svojih profesora. Bila je to tema i današnje emisije Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

Profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Gomerčić pomogao je bivšim studenticama s njegovog fakulteta koje su optužile jednog njegovog kolegu i podnio prijavu.

Konkretni dokazi

- Ima puno i konkretnih dokaza, od diranja, pa čak i skidanja grudnjaka i takvih stvari - kazao je Gomerčić.

Naveo je i primjer nedavanja potpisa kako bi studentica više puta dolazila kod profesora.

- Očito je da se hrpa studenata izuzetno neugodno osjećala u njegovom društvu. Vjerujem da je tim studenticama to bio pakao - kazao je.

Dodao je kako on sam nije znao, ali da je velika većina studenata znala i bila svjesna, a očito i ljudi koji su bili blizu tog profesora.

- Bile jesu očito prijave i prije, službene ili neslužbene, očito se znala ta atmosfera - kazao je Gomerčić, dodavši da mu je neshvatljivo da se ništa nije ranije poduzelo.

Docentica s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Jasna Žmak istaknula je kako je dekanica vidjevši da se dio prijava odnosi na njihov fakultet odlučila otvoriti kanal za prijavu i pozvati ih da prijave takve slučajeve.

Ovo je tek početak...

- Danas imamo 26 prijava- kazala je Žmak. 

Dodala je da su kontaktirali ured pravobraniteljice koji će im funkcionirati kao neka vrsta pravne pomoći. Provodit će i interne disciplinske postupke za one optužene profesore koji i dalje rade na fakultetu.

- Važno je da se dogodila ova jedna šira mobilizacija gdje je puno žena odlučilo početi govoriti o tome i mislim da je ovo tek početak jedne priče koja će još dugo trajati - poručila je Žmak u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.