Fotografija: Rupa, 260220.
Granicni prijelaz izmedju Hrvatske i Slovenije, Rupa.
Trijazni kontejneri koji su jucer postavljeni, danas su opremljeni i sanitarni inspektori su zapoceli sa radom.
Na fotografiji: Ilustracija granicnog prijelaza.
Foto: Matija Djanjesic/CROPIX
Rupa, 260220. Granicni prijelaz izmedju Hrvatske i Slovenije, Rupa. Trijazni kontejneri koji su jucer postavljeni, danas su opremljeni i sanitarni inspektori su zapoceli sa radom. Na fotografiji: Ilustracija granicnog prijelaza. Foto: Matija Djanjesic/CROPIX

Ništa od ‘covid putovnica‘, lideri se bunili zbog cjepiva, pričalo se i o zabrani putovanja unutar EU

Mnogi lideri su se požalili na sporost u distribuciji cjepiva i tražili od Komisije da hitno s proizvođačima osiguraju bržu isporukuViše od pet sati su u šefovi država i vlada EU razgovarali na virtualnom summitu o potrebi zajedničkog pristupa u nastavku borbe protiv pandemije, uključujući i o prijedlogu o korištenju 'potvrda o cijepljenju', te zahtjevima nekih država o dodatnim ograničenjima putovanja kako bi se spriječilo širenje novog soja virusa, piše Jutarnji list.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da su raspravljali o kratkoročnim i srednjoročnim mjerama, ali je pozvao da se drže otvorene granice kako bi se osiguralo neometana opskrba građana. Pozvao je na 'krajnji oprez' zbog novih mutacija virusa koji predstavljaju veliki izazov.

Zatvaranje granica

- Lideri žele ubrzanje cijepljenja i da se obveze koje su proizvođači preuzeli ispune do kraja. Vjerujem da se uskoro možemo složiti i oko primjene potvrde o cijepljenju u zdravstvenom sustavu - rekao je nakon sastanka Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su na summitu svi naglasili kako se mora osigurati brže korištenje cjepiva, te da se razgovara s proizvođačima kako bi dostavu učinili bržom.

I Van der Leyen i Michel su spomenuli nužnost funkcioniranja jedinstvenog tržišta koje bi bilo ugroženo u slučajevima da neke države jednostrano zatvore granice.

- Kako bi naše unutarnje i vanjske granice ostale otvorene, moramo osigurati mjere koje bi nam jamčile sigurnost. Predlažemo da se uspostave takozvane 'crno/crvene zone' gdje je širenje zaraze brže nego u drugim područjima. Preporučujemo strogu odgodu putovanja bez nužnog razloga - rekla je Von der Leyen dodavši da 'virus ne priznaje granice i da je cijela Europa jedna epidemiološka zona'.

Dostava cjepiva

Tijekom tiskovne konferencije nakon summita, Von der Leyen je nekoliko puta ponavljala kako bez koordinacije svih država neće biti rezultata jer ako neka država zatvori trgovine, ljudi će ići u druge države i tako će se širenje virusa nastaviti.

Prema europskim izvorima mnogi lideri su se požalili na sporost u distribuciji cjepiva i tražili od Europske komisije da hitno s proizvođačima osiguraju bržu isporuku. Europska komisija je postavila cilj o cijepljenju najmanje 70 posto punoljetnih građana do početka ljeta u svim državama članicama ali, ako se postupak ne ubrza uskoro, taj će cilj biti teško ostvariti..

- Cilj je ambiciozan, ali je ostvariv. Građani od nas očekuju da budemo ambiciozni. Ako pogledate plan dostave cjepiva u vremenu ispred nas, ovaj cilj je ostvariv - rekla je Ursula von der Leyen.

Prema nekim izvorima, priličan broj država podržava ideju o 'potvrdama o cijepljenju', ali neki smatraju da je za to 'još uvijek prerano'. Međutim, naglasak mnogih lidera je bio na to da se takve potvrde koriste kao 'medicinski dokument', a ne kao 'putna isprava', barem u ovom trenutku.

Za uvođenje takvih 'kartona', koje bi sve države članice morale priznati, najviše se zalažu države u kojima su turizam i putovanja jedna od ključnih grana gospodarstva.

Strah od novog soja

Von der Leyen je rekla da nema jasnih odgovora na mnoga pitanja, te da i dalje nemamo odgovor na pitanje mogu li cijepljene osobe širiti virus ili ne. Rekla je da se svi slažu da treba imati takve potvrde, ali treba utvrditi točno u koju bi se svrhu one koristile.

Dok neke države razmišljaju kako ublažiti mjere, ima i onih koje traže dodatno ograničavanje kretanja. Kontroverzne ideje su iznijele i Belgija i Njemačka.

Belgijski premijer Alexander de Croo predložio je potpunu zabranu putovanja na razini EU ako nisu nužna. Belgija, koja za sada ima povoljnu epidemiološku sliku, pribojava se da britanska varijanta virusa uskoro postane dominantna i da sve ponovno krene u krivom smjeru. De Croo je najavio da će već ovog tjedna Belgija sama odlučiti o zabrani putovanja ako se takva odluka ne bude usvojila na razini Europske unije. U ovom trenutku očito nema konsenzusa oko te odluke.

- Moramo tome pristupiti paralelno. Osigurati nastavak funkcioniranja jedinstvenog tržišta, a da pritom spriječimo i širenje virusa. Naučili smo lekciju što se toga tiče - rekao je Michel na pitanje je li možda jednostavnije umjesto 'preporuke da se ne putuje', uvesti zabrane putovanja koja nisu nužna.

Njemačka traži dodatne mjere od svih kako bi se usporilo širenje nove varijante virusa, pa i ona prijeti zatvaranjem granica prema susjednim državama ako to bude potrebno.

Bogate države

Vijeće Europske unije je prije početka ovog summita pisanom procedurom usvojilo jednoglasnu odluku u priznanju brzih antigenskih testova u svim državama članicama.

Međusobno priznanje rezultata ovakvih testova bi trebalo olakšati promet i trgovinu u EU i olakšati napore za sprečavanje širenja virusa, pogotovo nove varijante koja je zaraznija.

Lideri EU su još jednom ponovili kako će biti solidarni s ostatkom svijeta i podijeliti cjepiva, jer je EU naručila preko 2,3 milijardi doza. Međutim, EU je i dalje na udaru kritika jer je većina cjepiva u prvoj fazi ipak osigurana samo za bogate države.

- Pandemija je globalna. Ne smijemo zaboraviti na ostatak svijeta. Moramo misliti i na njih i zato smo najveći donator u inicijativi Covax preko koje će biti osiguran najveći dio cjepiva za siromašnije države i one u razvoju. To je i pitanje našeg interesa jer sve dok virus cirkulira bilo gdje u svijetu, i mi smo u opasnosti - rekla je predsjednica Europske komisije.

Na pitanje kada će države Zapadnog Balkana dobiti neka cjepiva od EU, Von der Leyen je rekla 'što je prije moguće'.

EU uvodi tamno crvene zone na epidemiološku kartu europe

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u petak uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Europe, tamno crvene zone iz kojih bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantenu.

"Tamno crvenom bojom bi se označavala zone u kojima je cirkulacija virusa na iznimno visokoj razini", izjavila je von der Leyen nakon završetka samita čelnika EU-a, koji je bio posvećen usklađivanju mjera u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Označavanje epidemioloških zona ne ovisi o državnim granicama. Von der Leyen kao primjer navodi slučaj da su u jednoj zemlji članice u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susjednoj s istom epidemiološkom situacijom. "U tom bi slučaju svi iz prve zemlje išli kupovati u drugu i tako pridonositi širenju virusa", kaže von der Leyen.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da se čelnici zemalja članica slažu da je potrebno razmotriti mogućnosti ograničenja putovanja koja nisu nužna.

"Uvjereni smo da se, kada je riječ o putovanjima koja nisu nužna, restrikcije trebaju razmotriti", rekao je Michel, dodajući pritom da granice moraju ostati otvorene radi normalnog funkcioniranja jedinstvenog tržišta, piše Jutarnji list.