Fotografija: Ministar Davor Filipović/ Foto: Nera Simic/CROPIX
Ministar Davor Filipović/ Foto: Nera Simic/CROPIX

Ministar Filipović: "Cijela Uprava Ine mora otići, a hrvatski plin treba ostati u Hrvatskoj!"

Ministar Davor Filipović je danas bio na sastanku s predstavnicima MOL-aMinistar gospodarstva Davor Filipović sastao se danas s predstavnicima MOL-a. Po završetku sastanka obratio se javnosti i rekao da je na tom sastanku zatražio smjenu cjelokupne uprave Ine, kao i promjenu modela korporativnog upravljanja, piše N1.

- Shvatili su poruku premijera Andreja Plenkovića da Uprava Ine više nema povjerenje Vlade. Zato je danas Fasimon podnio ostavku. Kada otvorite knjige, onda se kao primjeri najvećih korporativnih skandala, navode Lehman Brothers i slične tvrtke, a ovaj će skandal također ući u te knjige. Menadžeri četvrte razine donijeli su odluke koje imaju katastrofalan utjecaj na poduzeće. Vlada će sutra na sjednici predložiti NO-u da se članovi Uprave Ine razriješe.

Uprava mora otići

- Također, čelnicima MOL-a reći ćemo da 703 milijuna kubika plina koji se proizvede u Hrvatskoj treba ići Hrvatskoj po prihvatljivoj cijeni. Idući tjedan imat ćemo novi sastanak kada će oni doći i uzeti u obzir sve što sam im rekao. Odluku da hrvatski plin ide hrvatskim građanima Vlada će donijeti sutra.

Što se tiče smjene Uprave, Filipović je rekao da cijela Uprava mora otići. - Imamo situaciju velikog korporativnog skandala, nikad se ovakvo nešto nije dogodilo i jedino je logično da cijela Uprava ode i to je ono na čemu ćemo inzistirati i to je ono što će se dogoditi - rekao je Filipović. 

S Mađarima će se razgovori nastaviti, rekao je ministar. - Neki njihovi stavovi će biti jasniji sljedeći tjedan - rekao je Filipović, upitan hoće li mađarska strana prihvatiti zahtjev o smjeni Uprave.

- Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene načina upravljanja. Uprava društva odgovorna je za vođenje poslovanja, a NO to nadzire. Ovdje sustav korporativnog upravljanja omogućava da najniže razine donose određene odluke i da to uopće ne ide preko NO-a - rekao je Filipović.

Država ima mehanizme za zaštitu svojih interesa

- Oni su svjesni situacije i svjesni su da se te stvari moraju mijenjati i to su mi dali do znanja - rekao je Filipović.

Upitan ima li Hrvatska instrumente u rukama što se tiče vlasništva, Filipović je rekao da država uvijek ima mehanizme kako zaštititi svoje interese.

Na pitanje što su u MOL-u rekli kad im je rekao da plin ostaje u Hrvatskoj Filipović je odgovorio: - Ako je mogla neka xy firma u ovakvoj krizi dobivati plin po tako niskim cijenama, onda hrvatsko gospodarstvo mora dobiti i koristiti takav plin. Postoji hrvatski plin. To je plin koji se proizvodi u Republici Hrvatskoj. Vlada mora naći mehanizme kako da taj plin ide hrvatskim građanima. Nema tu što je kome u redu, Vlada će donijeti odluku da to ide hrvatskim građanima, prenosi N1.