Fotografija: Dalibor Tomašek, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal
Galerija
Dalibor Tomašek, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal

Općina Končanica mladim obiteljima i poduzetnicima povisila poticaje na 1500 €

Dobra vijest je i da bi uskoro trebao krenuti program "Zaželi" putem kojeg bi se na dulji rok zaposlilo 25 žena koje bi se gotovo tri godine brinule o starijim i teže pokretnim osobamaPoduzetnici i mlade obitelji bile su u fokusu 22. sjednice Općinskog vijeća Općine Končanica, a vijesti za njih su dobre. 

Naime, na sjednici je jednoglasno usvojen Program poticanja poduzetništva kao i Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja putem kojih će građani moći dobiti više subvencije nego što su bile dosad. 

- Već nekoliko godina raspisujemo natječaj za poticanje poduzetništva, a ove smo povećali iznos jednokratnog poticaja za 700 na 1500 eura. Imamo dvije mjere; Poticaj za zapošljavanje i Poticaj za početak obavljanja registrirane djelatnosti. Svi poduzetnici koji ispunjavaju uvjete moći će se javiti na natječaj koji će uskoro biti raspisan i koji će biti otvoren do kraja studenog 2024. - rekao nam je pročelnik Dalibor Tomašek.

Što se tiče mladih obitelji i Poticaja za rješavanje stambenog pitanja, uvjeti i kriteriji su ostali isti kao i prošle godine, ali je iznosi za ovaj program narastao. 

Dalibor Tomašek, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal
Dalibor Tomašek, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal

- Imamo dvije mjere; Financijsku pomoć pri kupnji prve nekretnine i Financijsku pomoć pri rekonstrukciji obiteljske kuće ili stana. Od ove godine iznos jednokratne subvencije iznosi 1500 eura, odnosno povećali smo je za 200 eura u odnosu na prošlu godinu.

Za ove mjere mogu se prijaviti sve mlade obitelji, odnosno bračni ili izvanbračni partneri do 40. godine života,a prijave će se moći podnijeti također do kraja studenog 2024. godine.  

Općina Končanica također je imala u planu dodjelu pet novih stipendija za 2024. godinu, ali budući da su dvije kandidatkinje u međuvremenu dobile državnu stipendiju i odustale od općinske financirati će se tri stipendije. Općina inače stipendira ukupno devet studenata s iznosom od 150 eura mjesečno, a specifično je što taj iznos isplaćuje stipendistima kroz svih 12 mjeseci. 

Na sjednici Općinskog vijeća predložena je i odluka o ovogodišnjem Danu Općine koji će se - još nije odlučeno - održati 23. ili 24. svibnja. Naime, 24. svibnja predviđeno je održavanje Festivala dječjih pjesama, a 25. svibnja tradicionalna manifestacija Končenicke hody.

Končenicke hody/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Končenicke hody/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Postoji velika mogućnost da će zbog ovih događanja Dan općine biti 23. svibnja. Još nije donesena konačna odluka, ali moguće je da ćemo Dan općine organizirati u četvrtak, 23. svibnja. Tako bismo uz Dan općine vezali više događanja - kaže pročelnik Tomašek.

Vijest koja je razveselila mnoge s područja općine jest da je Program "Zaželi" prošao administrativnu kontrolu te se uskoro očekuje i potpisivanje ugovora. Riječ je o programu putem kojeg se zapošljavaju žene koje teže pronalaze posao na tržištu rada, a koje se brinu o starijim i teže pokretnim mještanima. No, ove godine program donosi i jednu jako važnu promjenu.

Prošlogodišnja završna konferencija programa
Prošlogodišnja završna konferencija programa "Zaželi" u Končanici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Za razliku od prijašnjih, "Zaželi" bi sada trajao pune tri godine i to je sjajna vijest kako za korisnike tako i za žene koje će kroz program "Zaželi" biti zaposlene. Prijavili smo 25 žena koje će obilaziti korisnike i pomagati im, a svaka žena će imati najmanje šest korisnika. Žene koje će se zaposliti imat će, što je jako važno, osigurana mjesečna primanja na dulji period, a korisnici će, naravno, moći računati na višegodišnju kontinuiranu pomoć. I to je odlična vijest za sve - rekao nam je na kraju pročelnik Tomašek.  

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!