Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

PLAĆE U ŽUPANIJAMA Prosječna plaća u BBŽ-u više od 300 eura niža nego u Zagrebu

Osobe zaposlene u metropoli lani su u prosjeku zarađivale 1205 eura, čak 309 eura više nego u zaposleni u BBŽ-u ili 304 eura više od radnika u PSŽ-uProsječne plaće u Slavoniji prošle su godine bile i do 330 eura niže nego u Gradu Zagrebu, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji plaće su u prosjeku bile 309 eura niže nego u Gradu Zagrebu, a u Požeško-slavonskoj županiji 304 eura niže, javlja Jutarnji list

Najnižu prosječnu neto plaću lani su zarađivali zaposleni u Virovitičko-podravskoj županiji - 873 eura, odnosno oko 6577 kuna, a na dnu ljestvice slijedili su ih zaposleni u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji s 890, odnosno 896 eura. Od samog dna ljestvice odmaknula se, od slavonskih županija, jedino Osječko-baranjska, koja se s prosječnom plaćom od 939 eura našla na 11. mjestu, odnosno na sredini županijske rang-liste.

Podaci o prosjećnoj plaći po županijama u 2022. godini/Izvor: Državni zavod za statistiku
Podaci o prosjećnoj plaći po županijama u 2022. godini/Izvor: Državni zavod za statistiku

Uvjerljivo najvišu plaću isplaćivali su poslodavci Grada Zagreba, u kojem su zaposleni lani prosječno zarađivali 1205 eura, čak 178 eura ili 1341 kunu mjesečno više nego radnici u drugoplasiranoj Zagrebačkoj županiji, u kojoj je prosječna plaća iznosila 1027 eura.

Na trećem je mjestu Primorsko-goranska županija s prosječnom plaćom od 1016 eura, što u cent odgovara državnom prosjeku: 1016 eura iznosila je i prosječna plaća svih zaposlenih u Hrvatskoj tijekom 2022. godine.

Dok je na vrhu ljestvice županija s obzirom na prosječnu plaću zaposlenika stanje praktički nepromijenjeno posljednjih 25 godina, na dnu ljestvice došlo je do značajne promjene. Najniže prosječne plaće do 2017. godine u pravilu su imale najsjevernije županije, Međimurska i Varaždinska. Obje su županije godinama imale iste karakteristike: najviše stope zaposlenosti i najniže prosječne plaće. U tom dijelu države gotovo da nije bilo nezaposlenih, ali su radnici mahom radili u lošije plaćenoj prerađivačkoj i tekstilnoj županiji. Za taj su kraj karakteristični i mali obrti, u kojima su prijavljene plaće bile razmjerno niske.

Getty Images/iStockphoto
Getty Images/iStockphoto

No, od 2017. godine kreće snažniji rast plaća na sjeveru države. Do 2022. godine, za koju posljednju imamo podatke, sjever je Slavoniju ostavio daleko iza sebe: Varaždinska se županija sada nalazi na 8., a Međimurska na 12. mjestu rang-liste od 21 županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija tako se nalazi na 18. mjestu po prosječnoj visini plaća, a Požeško-slavonska županija je zauzela jedno mjesto ispred BBŽ-a i nalazi se na 17. poziciji. 

dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!