Fotografija: Foto: Davor Kirin Photography, arhiva MojPortal.hr
Galerija
Foto: Davor Kirin Photography, arhiva MojPortal.hr

Meteorolog: "Svi sastojci za moćnu oluju su tu. Nažalost, može biti i jača od one prošle srijede"

Za veliki dio Hrvatske izdana su narančasta upozorenje, ali je velika vjerojatnost da se u utorak ta upozorenja promijene u crvenaNova oluja koja je već zahvatila Italiju i dijelove Slovenije, kreće se prema Hrvatskoj pa su posebna upozorenja izdali DHMZ i Civilna zaštita.

Meteorolog Nikola Vikić-Topić u Dnevniku Nove TV upozorava da je vrijeme može biti opasno i da je moguće da se ponovi snažna oluja otprije nekoliko dana.

"Za utorak su na snazi meteoalarm upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda za cijelu Hrvatsku. Za većinu zemlje ta se upozorenja odnose na izražene pljuskove i grmljavinska nevremena. Uz jače izražene pljuskove, bit će jakog i olujnog vjetra, a gotovo sigurno će, barem lokalno, biti i tuče", kazao je Vikić-Topić.

Krov u Dobrovcu, lipičkom naselju koje je bilo među najpogođenijima u oluji prošlog tjedna/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Krov u Dobrovcu, lipičkom naselju koje je bilo među najpogođenijima u oluji prošlog tjedna/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Za veliki dio Hrvatske riječ o narančastim upozorenjima što znači da će vrijeme u utorak biti opasno, ali tu bih naglasio da postoji relativno velika vjerojatnost da se u utorak tijekom dana ta upozorenja promijene u crvena, ali o tome, naravno, odlučuje Državni hidrometeorološki zavod. Mi vidimo da će svi sastojci za nevrijeme u utorak biti tu, ali hoće li biti nevremena i koliko jakog - ovisi o tome u kojoj će se mjeri ti sastojci naći na istom mjestu u isto vrijeme", objašnjava.

Oluja iznad Čazme/Foto: FB Davor Kirin-Photography
Oluja iznad Čazme/Foto: FB Davor Kirin-Photography

"Za to koristimo tzv. vrlo kratkoročno prognoziranje, dakle prognoziranje do 6 sati unaprijed, pri čemu uz visoko rezolucijske modele koji računaju mogući razvoj vremena, mi promatramo radare, satelite i mjerenja na meteorološkim postajama koji nam otkrivaju kakvo je trenutno stvarno stanje atmosfere i zatim procjenjujemo gibanje olujnih sustava, a prema potrebi onda se izdaju i upozorenja višeg stupnja", istaknuo je Vikić-Topić.

Oluja je u Lipiku prošle srijede nosila krovove/Foto: Zuluf, MojPortal.hr
Oluja je u Lipiku prošle srijede nosila krovove/Foto: Zuluf, MojPortal.hr

Dio slovenskih stručnjaka najavljuje kako ova oluja može biti jača od one u prošlu srijedu, na pitanje je li to doista tako, Vikić-Topić odgovara da, nažalost - je.

"Vrlo vjerojatno će negdje biti jačeg grmljavinskog nevremena. Kao što sam spomenuo – svi sastojci za oluju su tu. Ti sastojci koje spominjem su vlaga, nestabilnost, neki mehanizam dizanja zraka te vertikalno smicanje vjetra. Već smo rekli prošli tjedan, smicanje vjetra je promjena smjera i brzine vjetra, u ovom slučaju, s visinom. To vertikalno smicanje vjetra je dakle četvrti sastojak za moćnu oluju", kazao je.

Stabla iščupana iz korijena na Omanovcu poviše Pakraca/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Stabla iščupana iz korijena na Omanovcu poviše Pakraca/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Ono omogućuje da se grmljavinski oblaci, mi to kažemo organiziraju, odnosno spajaju u veće olujne sustave koji su opasniji, ne samo zato jer su jači, nego i zato što znatno dulje traju i prelaze ogromne udaljenosti. Ona prošlotjedna oluja u srijedu je prošla više od 1000 kilometara", dodaje Vikić-Topić.

"Dakle, da rezimiramo, u utorak je velika vjerojatnost da će biti grmljavinsko nevrijeme koje će pratiti jako olujan vjetar, tuča i zato je potreban veliki oprez. Možda najveći rizik od takvih nevremena u našoj zemlji bi bio područje sjevernoj Jadrana, Gorskog kotara te središnje i sjeverozapadne Hrvatske, kasnije tijekom poslijepodneva i večeri i Slavonije", zaključio je za Dnevnik.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!