Fotografija: Od ponedjeljka je počelo obavezno iskazivanje cijena u eurima i kunama/Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Galerija
Od ponedjeljka je počelo obavezno iskazivanje cijena u eurima i kunama/Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Počelo je duplo iskazivanje cijena, ali i varanje kupaca! Evo tko krši pravila i kakve su kazne

Neke su trgovine cijene u eurima istakli s većim slovima u odnosu na cijene u kunama kako bi zavarali kupce da im cijena proizvoda izgleda jeftinijaČim je na snagu stupila obveza dvojnog iskazivanja cijena, i u kunama i u eurima - odmah i prekršaji, javlja RTL.

Inspekcija je jučer od jutra bila na terenu, i iako nisu svi trgovci bili spremni, za početak su im inspektori progledali kroz prste. Pa su izbjegli kazne i do 100 tisuća kuna i prošli samo s opomenama.

Primjerice, torba koja je do nedjelje koštala 199 kuna, u ponedjeljak je koštala 225 – odnosno 29 eura i 99 centi. U ovom slučaju staru cijenu nisu konvertirali u eure, nego su novu, višu cijenu, prilagodili onoj u eurima.

Neopravdano podizanje cijena

Isti slučaj i s čarapama. Ne koštaju više 69 kuna, od ponedjeljka se prodaju za 97. Umjesto 9 eura i 15 centi, 12 eura i 99 centi. Ovakvih je primjera bezbroj.

"Trgovac može sad staviti cijenu koju hoće – kaže nije nešto 12 kuna, nego je 15 kuna tako da mu u konačnici ispada račun 2 eura i nitko mu ništa ne može", objašnjava Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Foto: Neja Markičević/CROPIX
Foto: Neja Markičević/CROPIX

Kako će se razlikovati opravdano od neopravdanog podizanja cijena u trenutku najveće inflacije otkako je Hrvatske, kada cijene rastu kao lude – nitko još nije objasnio.

"Njegova konverzija i zamjena je fiksirana i tu nema niti ne bi trebalo biti problema, ali to ne garantira činjenicu da svaki dan vidimo nove cijene na nekim proizvodima", kaže za RTL Josip Zaher, predsjednik HGK za trgovinu i financije.

Tajni kupci

Inflacija ionako gura cijene u trgovinama prema gore, pa će pogled na one u eurima mnogima ublažiti šok, ali samo vizualno.

"U nekim prodavaonicama sam primijetila da su cijene u eurima istaknute većim formatom. To zavarava! Manji iznos upadne u oči, a naviknuli smo gledati u kune pa mozak misli – ovo je povoljno", kazala je Kristina Bulaš iz Zagreba.

"Cijena u eurima je istaknuta radi marketinškog pristupa, zato što djeluje kao da je nešto jeftinije", dodao je Lončar.

Foto: Nikola Vilić/CROPIX 
Foto: Nikola Vilić/CROPIX  

Iako je dvojno iskazivanje cijena zakonska obveza, nisu svi trgovci bili spremni.

"Vjerujem ako je do nekih nenamjernih propusta i došlo da će brzo biti ispravljeni. Naravno da će kod potrošača biti zabune, nikad prije se nisu susretali sa dvije cijene na etiketi, na privjesci proizvoda, morat će naučiti to", kazao je Zaher.

Tajni kupci trebaju krenuti s provjerom, a još nemaju aplikaciju: 'Ministarstvo je reklo da će u utorak biti gotova'

Kazne do 100.000 kuna

"Naši nadzori su fokusirani ne samo na klasičnu trgovinu, fokusirani su od jutros na sve pružatelje usluga koji su također u obvezi, na ugostitelje koji su u obvezi isticanje dvojnih cjenika, ali isto tako i na putničke agencije koji su pružatelji usluga u turizmu", objašnjava Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Kazne koje se penju i do 100 tisuća kuna inspektori u ponedjeljak nisu ispisivali. Za prvi dan samo opomena.

"Svi oni ukoliko otklone te nepravilnosti tijekom nadzora ili u jednom kratkom roku koji će inspektor dati, neće biti prvi puta kažnjeni", dodala je pomoćnica glavnog državnog inspektora .

Dvojno isticanje ne odnosi se na tržnice, taksije, automate, kioske, ali i kod njih na računima ukupan iznos mora biti iskazan u kunama i eurima, po mogućnosti bez zaokruživanja.