Fotografija: Nakon dvogodišnje pauze vraća se poznata vinska manifestacija/ Foto: Grad Čazma
Nakon dvogodišnje pauze vraća se poznata vinska manifestacija/ Foto: Grad Čazma

Nakon dvije godine vraća se Čazmanski vinokap: "Podigla se kvaliteta vina i izložbe"

Uzorke mogu donijeti svi koji žele sudjelovati na našoj izložbi i vidjeti kakvo im je vino te za to ne moraju biti članovi vinogradarske udruge, kaže Ivan KatalenićNakon dvogodišnje “pandemijske” pauze, počele su pripreme za „Čazmanski vinokap“, međunarodnu izložbu vina koju organizira Udruga vinogradara i vinara Čazma. Održat će se u subotu, 25. ožujka, dan uoči supermaratona Zagreb – Čazma „Od Kaptola do Kaptola“. Ovo će biti jubilarna, deseta izložba.

Organizaciju Vinokapa podupire Grad Čazma, a izložba je dio turističke ponude našega kraja.

– Jako smo zadovoljni kako je izložba do danas napredovala. Kroz godine, podigla se kvaliteta vina, kao i kvaliteta same izložbe. Imamo sve više uzoraka i vinara zainteresiranih donijeti svoje vino i pokazati što su radili tijekom godine u vinogradu i podrumu, rekao je predsjednik Udruge Ivan Katalenić.

Prikupljanje uzoraka 1. ožujka

Izložbu krasi međunarodni karakter i brojnost uzoraka vina, likera i rakija. Ukupno je u deset godina ocijenjeno oko 1500 uzoraka raznih pića.

Prikupljanje uzoraka vina, likera i rakije ove godine bit će održano 1. ožujka u prostorijama Doma umirovljenika u Čazmi. Prikupljanje će biti od 15:00 do 20:00 sati. Samo ocjenjivanje komisija će provesti 4. ožujka, pod vodstvom predsjednice komisije Ivane Alpeze.

– Uzorke mogu donijeti svi koji žele sudjelovati na našoj izložbi i vidjeti kakvo im je vino te za to ne moraju biti članovi vinogradarske udruge. Pozivam i vinare koji rade vina samo za svoj “gušt”, da donesu uzorke i pokažu što su napravili, rekao je Katalenić.

Poseban naglasak na škrlet

Dodao je i to da će i ove godine poseban naglasak biti na škrletu, budući da je riječ o autohtonoj moslavačkoj sorti.

– Škrlet svake godine kod nas na izložbi ima posebnu pažnju, tako ćemo ga i ove godine posebno ocjenjivati i dodijelit ćemo diplomu i zahvalnicu za najbolji škrlet na izložbi, istaknuo je Katalenić.

Proglašenje najboljih vina bit će na samoj izložbi 25. ožujka, u Multifunkcionalnom centru, na Trgu Čazmanskog kaptola u 15:00 sati.

– Očekuje nas još jedna lijepa izložba vina, na koju pozivamo sve vinoljupce, znalce i vinske profesionalce, neka dođu u Čazmu, kušaju izvrsna vina i upoznaju naše vrijedne vinare, zaključio je Ivan Katalenić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!