Fotografija: Foto: Čitatelj
Galerija
Foto: Čitatelj

Srušio se višestoljetni hrast u Julijevom parku: "Stabla su stara i u slučaju vjetra prijete svakome"

Na teren su izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Daruvar koji su uklonili hrast i pritom uočili kako je još jedno stablo, topola, na korak do urušavanjaVišestoljetni hrast srušio se jučer uslijed jakog vjetra u znamenitom daruvarskom Julijevom parku.

Srećom, nitko nije ozlijeđen, no iz Daruvarskih toplica, koje upravljaju hortikulturnim uređenjem parka, kažu kako su itekako svjesni problema. Naime, stabla su sve starija te ih je teško održavati, a postoje i planovi za rušenje. 

"Stabla su sve starija"

Zbog jučerašnjeg incidenta na teren su morali izaći i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Daruvar koji su uklonili hrast, pa su pritom uočili i kako je još jedno stablo, topola, na korak do urušavanja. 

Je li sve to prijetnja šetačima? Jest, kazuje stručnjakinja. 

- Kao i čovjek, stablo stari. To je nešto na što upozoravamo godinama. Ja sam ovdje već trideset godina i gledam kako ta stabla stare i prijete urušavanjem. Pokušavamo učiniti sve što se da. Analiziramo stabla, provjeravamo njihovu strukturu, korijenje, ali je činjenica da će jedan dio stabla iz Julijevog parka morati biti srušen. Za to smo već napravili potrebne studije - kazuje nam Senka Hašpl Janček iz hortikulture Daruvarskih toplica.

Senka Hašpl Janček, voditeljica odjela Hortikultura u Daruvarskim toplicama/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Senka Hašpl Janček, voditeljica odjela Hortikultura u Daruvarskim toplicama/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ističe kako opetovano upozoravaju građane da su ova stabla opasna u ekstremnim vremenskim uvjetima. 

- Svi smo svjedoci klimatskih promjena. Oluje su sve jače, sve žešće. Na žalost, ne vide to svi. Uvijek govorimo da se ne bi trebalo kretati parkom tijekom jačeg vjetra, nevremena... Ljudi to ne poštuju. Često vidim šetače sa ljubimcima tijekom jakog nevremena, a nekada čak i s malom djecom. Moramo se svi malo opametiti jer je nekad dovoljna i jedna grana, ne treba se srušiti stablo, a da netko nastrada. Preporuka je da se izbjegava šetnja u takvim uvjetima. Svi smo vidjeli da je jučer puhao vrlo snažan vjetar, stlano sam razmišljala o tome kako bi se neko stablo moglo srušiti - kaže naša sugovornica. 

Zahtjevan proces

Objašnjava kako je proces rušenja stabala vrlo zahtjevan. Potrebno je napraviti studije i dobiti suglanost svih službi. Isto tako, nije svejedno tko će i kako uklanjati bolesna stabla. Prvenstveno su to topole čije je korijenje značajno oštećeno uslijed posljednjeg daruvarskog nevremena. Zemlja je, kaže Senka Hašpl Janček, isprana te više nema dovoljno snage držati plitko korijenje. Tu je potrebna mehanizacija Hrvatskih šuma, no ona nije uvijek na raspolaganju, pa Daruvarske toplice moraju čekati. 

U planu je, kaže, i sadnja novih stabala no do toga može doći tek kada se uklone postojeća. 

- Radimo na tome da Julijev park i dalje bude lijep i ukrašen stablima, no moramo se pomiriti s time da će dio stabala morati nestati. Naprosto im je došlo vrijeme  - kazuje Senka Hašpl Janček. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!