Fotografija: 13. sjednica daruvarskog gradskog vijeća/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
13. sjednica daruvarskog gradskog vijeća/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Novi proračun Daruvara težak 8,6 mil. €, skuplja komunalna naknada i parking u centru

Igor Jareš (SDP) rekao je da je žalosno što neki vijećnici uopće ne dolaze na sjednice Gradskog vijeća, a dobivaju 400 kuna naknadeVećinom glasova danas je u velikoj vijećnici daruvarske gradske uprave usvojen proračun za iduću godinu težak 8.678.000,00 eura. Suzdržani su bili vijećnici SDP-a, Igor Jareš i Danijela Štefan.

Proračun za 2023. godinu predstavio je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

- Pred vama se nalazi najvažniji dokument Grada Daruvara za iduću godinu. On ima neke svoje zakonitosti, ograničenja i mogućnosti i sukladno tome smo se pokušali uklopiti. Za iduću godinu je planirano 8.678.000,00 eura, znači oko 65.384.000,00 milijuna kuna. Građane najviše zanima gdje ćemo utrošiti ta sredstva. Moram reći da se za veći dio proračuna već zna gdje će se potrošiti, a to su naši vrtići i ostali proračunski korisnici - otkrio je gradonačelnik Lneniček nabrajajući najvažnije stavke u novom proračunu. Tako će se iz proračuna za 2023. godinu, između ostalog, morati izdvojiti novac za uređenje sportske dvorane. Ta investicija vrijedna je skoro 200.000 eura, od Ministarstva turizma dobili su 67.000 eura, a ostatak od 133.000 eura snosi Grad Daruvar. Zatim su tu dodatna sredstva za projekt prekogranične suradnje za stanicu HGSS-a u iznosu od 125.000 eura.

Gradonačelnik Damir Lneniček sa svojim zamjenicima Vandom Cegledi i Vladimirom Bilekom/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Damir Lneniček sa svojim zamjenicima Vandom Cegledi i Vladimirom Bilekom/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Drago mi je što smo dobili zeleno svjetlo za fotonaponske panele za Termalni vodeni park gdje mi kao Grad moramo participirati s 68.000 eura, a ostatak u iznosu od 45.000 eura će financirati Fond za zaštitu okoliša. Tu je naravno i poticanje jačanja konkuretnosti poduzetnika i obrtnika u iznosu od 39.000 eura, nastavak subvencija u poljoprivredi i održavanje komunalne infrastrukture u iznosu od 800.000 eura. Imamo nastavak projekata Zaželi i projekta Produženog boravka u dječjem vrtiću. Ne smijem zaboraviti božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike kao i novčanu pomoć za novorođenčad, kupnju školskog pribora, stipendije, asistente u vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju. Ima još cijeli niz socijalnih mjera kojima zapravo želimo pomoći našim građanima da se bolje osjećaju u našem gradu, a želimo i da taj omjer ulaganja u komunalne i socijalne usluge bude izbalansiran. Proračun je uravnotežen, vodi brigu o svim našim građanima od najmanje do najstarije životne dobi. Budući da svi govore da će iduća godina biti izazovna, nadam se da ćemo rebalans raditi što kasnije, odnosno možemo ga raditi i u trećem mjesecu ako nam odobre projekt opremanja i izgradnje Planinarskog doma Petrov vrh - pojasnio je gradonačelnik Lneniček.

Igor Jareš, Danijela Štefan i Nikolina Glodić/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Igor Jareš, Danijela Štefan i Nikolina Glodić/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Vijećnici SDP-a Igor Jareš i Danijela Štefan odlučili su ostati sudržani i ne podržati proračun za iduću godinu jer nisu dobili odgovore na neke svoje prijedloge, a i neke su im stavke u proračunu nelogične. Jareš između ostalog smatra da se više treba poticati poduzetništvo, kao i da je nužno oživjeti napuštene poslovne prostore u centru grada pogotovo sada kada se otvara trgovački centar. Jarešu je za oko zapela i stavka aglomeracije za koju je u proračunu za 2023. predviđeno nula kuna. 

- Što se tiče projekta aglomeracije, moram reći da se na njoj radi. To što u toj stavci nema nikakvih eura, odnosno kuna, zapravo je dobro jer smo s Hrvatskim vodama uspjeli dogovoriti da oni financiraju izmjenu projektne dokumentacije. Morat ćemo ići u potpunu izmjenu jer projekt koji postojao prije deset godina, više ne prolazi. Promijenili su se uvjeti, okolnosti, tehnologija i broj ljudi, a promijenila se i vrsta gospodarstva. Taj numerički model je napravljen i on je podloga za buduću studiju izvodljivosti. Znači, na aglomeraciji se radi, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje vodi brigu o tome, oko toga nam pomažu gospodin Vladimir Bilek i član upravnog vijeća Hrvatskih voda gospodin Kos, a u cijelu priču smo uključeni i pročelnica i ja. Mi se pripremamo za slijedeći financijski okvir od 2021. do 2027. godine - pojasnio je Lneniček.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Ines Marijanović (Damir Bajs Nezavisna lista) upitala je gradonačelnika hoće li vrtić dobiti nove stručne suradnike, na što joj je gradonačelnik odgovorio da se nada da će do jeseni 2023. godine vrtić dobiti psihologa. 

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Prihvaćene su subvencije voćnih i nasada vinograda, osjemenjivanju krava i krmača, subvencioniranju ekološke proizvodnje, analize tla, pčelinjih zajednica i TVP-a.

Vijećnici su također prihvatili prijedlog određivanja nove vrijednosti boda komunalne naknade, a odluku je obrazložila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Danica Cetin.

- Vrijednost boda komunalne naknade nije povećavana dugi niz godina pa čak ni 2018. godine kada je nastupila izmjena zakona o komunalnom gospodarstvu. Mi trenutno imamo vrijednost boda - 4,2, Bjelovar - 5,76, Garešnica - 3, Grubišno Polje - 4,8, a Čazma - 3,6. Svjedoci smo da su cijene otišle strahovito gore i više ne možemo pratiti taj tempo tako da moramo povisiti cijenu samog boda komunalne naknade. Cijena komunalne naknade za kuću ili stan od 90 kvadrata raste mjesečno za prvu zonu za cijenu manje od jedne kave, što znači manje od 9 kuna mjesečno, za drugu zonu je to nekih 6 kuna i tako dalje. Što je stan manji, to je i komunalna naknada manja - obrazložila je pročelnica Cetin.

Pročelnica Danica Cetin/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Pročelnica Danica Cetin/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Pojašnjavajući prijedlog poticanja stambenog zbrinjavanja mladih obitelji na području Daruvara, pročelnica Danica Cetin je istaknula kako su mjere ovdje ostale iste, osim jedne.

- Znači, 4. mjera bila je rekonstrukcija, no s obzirom na to da se u rekonstrukcije može ići, a i ne mora, isto kao i u ulaganje u obnovljive izvore energije, uveli smo mjeru za nabavu i gradnju sustava i opreme za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području grada Daruvara. Mislim da smo prvi grad koji je uveo ovu mjeru - pohvalila se pročelnica Cetin.

Novost je i da se uvodi nulta zona parkiranja u gradu Daruvaru koja bi obuhvatila uži centar grada. To su trg kralja Petra Krešimira IV., trg dr. Franje Tuđmana, Radićeva ulica od trga kralja Tomislava do Preradovićeve ulice. Ta zona će biti skuplja, a cijenu će odrediti gradonačelnik Daruvara u dogovoru s direktorom Tržnice Daruvar.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- U odnosu na broj stanovnika, imamo i više nego dovoljan broj parkirnih mjesta, no svi smo pomalo komotni i želimo se parkirati skoro pred dućanom. Mi smo turistički grad, želimo malo rasteretiti uži centar grada, a da ne spominjemo da postoje stanari u centru grada koji se moraju parkirati ispred svojih domova za razliku od onih koji su došli u grad na pola sata, sat. Kod nas je , hvala Bogu, sve blizu. Mi smo grad od "15 minuta" tako da parkirnih mjesta ima više nego dovoljno - napomenula je pročelnica Cetin. 

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Inače, 13. sjednica gradskog vijeća započela je kao i obično aktualnim satom. Prvi se za riječ javio čelnik daruvarskog SDP-a Igor Jareš koji se osvrnuo na svoje nedolaske na posljednje dvije sjednice gradskog vijeća. Za njega su to, kako kaže, bili opravdani izostanci.

Pročelnica Olga Šimon Danjek i predsjednik Gradskog vijeća Ivor Kovačko/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Pročelnica Olga Šimon Danjek i predsjednik Gradskog vijeća Ivor Kovačko/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Prošli put smo dobili poziv za sjednicu Gradskog vijeća u redovnom terminu, ispoštovalo se da se poziv šalje osam dana ranije, no međutim, bio sam na edukaciji u Austriji i nisam mogao doći. No, na sjednicu prije toga, koja je bila sazvana po nekakvom hitnom postupku, koji mi još uvijek nije jasan, poziv je poslan u srijedu, a sjednica se održala u petak. Nije dobro raditi takve stvari jer su mnogi vijećnici radno aktivni i ne mogu tek tako odgađati svoje poslove. Pa evo i danas se dogodilo da su neki vijećnici, nažalost, poslovno spriječeni i bolesni pa nisu mogli doći - rekao je Igor Jareš napominjući kako ga ovdje ipak muči jedna druga stvar. 

Nema ih na sjednicama

Naime, prema njegovim riječima, iako svi gradski vijećnici dobivaju mjesečnu naknadu od 400 kuna, neki uopće ne dolaze na sjednice Gradskog vijeća, što je po njegovom mišljenju, žalosno.

Odgovarajući na njegovo prvo pitanje, gradonačelnik Damir Lneniček mu je rekao da se ponekad moraju organizirati hitne sjednice. 

- Znači, to nije pravilo, to je izuzetak. Izbjegavamo hitne sjednice jer znamo da ljudi imaju drugih obaveza, ali ako smo prihvatili biti vijećnici, nekada se moramo i prilagođavati - odgovorio mu je Lneniček. 

Budući da Jareša muči što se neke vijećnice uopće ne pojavljuju na sjednicama Gradskog vijeća, misleći pritom na Snježanu Hopp i Snježanu Sabo, situaciju mu je objasnio Vladimir Bilek na čijoj se Nezavisnoj listi nalaze ove dvije vijećnice.

Dobra komunikacija

- Drago mi je što se ovo pitanje postavilo jer se već dosta šuškalo oko toga. Naime, već prilikom sazivanja prvog Gradskog vijeća u ovom sazivu, koje je bilo u poslijepodnevnim satima, mi smo u ime kluba zamolili da se vijeća i dalje održavaju u poslijepodnevnim terminima jer neki od naših vijećnika, nažalost, radi posla ne mogu prisustvovati na sjednicama koje se održavaju u prijepodnevnim satima. Osim toga, na svakom Gradskom vijeću, osim jednog, bio je prisutan minimalno jedan vijećnik iz redova Nezavisne liste Vladimira Bileka - kazao je Bilek koji je ovom prilikom pohvalio gradsku vlast jer bez obzira na dolaske ili nedolaske na sjednice gradskog vijeća, on sam i članovi njegove Nezavisne liste imaju izrazito dobru komunakciju i koordinaciju s gradonačelnikom, predsjednikom Gradskog vijeća i pročelnicima. 

- Posao gradskih ili županijskih vijećnika nije samo da prisustvuju gradskim sjednicama, nego puno više od toga, a to je redovita koordinacija kako među nama samima, tako i s građanima, gradonačelnikom i svima u Gradu Daruvaru. Drago nam je što se veliki dio naših prijedloga usvaja kako u redovitom poslovanju Grada Daruvara i njegovih službi tako i u prijedlozima rebalansa ili proračuna za iduću godinu - pojasnio je Bilek. 

Pomoć poljoprivrednicima

Nakon njega za riječ se javila Tanja Herceg (Damir Bajs Nezavisna lista) koja smatra da su poljoprivreda, proizvodnja hrane i plasman proizvoda s područja Daruvara i okolice tema koja treba biti u fokusu jer proizvodnja zapošljava, povezuje i hrani građane. 

- Grad Daruvar je do sada kroz različite mjere pomagao i pomaže poljoprivrednicima što je izrazito važno u ovim kriznim vremenima. Pohvalno je što je Grad spreman na dijalog s OPG-ovcima i što je spreman uvoditi nove mjere kako bi im pomogao. Unazad dva mjeseca intenzivno sam radila na dokumentu preporuka koji je rezultat dijaloga između različitih OPG-ova i gradskih službi, Razvojne agencije i Hrvatske poljoprivredne komore. Ovaj dokument povezuje potrebe poljoprivrednika s direktnim preporukama i prijedlozima rješenja. Do sada su održava dva dijaloga, dodatne konzultacije, a odazvalo se više od 30 poljoprivrednika. U komunikaciju sam uključila i Ministarstvo poljoprivrede koje je izrazilo interes da prisustvuje jednom od dijaloga budući da su neki od njih vezani za nacionalnu i europsku razinu - istaknula je Tanja Herceg i predložila gradonačelniku da se organizira konferencija ili okrugli stol na kojem će se predstaviti ovaj njezin dokument.

Gradonačelnik je pozdravio njezinu inicijativu koja, kako je rekao, prati njihove smjernice, odnosno podržava OPG-ove na daruvarskom području. Međutim, događaju se i neke nelogičnosti.

- S jedne strane krče nam se površine pod vinogradima, a s druge strane imamo 300 hektara lijeske. Događa nam se da ljudi sa sela zatvaraju svoje farme i poljoprivredna imanja, a ljudi iz grada otvaraju OPG-ove. Svi oni koji koriste EU fondove, poticaje i subvencije znaju jako dobro što trebaju raditi, a mi ih kao Grad usmjeravamo. Evo vam još jedne specifičnosti. Mi u Daruvaru slavimo Vinodar, dane vina i vinogradara, a najviše se popije piva - kazao je gradonačelnik Lneniček. 

Problemi s vodom

Danijelu Štefan (SDP) zanimalo je što je Grad Daruvar učinio i što planira učiniti kako se ne bi ponovio problem s vodom koji nam se dogodio ovo ljeto. Isto tako pitala je što je s dodatnim crpilištima vode i što planiraju u budućnosti učiniti kako bi se voda dobila iz nekih drugih izvora. 

- Ne mogu ne spomenuti da smo mi jedini grad kontinentalne Hrvatske koji ovu muku muči. Nemojmo se pritom uspoređivati s Istrom koja ima krški teren, mi smo na rubu nečaga što se zove plodna Slavonija, a odavno svi znamo da ležimo na vodi. Kakva je dinamika i kakav je intenzitet rješavanja ovog problema? Je li se do sada poduzelo išta konkretno po tom pitanju - upitala je vijećnica Danijela Štefan koju je isto tako zanimalo zašto nitko ne čisti prostor iza PBZ-a koji je pun ptičjeg izmeta i zašto su zapuštena neka od parkirnih mjesta.

- Bez svega možemo, ali bez vode ne možemo. Naravno, ovi zadnji problemi s vodoopskrbom tijekom ljetnih mjeseci nisu bili samo u Daruvaru. Kao što znate, nije bilo ni snijega ni ostalih padalina. No, zahvaljujući Darkom vodoopskrbi i odvodnji i njegovom direktoru, gospodinu Vladimiru Lukačinu, uspjeli smo pronaći rješenje tako da su redukcije bile više noćnog tipa i uspjeli smo se održati. Ono što treba napomenuti je da Daruvar za razliku od drugih gradova sakuplja površinsku vodu. To je najjeftiniji način prikupljanja vode i zato je cijena vode kod nas i najpovoljnija. Drugi gradovi u okruženju imaju arteške bunare. Površinska voda je, naravno, mekša, bolja je za naše perilice i bojlere, a s druge strane dolazi do zamućenja vode u kišnim danima, šumarskim radovima i slično, ali definitivno je kvalitetnija. Na vodozahvatu postoji i pomoćni vodozahvat koji do sada nije bio u funkciji, ali do idućeg ljeta ćemo ga osposobiti. Isto tako, možemo koristiti dio magistralnog vodovoda na kojeg smo se spojili ovo ljeto tako da imamo dvije opcije u slučaju sličnih nepogoda - odgovorio joj je gradonačelnik Lneniček. Što se pak tiče zapuštenog dijela iza PBZ-a, gradonačelnik je rekao kako je to zgrada u privatnom vlasništvu te će Grad Daruvar od njih zahtijevati da se o tome pobrinu. Isto tako, u suradnji s Darkomom riješit će se problem i zapuštenih parkirališta.