Fotografija: Franka Petrović Gamulin, dekanica Akademije
Galerija
Franka Petrović Gamulin, dekanica Akademije

"Imamo imena 10 profesora s Akademije koje su prijavile studentice za nasilje nad njima"

"Kod mene kao muškarca to izaziva jedan, možda čak i negativan poriv da imam potrebu se na neki način pošakatat' s takvim tipovima", kazao je redatelj Zrinko Ogresta

"Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju (…). Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija... ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju... i ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud... ali sam bar progovorila...".

Ovo je bolno priznanje glumice Dore Lipovčan. 

Zagreb, 020709. Glumica Dora Lipovcan, snimljena na Trgu Marsala Tita. Foto: Dragan Matic/Cropix
Zagreb, 020709. Glumica Dora Lipovcan, snimljena na Trgu Marsala Tita. Foto: Dragan Matic/Cropix

A progovoriti je najvažnije! U manje od 24 sata Zagrebačka je akademija zaprimila preko 10 prijava studentica o nasilju od strane njihovih profesora, objavio je RTL.

"Prekinite šutnju"

"Imamo naravno imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije", rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

"Kod mene kao muškarca to izaziva jedan, možda čak i negativan poriv da imam potrebu se na neki način pošakatat' s takvim tipovima", kazao je redatelj Zrinko Ogresta. 

Iz akademije i dalje pozivaju studente da skupe hrabrost i prekinu šutnju - da prijave zlostavljače povjerenstvu u kojem sjedi i studentica Martina.

"Ono što je najvažnije za reći, i cure trebaju znati da se njihova anonimnost apsolutno zaštićuje na sve moguće načine. Imena od tih cura nikad neće izaći i sve će se napraviti da se anonimnost zaštiti", rekla je studentica filmske i televizijske režije Martina Marasović. 

U isto vrijeme broj novih svjedočanstava na Facebook stranici NISAM TRAŽILA nezaustavljivo raste.

"Ja osjećam kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina odgovornost jer to nisam vidjela, jer to nisam znala", podijelila je Perković Gamulin. 

Ne znači ne

"To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom - nemam pojma, teško mi je unaprijed reći bilo što", izjavio je Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta.

"Nisam imala sama takva iskustva, ali znam puno ljudi koji su imali tako da mislim da uvijek treba vjerovati ljudima koji imaju nekakva svjedočanstva", kazala je studentica dramaturgije Ema Kliman. 

"Hvala Bogu da se napokon krenulo nešto oko toga pokretati, jer to očito traje već godinama i godinama unazad", poručio je student glume Vid Ćosić, javlja RTL. 

Jer svi poručuju - ne znači ne. I ako to zlostavljači i nasilnici ne mogu shvatiti – na institucijama da odrade svoj dio posla.