Fotografija: Premijer Andrej Plenković/Foto: Vlado Kos/CROPIX
 
Premijer Andrej Plenković/Foto: Vlado Kos/CROPIX  

Plenković o velikom rastu cijena goriva: "Imamo dva elementa u koje se može intervenirati"

"Danas ćemo raspraviti o tome, čut ćemo procjene i donijeti odluke koje su najbolje za naše građane", kazao je premijer PlenkovićPremijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije gdje se, između ostalog, osvrnuo i na najavu novog drastičnog poskupljenja goriva, javlja N1. 

“Imamo zakonske odredbe, intervenirali smo u marže i u trošarine i još uvijek postoji prostor u tom pogledu. Danas ćemo raspraviti o tome, čut ćemo procjene i donijeti odluke koje su najbolje za naše građane. Trošarine i marže su dva elementa u koje se može intervenirati”, rekao je.

Na pitanje dokle se može tako, rekao je dok god postoji prostora za interveniranje.

Govorio je i o srpskim optužnicama protiv hrvatskih pilota: “Imamo mehanizme, štitimo nacionalne interese vrlo čvrsto, smireno, bez nekakvog velikog uzbuđenja”, rekao je.

Osvrnuo se i na jučerašnju vijest da je Hrvatska po svim izvješćima spremna za ulazak u eurozonu.

“Ta izvješća su plod sustavnog rada hrvatske Vlade koja je donijela strategiju za uvođenje eura 2018. godine. Ispunili smo kriterije pet dana nakon zadnjih parlamentarnih izbora. Prepoznala se činjenica da je hrvatska izašla iz makroekonomskih neravnoteža, da smo u okvirima referentne stope što se tiče inflacije i da smo ispod 3% proračunskog deficita. Sve je to dalo argumente komisiji da da tako pozitivnu ocjenu. Euro stupa na snagu temeljem našeg zakon 1. siječnja 2023.”, rekao je.

“Jedino važno je da sve udruge zaštite potrošača i ostali akteri prate da nema lova u mutnom i da ta tranzicija teče normalno i primjereno kao i u ostalim državama”, zaključio je Plenković.