Fotografija: U tijeku su radovi na uređenju edukativnih staza na tri lokacije u općini Dežanovac/Foto: Općina Dežanovac
Galerija
U tijeku su radovi na uređenju edukativnih staza na tri lokacije u općini Dežanovac/Foto: Općina Dežanovac

Općina Dežanovac dobiva tri edukativne staze: "Uređujemo prostor za druženja u prirodi"

Za sva tri prijavljena projekta potpisan je Ugovor o financiranju s intenzitetom potpore od 100 posto, pohvalili su se u Općini DežanovacOpćina Dežanovac prijavila je tri projekta koji se odnose na uređenje poučnih staza, te je za sva tri prijavljena projekta potpisan Ugovor o financiranju s intenzitetom potpore od 100 posto, pohvalili su se ovih dana u Općini Dežanovac.

Edukativna staza Svetinja/Općina Dežanovac
Edukativna staza Svetinja/Općina Dežanovac

- Riječ je o Edukativnoj stazi Svetinja, Šumskoj stazi Donji Sređani te Edukativnoj šumskoj stazi (Dežanovac - Mokreš). Poučne staze financiraju se iz Programa ruralnog razvoja, odnosno tipa operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture", a u tijeku su radovi na uređenju, kažu u Općini.

Ideja stigla iz Lipika

Fotografije u prilogu prikazuju Edukativnu stazu Svetinja. Uz nadstrešnice s roštiljem, tu će se nalaziti još i klupe, stolovi, koševi za otpatke te informativne table.

Uz nadstrešnice s roštiljem postavit će se klupe, stolovi, koševi za otpatke te informativne table/Foto: Općina Dežanovac
Uz nadstrešnice s roštiljem postavit će se klupe, stolovi, koševi za otpatke te informativne table/Foto: Općina Dežanovac

Kako je došlo do ideje za ovakvim projektom, otkrila nam je općinska pročelnica Ljubica Saratlija.

- Zapravo je ovu cijelu priču inicirao načelnik Josip Stjepanović. On je u razgovoru s gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom, s kojim odlično surađujemo, saznao kako su oni realizirali slične projekte kojima su njihovi ljude prezadovoljni. S obzirom da imamo potencijala, općinskog i državnog zemljišta, odlučili smo to iskoristiti. Stoga smo pripremili projekte i kandidirali ih te dobili pozitivan odgovor. Uređuje se Edukativna staza Svetinja gdje se nalazi i istoimeno pravoslavno svetište, Edukativna šumska staza u Dežanovcu i Šumska staza Donji Sređani, kazala je Saratlija dodajući kako se vrijednost sve tri staze kreće oko 100 tisuća eura.

Odmor u prirodi

Važno je napomenuti kako dosad na području općine Dežanovac nije bilo sličnih lokacija za odmor u prirodi.

- Bit će to lijepa priča. Sada će naši ljudi imati uređen prostor za boravak u prirodi, odmor s prijateljima ili neki jednodnevni izlet. Obišli smo lokacije i jako smo zadovoljni, sigurno ćemo uređene edukativne staze koristiti i mi u Općini za organizaciju nekakvih aktivnosti, zaključila je pročelnica.