Fotografija: „OSIT-ovnica“ će svečano biti promovirana u prostoru Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar 10. ožujka 2022. u 19 sati/Foto: Facebook OSIT Mario
Galerija
„OSIT-ovnica“ će svečano biti promovirana u prostoru Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar 10. ožujka 2022. u 19 sati/Foto: Facebook OSIT Mario

Osobe s intelektualnim teškoćama Bjelovar svečano promoviraju svoju "OSIT-ovnicu"

Od 32 članice Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama na razini Hrvatske, OSIT Bjelovar jedina je udruga koja je izdala sličnu brošuru namijenjenu prvenstveno svojim štićenicima, ali i široj javnostiBJELOVAR – Slikovnica „OSIT-ovnica“ koju su izradile osobe s intelektualnim teškoćama, inače članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar (OSIT) bit će svečano promovirana. I to u prostoru Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar 10. ožujka 2022. u 19 sati.

Savršeno-nesavršeni crteži

-Već davno se rodila ideja da iskoračimo iz ustaljenih okvira djelovanja i aktivnosti vezanih uz struku i pružanje raznih socijalnih usluga te na neki način participiramo u području kulture i kulturnoga stvaralaštva. Budući da često s korisnicima provodimo likovne radionice, idemo na likovne kolonije, na kojima nastaju prekrasni savršeno-nesavršeni crteži, a kako istodobno jednom tjedno idemo u knjižnicu slušati priče i sudjelovati u raznim radionicama vezanim uz književnost, odlučili smo spojiti to dvoje, poručuje Mario Blaha, tajnik udruge OSIT Bjelovar i potpredsjednik Hrvatskog saveza osoba s intelektualnim teškoćama.

Naslovna stranica/Foto: Mario Blaha
Naslovna stranica/Foto: Mario Blaha

Sredstva su osigurana iz programa/projekata udruga u području kulture, programa i manifestacija za korisnike Bjelovarsko-bilogorske županije.

A važno je napomenuti kako od 32 članice Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama na razini Hrvatske, OSIT Bjelovar jedina je udruga koja je izdala sličnu brošuru namijenjenu prvenstveno svojim štićenicima, ali i široj javnosti.

Slikovnicu ilustrirali korisnici

O ovoj lijepoj i jedinstvenoj priči već smo pisali OVDJE. Podsjetimo, „OSIT-ovnica“ je nastala kao projekt Udruge Osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar da bi se osobe s tim tipom invaliditeta integrirale u društvo. Tom je slikovnicom ta marginalizirana i ranjiva društvena skupina zakoračila u potpuno novo područje kulture, kulturnog stvaralaštva, i to pisanom riječi i likovnim izražavanjem. Slikovnica opisuje aktivnosti na radionicama povezanim uz različita područja života.

Zajednička fotografija prilikom predaje slikovnice knjižnici/Foto: Facebook Osit
Zajednička fotografija prilikom predaje slikovnice knjižnici/Foto: Facebook Osit

-Kao tajnik i voditelj udruge družeći se i radeći s OSIT-ovcima, došao sam do zaključka da za navedenu populaciju nema literature koja na opušten, ležeran i jednostavan, a prije svega njima razumljiv i šaljiv način opisuje i usmjerava na neke važne aktivnosti, rutine i zadatke. Članovi naše Udruge iznimno su ponosni i sretni kada oni sami, svojim rukama uspješno obave neki zadatak, a još sretniji kada to mogu pokazati drugima, kazao nam je Blaha dodavši kako je tekstove u slikovnici napisao on, ilustracija je bila na korisnicima, a svu grafiku, obradu i tisak odradila je bjelovarska tvrtka Colloco. Korisnici su dobili svoj primjerak, a osim njih oduševljeni su i njihovi roditelji i ostali članovi obitelji jer se neki od njih spominju se i u tekstovima slikovnice.

Ilustracije su sve odradili korisnici/Foto: Mario Blaha
Ilustracije su sve odradili korisnici/Foto: Mario Blaha