Fotografija: Milada Sofka i Višnja Kašpar uskoro idu u Njemačku po novu humanitarnu pomoć/Foto: Dijana Puhalo/Mojportal.hr
Milada Sofka i Višnja Kašpar uskoro idu u Njemačku po novu humanitarnu pomoć/Foto: Dijana Puhalo/Mojportal.hr

Nijemci pomažu Ligi protiv raka Daruvar: "Dobit ćemo ultrazvuk i dati ga našem Domu zdravlja"

Cijelu priču je pokrenula Daruvarčanka Višnja Kašpar koja je godinama živjela u Njemačkoj gdje se počela baviti humanitarnim radomDaruvarčanka Višnja Kašpar pokrenula je veliku humanitarnu akciju kako bi pomogla daruvarskoj Ligi protiv raka.

Budući da je godinama živjela u Njemačkoj, Višnja se kroz svoj dugogodišnji humanitarni rad, upoznala sa supružnicima Grove, Hansom Joachimom i njegovom suprugom Marijom, inače stomatologinjom iz Rumunjske.

Pomoć direktno u ruke

Supružnici Grove započeli su s humanitarnim radom nakon pada komunizma 1989. godine u Rumunjskoj pomažući tamošnjem stanovništvu kroz razne humanitarne i obrazovne projekte. Osnovali su zakladu Grove Moldovan Art Foundation s ciljem promicanja i podržavanja kulture u Moldaviji. Osim toga financirali su gradnje kuća, bolnica, škola i vrtića u Rumunjskoj. Također su pružali financijsku podršku za hranu i medicinsku njegu za siromašne i bolesne ljude u Rumunjskoj.

- Za svoj humanitarni rad u dva su navrata od njemačkog državnog vrha odlikovani Saveznim križem za posebne zasluge. Oni su jedini humanitarci koji pomoć daju direktno u ruke onima kojima je potrebna - pojasnila nam je Višnja Kašpar.

Njihova humanitarna djelatnost proširila se i na druge zemlje kao što su Gruzija, Azerbajdžan, Moldavija i Hrvatska, točnije Daruvar.

Invalidska kolica, hodalice...

Naime, kako je i sama članica daruvarske Lige protiv raka, Višnja je krajem studenog prošle godine odvela njezinu predsjednicu Miladu Sofku u Braunschweig u Njemačkoj da je upozna s ovim dobročiniteljima.

Tada su se iz Njemačke vratile s invalidskim kolicima, hodalicama, stolicama za kupanje bolesnika koje su po povrtaku u Daruvar predale daruvarskom Crvenom križu. Osim toga, dogovorile su nabavku ultrazvuka kojeg bi Liga protiv raka dala Domu zdravlja u Daruvar na korištenje. Višnja je nekoliko mjeseci ranije iz Njemačke donijela vrijednu donaciju sanitetskog materijala za onkološke bolesnike koje je Liga protiv raka Daruvar nakon podijelila svima kojima je takva pomoć bila potrebna.

- Evo, upravo je neki dan bilo točno godinu dana kako smo dobili prvu pomoć u vidu medicinskih potrepština. Kada je Višnja čula da Liga protiv raka Daruvar želi pokrenuti akciju za prikupljanje sredstava za ultrazvuk, nazvala je gospodina iz te njemačke zaklade i oni sada nama traže taj ultrazvuk - rekla nam je Milada Sofka dodajući kako će ovo biti drugi ultrazvuk koji je Liga protiv raka Daruvar nabavila za daruvarski Dom zdravlja. Osim toga, nabavili su im mamograf i monitor za mamograf. 

Stiže i hrana za djecu

Milada je humanitarcima u Njemačkoj predstavila daruvarsku Ligu protiv raka, a njima je vrlo brzo bilo jasno da se radi o ozbiljnoj udruzi koja pomaže velikom broju ljudi. 

- Osim ovih medicinskih potrepština, kolica, hodalica i ostalih pomagala, od njih ćemo početkom ožujka dobiti hranu za djecu i odjeću. Taj dio ćemo Višnja i ja odraditi u dogovoru s daruvarskim Centrom za socijalnu skrb kako bi pomoć došla u prave ruke. Kada od njih dobijemo popis, složiti ćemo pakete koji će se onda podijeliti potrebitima - kazala nam je Milada Sofka. 

Iako ovi njemački humanitarci u principu ne daju direktnu financijsku pomoć, već isključivo materijalnu, Višnja s njima pregovara da pomognu daruvarskoj Ligi protiv raka i na taj način. 

- Kada su čuli da mi organiziramo prijevoz onkoloških bolesnika, pitali su nas na koji način to radimo. Objasnili smo im da prikupljamo novac za njihov prijevoz do bolnica, no da mi kao udruga nemamo auto kojim bi ih prevozili. Oni su nas saslušali i sad ćemo vidjeti što će se dogoditi. No, bez obzira na to hoćemo li od njih dobiti vozilo ili ne, sve što dobijemo od njih, stvarno nam puno znači - rekla je na kraju Milada Sofka, predsjednica Lige protiv raka Daruvar, udruge koja ne pomaže samo svojim članovima, nego svima kojima je pomoć prijeko potrebna.