Fotografija: Profesor Josip Matota ostavio je dubok trag tijekom svog radnog vijeka/Foto: Gimnazija Bejlovar
Galerija
Profesor Josip Matota ostavio je dubok trag tijekom svog radnog vijeka/Foto: Gimnazija Bejlovar

Preminuo legendarni bjelovarski profesor Josip Matota: "Uvijek se učenicima obraćao s Vi"

Prof. Matota odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića. Napisao je knjigu ‘Šufflayevo shvaćanje uloge povijesti u narodnoj svijesti Hrvata’ koju je izdala Matica Hrvatska BjelovarBJELOVAR – Tužna vijest stigla je jutros iz Bjelovara. Napustio nas je dugogodišnji profesor bjelovarske Gimnazije i drugih škola, profesor povijesti Josip Matota (1937.-2022.).

O njegovom radu, djelovanju i prenošenju znanja na druge razgovarali smo s Ornelom Malogorski, predsjednicom Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar, ujedno bivšom učenicom preminulog profesora Josipa Matote.

Težio istini

- Prof. Matota osim u gimnaziji, predavao je povijest i u drugim školama. Posebno ga je zanimala hrvatska povijest i uvijek je težio istini. Mučile su ga oduvijek deformacije u povijesti poput prešućivanja ili zabluda, zanemarivanja povijesnih činjenica. Sjećam se toga iz nekih njegovih predavanja. Jako se zalagao da povijest ne bude opterećena, tražio je istinu i htio je da se o tome govori, kazala nam je Ornela Malogorski dodavši kako je prof. Matota 1998. godine odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića.

Josip Matota s kolegama profesorima i djelatnicima bjelovarske gimnazije 1998. godine/Foto: Gimnazija Bjelovar
Josip Matota s kolegama profesorima i djelatnicima bjelovarske gimnazije 1998. godine/Foto: Gimnazija Bjelovar

Isto tako, napisao je knjigu pod nazivom ‘Šufflayevo shvaćanje uloge povijesti u narodnoj svijesti Hrvata’ koju je izdala Matica Hrvatska Bjelovar.

Veliko strahopoštovanje

- Poznat je po tome što se svojim učenicima uvijek obraćao s „vi“. To ga je baš karakteriziralo. Njegova predavanja su bila specifična, neumorno ih je držao. Postojalo je neko strahopoštovanje između učenika i njega zbog načina na koji je predavao, ali i ogromnog znanja koje je posjedovao i prenosio ga na svoje učenike, zaključila je Ornela Malogorski.

Matota je redovito sudjelovao u povijesnim predavanjima o značajnim osobama iz Bjelovara, a nedvojbeno je ostavio i neizbrisiv trag kod brojnih učenika.

Sahrana cijenjenog profesora Josipa Matote bit će u utorak, 15. ožujka, u 12 sati u Novigradu Podravskom.