Fotografija: Foto: Romi.hr
Galerija
Foto: Romi.hr

Nikad više aktivnosti na "Jeseni na Bilogori": Biciklijada, Biloklik, sportske igre, delicije...

Ideja obitelji Đurđević i Bačak o prezentaciji bogatstva Bilogore na jednome mjestu prerasla je u tradicionalnu manifestaciju...
BJELOVAR – Nikad više objedinjenih različitih događanja kao ove godine posjetitelje će dočekati na manifestaciji Jesen na Bilogori. Kako kaže šefica TZ Bilogora Bjelovar Ana Kelek, gotovo je riječ o Terezijani u malom, a zasluga zapravo pada na dvoje entuzijastičnih pojedinaca, odnosno dvije obitelji-Đurđević i Bačak s područja Općine Veliko Trojstvo.

<p>Jesen na Bilogori ove će godine objediniti brojna događanja/ Foto: Martina Čapo</p>

Jesen na Bilogori ove će godine objediniti brojna događanja/ Foto: Martina Čapo

Naime, Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar, u suradnji s Gradom Bjelovarom, Općinom Veliko Trojstvo, OPG-om Bačak, Udrugom „Romska kuća“ te Udrugom „Bilogorski turistički put“, nakon godinu dana pauze organizira 4. Jesen na Bilogori.

<p>Ovogodišnja manifestacija Jesen na Bilogori objedinjava brojne aktivnosti/ Foto: Martina Čapo</p>

Ovogodišnja manifestacija Jesen na Bilogori objedinjava brojne aktivnosti/ Foto: Martina Čapo

Manifestacija će se održati u nedjelju, 17. listopada 2021., na prostoru Etno okućnice u Velikom Trojstvu od 10 do 17 sati. Uz brojne izlagače poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina, očekuje se bogat zabavni program.

Besplatan prijevoz

Valja napomenuti kako se u sklopu manifestacije održava se i 6. Biloklik - Bilogorski fotografski susreti, ali i 1. Jesenska biciklijada Bjelovar - Veliko Trojstvo, a za posjetitelje iz Bjelovara organiziran je besplatan prijevoz.

<p>Ana Kelek, direktorica TZ Bilogora Bjelovar/Foto: Martina Čapo</p>

Ana Kelek, direktorica TZ Bilogora Bjelovar/Foto: Martina Čapo

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare o ovoj za Veliko Trojstvo, ali i Bjelovar važnoj manifestaciji, su govorili zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić, načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek, idejni začetnici Jeseni na Bilogori Goran Bačak i Slađana Đurđević, predstavnik BiloKlika Željko Smešnjak, u ime Malog Olimpijca Nikola Kovaček te Senad Begić, predstavnik organizatora 1. Jesenske biciklijade.

<p>Igor Brajdić, dogradonačelnik Bjelovara/ Foto: Martina Čapo</p>

Igor Brajdić, dogradonačelnik Bjelovara/ Foto: Martina Čapo

-Pozvao bih sve Bjelovarčane, ali i žitelje cijele županije da dođu ovoga vikenda u Veliko Trojstvo, puno toga lijepoga se sprema. Drago mi je što je direktorica TZ Ana Kelek objedinila sve ove ljude koji kroz godinu organiziraju ozbiljne manifestacije u našemu gradu – Terezijaner, Fun Run, Romska kuća, OPG Bačak, Biloklik… Ovo je dokaz koliko je važno objedinjavati – kazao je dogradonačelnik Igor Brajdić naglasivši da će posjetitelje dočekati bogate nagrade kao i gulaš te zabavni i glazbeni program.

Najbolje turističko selo

Dokaz kako je Općina Veliko Trojstvo među prvima u BBŽ krenula s turističkim razvojem je i utrka za najbolje turističko selo na svjetskoj razini u kojoj Veliko Trojstvo konkurira. Na tu činjenicu, ali i brojne druge aktualnosti osvrnuo se i načelnik Općine Veliko Trojstvo, Marko Kutanjec.

-Drago mi je što ćemo ove godine uspjeti održati Jesen na Bilogori, ali i mnoštvo drugih aktivnosti u sklopu te manifestacije, čeka nas niz popratnih sadržaja na prostoru Etno okućnice. Zahvalio bi se direktorici TZ Bilogora Bjelovar Ani Kelek što nam je pomogla oko svega i podignula cijelo događanje na jednu višu razinu. Bez naše Udruge Bilogorski turistički put također ništa od ovoga ne bi bilo, oni pomažu u organizaciji svih manifestacija u općini – istaknuo je načelnik Kutanjec zaključivši kako ih raduje nominacija za najbolje turističko selo na svijetu.

<p>Marko Kutanjac, načelnik Općine Veliko Trojstvo/ Foto: Martina Čapo</p>

Marko Kutanjac, načelnik Općine Veliko Trojstvo/ Foto: Martina Čapo

-A ovakve manifestacije i događaji su nam dodatni vjetar u leđa da i dalje idemo prema samome vrhu na svjetskoj ljestvici – zaključio je Kutanjac.

Budući da su Jesen na Bilogori još prije nekoliko godina pokrenuli Udruga „Romska kuća“ i OPG Bačak, Slađana Đurđević ispred Romske kuće istaknula je čime su se vodili.

Bogatstvo BIlogore 

-Čast nam je što je ideja pokrenuta 2017. godine sa željom da se obogati život u Velikom Trojstvu prerasla u nešto toliko lijepo. S obzirom da je bundeva zaštitni znak jeseni, bilo je logično pozvati sve one koji se bave uzgojem bundeva, otuda poziv OPG-u Bačak da nam bude organizator. I eto, sa skromnih devet izlagača na početku uspjeli smo afirmirati Jesen na Bilogori. Poanta je bila pokazati bogatstvo Bilogore i Trojstva i u narednom razdoblju oformiti pravi bilogorski plac ili tržnicu koja bi se održavala jednom mjesečno tokom cijele godine. Drago mi je što je naše napore prepoznala i TZ, ali i lokalna samouprava te što Jesen na Bilogori prerasta u tradicionalnu manifestaciju našeg kraja – kazala je Slađana Đurđević istaknuvši kako je dosad najavilo svoj dolazak 25 izlagača.

<p>Slađana Đurđević uz Opg Bačak inicirala je pokretanje ove značajne manifestacije/ Foto: Martina Čapo</p>

Slađana Đurđević uz Opg Bačak inicirala je pokretanje ove značajne manifestacije/ Foto: Martina Čapo

-Sve je rečeno, bitno je samo pozvati ljude da u što većem broju dođu i podrže naše tradicijske proizvode. Želja nam je da se ljudi polako počnu privikavati na domaće i zdrave proizvode, znači mislimo globalno, ali jedino lokalno – kazao je vlasnik OPG-a Bačak dodavši kako je cilj u početku i bio upoznati ljude s lokalnim proizvodima.

Važno je napomenuti kako je za sve posjetitelje spreman i glazbeni program, prije svega gostovanje folklora Elektro, no tu su i domaće snage – sastav Sjećanja.

Gulaš za bicikliste

-Osim toga tu su natjecanja, kao i dječje igre, izložba malih životinja, ringišpil, izložba gljiva, jahanje za djecu, gulaš za bicikliste. Obilje svega objedinjenog na jednome mjestu – naglasila je Kelek.

<p>Nikola Kovaček govorio je o sportskim aktivnostima za djecu i mlade, ali i nešto starije posjetitelje/ Foto: Martina Čapo</p>

Nikola Kovaček govorio je o sportskim aktivnostima za djecu i mlade, ali i nešto starije posjetitelje/ Foto: Martina Čapo

Nikola Kovaček ispred Malog Olimpijca kazao je kako će uz njih, Jesen na Bilogori uveličati i još neke sportske udruge – prije svega Atletski klub i GO2 Bjelovar.

-Bit će lijepo, naročito za najmlađe, a imamo u planu sportsko zabaviti i stariju ekipu, bit će tradicionalnih igara pa smo uvjereni da će svatko pronaći nešto za sebe – ističe Kovaček.

Valja napomenuti kako je za sve Bjelovarčane osiguran i besplatni prijevoz autobusom do Velikog Trojstva. Prvi polazak je u 10 sati, drugi u 12 i 30, dok će povratak biti u 13, odnosno u 16 sati. Polazak je iza Državnog arhiva.

Start ispred Gradskog muzeja

Ono što će dodatno uveličati ovo događanje jest i Prva jesenska biciklijada. Senad Begić iz Biciklističkog kluba Gema pojasnio je sve pojedinosti.

<p>Senad Begić iz BK Gema najavio je Prvu Jesensku biciklijadu/ Foto: Martina Čapo</p>

Senad Begić iz BK Gema najavio je Prvu Jesensku biciklijadu/ Foto: Martina Čapo

-Start je ispred Gradskog muzeja u 10 sati, a kretat ćemo se ulicama grada i proći jednim dijelom pored nove obilaznice. Gema u suradnji s policijom organizirat će cijeli taj protokol da svi stignemo sigurno do Velikog Trojstva. Na cilju sve sudionike čeka gulaš i druženje, a pozvani su svi da nam se pridruže – kazao je Begić.

Biloklik je još jedna dodatna aktivnost u sklopu Jeseni na Bilogori, a Željko Smešnjak nam je ispred Udruge odao kako se prijavilo čak 50-ak fotografa za sudjelovanje na ovogodišnjem 6. izdanju Biloklika.

<p>Željko Smešnjak kazao je kako je za Biloklik najavljeno 50-ak fotografa/ Foto: Martina Čapo</p>

Željko Smešnjak kazao je kako je za Biloklik najavljeno 50-ak fotografa/ Foto: Martina Čapo

-Sudionici dolaze iz cijele Hrvatske, a svi će oni moći upoznati puno toga novoga o samoj tehnici. Pozivamo sve građane da dođu jer baš će oni možda biti zabilježeni na fotografijama koje će nam svima ostati za povijest – kazao je Smešnjak i pritom naglasio da se fotografi najviše vole izražavati kroz fotografije u što se najbolje uvjeriti dolaskom na Biloklik, odnosno na Jesen na Bilogori.