Fotografija: Izložba i predstavljanje monografije u čast Aleksandra Marksa održat će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici/ Foto: Davor Pongracic/CROPIX, NSK
Galerija
Izložba i predstavljanje monografije u čast Aleksandra Marksa održat će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici/ Foto: Davor Pongracic/CROPIX, NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu danas će biti u znaku Čazmanca Aleksandra Marksa

Iako nagrađivan autor animiranoga filma u zemlji i inozemstvu, u današnjem širem društvenomu diskursu Marks je, nažalost, ostao nepoznat i neprepoznat, čak i u lokalnoj sredini.Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Gradski muzej Čazma organiziraju u utorak 7. veljače 2023. godine u 14 sati u velikome predvorju Knjižnice predstavljanje monografije Aleksandar Marks uz prigodnu jednodnevnu izložbu.

Pozdravnu će riječ na predstavljanju monografije uputiti glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević. O knjizi će govoriti Frano Dulibić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvoje Turković, hrvatski filmski teoretičar, kritičar i sveučilišni profesor u mirovini, Jadranka Kruljac-Sever, voditeljica Galerije Aleksandar Marks Gradskoga muzeja Čazma, Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te Maja Cepetić Rogić, ravnateljica Gradskoga muzeja Čazma i urednica monografije.

Začetnik moderne likovnosti crtanog filma

Na prigodnoj izložbi izložit će se djela Aleksandra Marksa iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te odabrana djela iz Galerije Aleksandar Marks koja pokazuju svu raskoš njegova djelovanja kao ilustratora i grafičara.

Monografija je objavljena prošle godine/ Foto: NSK
Monografija je objavljena prošle godine/ Foto: NSK

Djelo Aleksandra Marksa bitno je u obliku najranije animacije na našim prostorima. Bio je glavni crtač prvoga hrvatskog crtanog filma u boji Crvenkapica 1954. godine. Začetnik je izrazite moderne likovnosti crtanoga filma iz koje nastaje pojam Zagrebačka škola crtanoga filma. Za animirane filmove na kojima je radio nagrađivan je na mnogim domaćim i svjetskim festivalima. Marks je primarno bio ilustrator i grafičar, a uz animaciju bavio se i ilustriranjem knjiga, udžbenika, časopisa, tjednika, dizajnom, a kraće vrijeme i stripom.

Popularizacija ostavština

Iako nagrađivan autor animiranoga filma u zemlji i inozemstvu, u današnjem širem društvenomu diskursu Marks je, nažalost, ostao nepoznat i neprepoznat, čak i u lokalnoj sredini. Ovom znanstveno-stručnom publikacijom želi se naglasiti važnost lika i djela Aleksandra Marksa, ali i popularizirati njegova ostavština koja se čuva u Memorijalnoj zbirci Aleksandra Marksa i predstavlja stalni postav Galerije Aleksandar Marks u sklopu djelatnosti Gradskoga muzeja Čazma. Monografija će osigurati trajan i kvalitetan stručno-znanstveni sadržaj koji će pomoći učenicima, prosvjetnim djelatnicima, studentima, istraživačima, znanstvenicima i široj zainteresiranoj javnosti.

Monografija je tiskana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Čazme, a objavljena je prošle godine u povodu 100. obljetnice rođenja ovoga vrsnog animatora, grafičara, ilustratora i slikara te 20. obljetnice postojanja Galerije Aleksandar Marks utemeljene u sklopu Gradskoga muzeja u Čazmi, gradu u kojem je 1922. godine rođen Marks.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!