Fotografija: Ovoliko je dosad prikupljeno knjiga u Narodnoj knjižnici Petar Preradović u Bjelovaru u akciji pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj" /Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ovoliko je dosad prikupljeno knjiga u Narodnoj knjižnici Petar Preradović u Bjelovaru u akciji pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj" /Foto: Deni Marčinković

Knjižnica Petar Preradović u Bjelovaru u prvih deset dana prikupila više od 100 dječjih knjiga

Prikupljanje dječjih knjiga i slikovnica u Narodnoj knjižnici Petar Preradović traje do 13. veljače ove godine, a donirane knjige završit će na dječjem odjelu bolnice u Bjelovaru i u čekaonicama ambulantiPod geslom Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj, Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar i ove godine pridružila se tradicionalnoj akciji prikupljanja slikovnica i dječjih knjiga. Ova akcija provodi se u cijeloj Hrvatskoj, a organizira je Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, u suradnji s Hrvatskim čitateljskim društvom. U prvih desetak dana Narodna knjižnica Petar Preradović u Bjelovaru prikupila je više od 100 naslova.

Čitateljske police

 - Cjelovite i uščuvane knjige za djecu i slikovnice svi zainteresirani mogu do 13. veljače predati na dječjem odjelu naše knjižnice. Po završetku akcije donirane knjige slažu se u pakete te se distribuiraju po punktovima na kojima smo prije tri godine napravili čitateljske police. Riječ je o Dječjem odjelu bjelovarske bolnice, čekaonicama pedijatrijskih i zubarskih ambulanti, odnosno mjestima gdje se djeca okupljaju i čekaju pregled liječnika - rekla nam je ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović, a ujedno i predsjednica spomenute Komisije, Vjeruška Štivić.

Knjižnica prikuplja dječje knjige i slikovnice/Foto: Deni Marčinković
Knjižnica prikuplja dječje knjige i slikovnice/Foto: Deni Marčinković

Dodala je i to da se knjige i slikovnice dostavljaju i u bjelovarsku Sigurnu kuću, gdje borave djeca koja su proživjela neki oblik obiteljskog nasilja. Također, treba istaknuti i to da se prilikom dostave paketa za djecu organizira i čitanje priča, nakon čega se i razgovara o knjigama te se organizira i dodatna popratna aktivnost.

Humanizacija djece

- Prikupljene knjige ujedno služe i za humanizaciju djece prilikom boravka u bolnici, a želja je što više ublažiti stres koji se kod djece javlja prilikom čekanja liječničkih pregleda, istaknula je Štivić i dodala da je da se ove godine prikupljaju knjige i za knjižnice s područja pogođenih potresom.

- Knjige ćemo prikupljati i čuvati u našim knjižnicama sve dok ne dobijemo zeleno svijetlo od naših kolega na Banovini. Ne želimo im stihijski nositi knjige te ih dodatno zatrpavati, već će se knjige ciljano slati kada se vidi kome i što konkretno treba.

Narodna knjižnica Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković
Narodna knjižnica Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković

Budući da se akcija Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj, provodi već duži niz godina, ravnateljicu smo upitali kakav je bio odaziv Bjelovarčana svih ovih godina.

Dođite u knjižnicu

- Rezultati osciliraju od godine do godine. Broj prikupljenih knjiga kreće između 600 i 1000. Veliki dio naših korisnika već je navikao na ovu akciju, a najviše knjiga se skupi kada se aktiviraju i vrtići. Nažalost, ove godine zbog koronavirusa očekujemo nešto slabiji odaziv vrtića, no bez obzira na to zadovoljni smo količinom prikupljenih knjiga i slikovnica u prvih desetak dana akcije, dodala je Vjeruška Štivić.

Spomenimo i to da svi odjeli Narodne knjižnice Petar Preradović rade normalno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Iz Knjižnice i ovim putem pozivaju sve građane da dođu bilo u čitaonicu, bilo samo posuditi knjigu, jer napominju knjige liječe i pomažu posebice u ovim teškim vremenima u kojima se trenutno nalazimo.

Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković
Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković