Fotografija: Počela nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu/ Foto: Grad Pakrac/Pakrački list
Galerija
Počela nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu/ Foto: Grad Pakrac/Pakrački list

Počela nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu

"Ovaj projekt omogućuje razvoj poduzetništva i turizma u oba grada, ali i na području cijele županije", kaže Vinko KasanaPočeli su radovi na nadogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac. Riječ je o projektu vrijedno nešto više od 7,2 milijuna eura, a to je ujedno i posljednji dio projekta aglomeracije Lipik-Pakrac, koja je ukupno vrijedna oko 36,7 milijuna eura.

Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac uključuje nadogradnju postojećeg uređaja u naselju Dobrovac s I. na III. stupanj (biološki s odstranjivanjem dušika i fosfora) s kapacitetom 13.500 ekvivalenta stanovnika. 

Rok za završetak je svibnja 2025.

Predviđeno trajanje izvođenja radova je 35 mjeseci i to u tri faze od kojih je najkompleksnija prva faza koja traje 22 mjeseca te obuhvaća projektiranje, ishođenje dozvola, građenje i testiranja prije i pri puštanju u rad. Druga faza se odnosi na testove po dovršetku, uključivo i pokusni rad te obuku osoblja i traje 12 mjeseci, a treća faza je zapravo izdavanje potvrde o preuzimanju te traje jedan mjesec. 

Marijan Pierobon, Antonija Jozić i Vinko Kasana/ Foto: Grad Pakrac
Marijan Pierobon, Antonija Jozić i Vinko Kasana/ Foto: Grad Pakrac

- Cijeli projekt zapravo traje od 2011. s početnim planiranim troškom od oko 25 milijuna eura. U sklopu realizacije projekta do sad su dovršene dvije bitne aktivnosti – nabava opreme te završetak izgradnje i rekonstrukcije vodoopskrbne mreže i odvodnje. Preostao je još dio realizacije koji se odnosi na nadgradnju ovog uređaja, a ugovor je potpisan u svibnju 2022. godine. Do ovog trenutka ishođena je građevinska dozvola te je sve spremno za početak radova na gradilištu, koji bi trebali završiti do svibnja 2025. godine, kazao je direktor Vode Lipik Marijan Pierobon.

Razvoj poduzetništva i turizma

Evo što o važnosti ovog projekta kaže gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. 

- Ugodno je slušati kako su uspješno završene faze i kako projekt služi na ponos svima uključenima u realizaciju. Nadam se da će i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda biti izgrađen u roku i bez problema. Naime, ovaj projekt omogućuje razvoj poduzetništva i turizma u oba grada, ali i na području županije, stoga se zahvaljujem svima uključenima u projekt, kao i Vladi RH koja omogućuje okvire za realizaciju ovakvih iznimnih projekata, poručio je Kasana.

Nakon konferencije uzvanici su obišli gradilište/ Foto: Grad Pakrac
Nakon konferencije uzvanici su obišli gradilište/ Foto: Grad Pakrac

Zadovoljstvo je izrazila i županica Antonija Jozić.

- Uz ovu, na području naše županije provode se još dvije aglomeracije i to požeška i pleternička. Čestitam na projektu i na dobrim izvođačima radova. Građani zaslužuju ovaj projekt i zbog razvoja kraja, zaštite okoliša, ali i zbog zaloga za budućnost. Čestitam komunalnoj tvrtki Vode Lipik, gradovima Pakracu i Lipiku, Vladi RH koja je stala iza ova tri projekta te Hrvatskim vodama na ovom uspjehu, zaključila je Jozić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!