Fotografija: Foto: Darko Tomaš/CROPIX
Galerija
Foto: Darko Tomaš/CROPIX

Naknada za drugih 6 mjeseci porodiljnog viša za čak 12.500 kuna, raste i dječji doplatak

Riječ je o dokumentu koji će, bude li usvojen, proračun stajati dodatnih najmanje 270 milijuna eura, a očekuje se da će ga Vlada usvojiti jer je predizborna godinaPrijedlog Strategije demografske revitalizacije RH dovršen je te ga je, doznaje Jutarnji list, Središnji državni ured za demografiju i mlade poslao na mišljenje ministarstvima i drugim zainteresiranim tijelima. Očekuje se da će konačna verzija biti upućena u javnu raspravu 15. srpnja, a najvažnije je da bi se s njegovim usvajanjem iznosi majci ili ocu za drugih šest mjeseci porodiljnog dopusta drastično povećali, jednako kao i dječji doplatak. 

Naime, maksimalna naknada majci ili ocu tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta povećala bi se, prema sadašnjim prijedlozima, sa 7500 kuna na iznos od najmanje dvije prosječne plaće, a najvjerojatnije na 20.000 kuna.

Foto: Goran Mehkek/Cropix (ilustracija)
Foto: Goran Mehkek/Cropix (ilustracija)

Dječji doplatak bi se udvostručio te bi, ovisno o dohodovnim prilikama obitelji, iznosio od 400 do 600 kuna po djetetu, dok bi pronatalitetni dodatak ostao jednak i iznosio bi 500 kuna.

Prijedlozi iznosa trenutno su izraženi u kunama zbog preglednosti i jasnoće jer postojeći iznosi doplataka i naknada nisu ni kozmetički prilagođeni euru, pa, primjerice, dječji doplatak od 200 kuna iznosi 26,49 eura. Očekuje se da će, kad se donese konačni prijedlog, iznosi biti zaokruženi na logične eurske iznose (600 kuna na 80 eura i slično).

Riječ je o dokumentu koji će, bude li usvojen, proračun stajati dodatnih najmanje 270 milijuna eura, no s obzirom na to da se radi o predizbornoj godini te da se proračun puni zadovoljavajućom brzinom, upućeni sugovornici očekuju da će dobiti blagoslov Vlade, prije svega ministra financija.

- To je sad ili nikad, izbori su na pragu, treba iskoristiti trenutak - kaže jedan od stručnjaka s kojima je razgovarala novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.