Fotografija: Večeras će Daruvar biti u mraku/Foto: Saša Selihar
Večeras će Daruvar biti u mraku/Foto: Saša Selihar

Međunarodni tjedan tamnog neba u Daruvaru: "Večeras na sat vremena gasimo javnu rasvjetu"

Na području grada Daruvara, u studenom 2019. godine proglašen je Međunarodni park tamnog neba "Vrani kamen" u najvišoj zlatnoj kategoriji i po kriterijima Međunarodne organizacijeDARUVAR - Povodom početka obilježavanja Međunarodnog tjedna tamnog neba, javna rasvjeta u Gradu Daruvaru ugasit će se večeras, 15. travnja 2023. godine od 20,00 – 21,00 sat, javljaju iz Grada Daruvara.

Podsjetimo, Međunarodnim tjednom tamnog neba želi se upozoriti na važnost smanjenja svjetlosnog zagađenja te osvijestiti i podsjetiti građane na prirodnu ljepotu noćnog neba.

Rasipanje novca i energije

Iako vjerojatno većina ljudi to ne zna, vanjska rasvjeta može poremetiti divlje životinje, utjecati na ljudsko zdravlje, rasipati novac i energiju ili čak pridonijeti klimatskim promjenama. 2003. godine ovu problematiku prepoznala je Jennifer Barlow, a njoj su se pridružili International Dark-Sky Association, American Astronomical Association, Sky & Telescope Magazine te Astronomical League.

Na području grada Daruvara, u studenom 2019. godine proglašen je Međunarodni park tamnog neba "Vrani kamen" u najvišoj zlatnoj kategoriji i po strogim kriterijima upravo ranije spomenute Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba.

O svjetlosnom onečišćenju i u sklopu 10 DA

O novom zakonu o svjetlosnom onečišćenju kojeg svi zanemarujemo, a koje je prema riječima Tonija Boroša, tajnika Astronomskog društva Kumova Slama, možda i gore od onečišćenja atmosfere emisijom CO2, govorit će se i u sklopu ovogodišnjih 10 Dana astronomije u Daruvaru koji su svečanim otvorenjem započeli sinoć.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!