Fotografija: Župan Marušić pozvao je sve građane da posjete Smotru/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Marušić pozvao je sve građane da posjete Smotru/ Foto: Deni Marčinković

Ovogodišnja Smotra manjinskog stvaralaštva održava se u subotu u Velikoj Pisanici

Naša županija primjer je dobre prakse i suradnje s nacionalnim manjinama, a ujedno smo i županija s najviše nacionalnih manjina, ne računajući Zagreb, koji je bitno veći, kaže MarušićSedmo izdanje Smotre manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije održat će se ove subote, 2. srpnja, u Velikoj Pisanici, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

- Naša županija primjer je dobre prakse i suradnje s nacionalnim manjinama, a ujedno smo i županija s najviše nacionalnih manjina, ne računajući Zagreb, koji je bitno veći. Također, zahvaljujem se predstavnicima manjina što su preuzeli dio tereta pri  organizaciji ovogodišnje manifestacije, jer smo nažalost bili primorani smanjiti iznos županijskog financiranja. Kad konsolidiramo naše financije, gledat ćemo da naše dotacije budu što veće, poručio je župan Marko Marušić te pozvao sve građane da u subotu posjete Veliku Pisanicu.

Program događanja/ Foto: Deni Marčinković
Program događanja/ Foto: Deni Marčinković

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Malina iskazao je zadovoljstvo nastavkom organizacije ove Smotre.

Nastupaju sve manjine

- Do sada smo jedne godine bili primorani preskočiti Smotru. Želja nam je obogatiti turizam u našoj županiji, jer ovakvih manifestacija nema u županiji, pa čak ni u Hrvatskoj. Do sada su se izmijenile gotovo sve manjine u domaćinstvu, što je dokaz dobre suradnje svih nas, poručio je Malina te dodao da će na Smotri nastupiti predstavnici svih manjima.

Ovogodišnji domaćin bit će Vijeće mađarske nacionalne manjine, u njihovo ime obratila se predsjednica Zlata Berkeš.

Ovogodišnji domaćin je mađarska manjina/ Foto: Deni Marčinković
Ovogodišnji domaćin je mađarska manjina/ Foto: Deni Marčinković

- Smotru u 16 sati otvaramo gastro dijelom na kojem će se predstaviti pripadnici češke, srpske, mađarske i romske nacionalne manjine. Konkretnije, romsku manjinu predstavlja Udruga lovari-Romska kuća, srpsku Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Garešnica, Grubišno Polje te Vijeće srpske nacionalne manjine iz Velike Pisanice. Što se tiče mađarske nacionalne manjine, nastupit će Društvo Mađara Pakrac, te Zajednice Mađara Daruvar i Pisanica, dok će u ime češke manjine nastupiti Češka beseda Daruvarski Brestovac, a tu je i KUD većinskog naroda, točnije KUD Ivan vitez Trnski iz Nove Rače, zaključila je Zlata Berkeš.