Fotografija: Među ovogodišnjim dobitnicima naći će se i dvoje daruvarskih predstavnika/ Foto: Deni Marčinković/HVIDR-a Daruvar/ Liga protiv raka Daruvar
Među ovogodišnjim dobitnicima naći će se i dvoje daruvarskih predstavnika/ Foto: Deni Marčinković/HVIDR-a Daruvar/ Liga protiv raka Daruvar

Među dobitnicima županijskih priznanja i daruvarska Liga protiv raka te HVIDR-a?

Liga protiv raka Daruvar kandidirana je za Plaketu “Tihomir Trnski”, dok se HVIDR-a našla u kategoriji Povelja BBŽ-aŽupanijski vijećnici danas će ponovno sjesti u svoje klupe. Naime, u 14 sati počinje 11. sjednica Županijske skupštine, na čijem se dnevnom redu nalaze 24 točke, među kojima je i Donošenje Odluke o dodjeli javnih priznanja Bjelovarsko-bilogorske županije u 2023. godini.

Naime, Odbor za dodjelu priznanja na svojoj je sjednici donio zaključak kojim se predlaže 10 kandidata, a među njima su i daruvarska Liga protiv raka te Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar.

Podsjetimo, priznanje zaslužnim pojedincima i kolektivima priznanja se dodjeljuju na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Bjelovarsko-bilogorske županije. Ako vijećnici sutra usvoje prijedlog, a za pretpostaviti je da hoće, ove će godine biti dodijeljeno 10 priznanja u tri kategorije i to:

Plaketa “Tihomir Trnski”

1. Liga protiv raka Daruvar – djeluje već 25 godina te osigurava humanitarnu pomoć. Osigurava pomoć oboljelima od raka, nabavlja mamograf i monitor za mamograf za potrebe Doma zdravlja u Daruvaru. Provodi projekt prijevoza onkoloških bolesnika na zračenja i kemoterapije u Zagreb.

2. NK Hajduk Hercegovac – klub je osnovan 1923. godine te ove godine proslavljaju 100 godina od osnutka. Nogometni klub Hajduk Hercegovac privlači mlade iz bliže i dalje okolice te skrbi o mnogo selekcija te na taj način mlade usmjerava na sport i da na njega gledaju kao na sastavni dio života. Unutar kluba ustrojene su U-7, U-9, U-13 selekcije, juniorska, seniorska selekcija i veterani koje sudjeluju u redovnim natjecanjima Županije.

3. Klub veterana A satnije – klub je sljedbenica A satnije ZNG Bjelovar koja je bila temelj osnivanja 105. brigade Hrvatske vojske, a ujedno je i bila prva djelatna vojna postrojba na prostoru Bjelovarsko-bilogorske županije. Postrojba je imala i prvu identificiranu masovnu grobnicu u Republici Hrvatskoj. Klub djeluje u društvenom i humanitarnom radu te boljitku života hrvatskih branitelja.

4. Bjelovarsko kazalište – kazalište je osnovano 1997. godine te broji 100 članova koji djeluju u 8 grupa. Sudjeluju u mnogim festivalima na kojima osvajaju nagrade i priznanja za najbolja glumačka, kostimografska, scenografska i režijska ostvarenja. Hrvatski sabor kulture dodijelio im je srebrnu plaketu za posebne zasluge u kazališnom amaterizmu Republike Hrvatske.

Medalja Bjelovarsko-bilogorske županije

1. Hrvatski liječnički zbor Podružnica Bjelovar - društvo je osnovano 1874. godine, a podružnica Bjelovar 1947. godine te obilježavaju 76 godina postojanja. Podružnica danas broji 140 članova, uglednih liječnika i stomatologa s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji svoj rad provode unaprjeđujući stručnu i društvenu djelatnost, djelujući na mobilizaciji deficitarnog kadra liječnika i medicinskog osoblja, prateći zdravstvene pokazatelje i na različite načine poboljšavajući zdravstveno stanje stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije.

Povelja Bjelovarsko-bilogorske županije

1. Goran Grgić – član Udruženja obrtnika Garešnica i predsjednik sekcije fotografa u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Do sada su mu dodijeljene Povelja Grada Garešnice i Zlatne ruke Hrvatske obrtničke komore kao priznanja za njegov nesebičan trud, rad I promicanje obrtništva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

2. Jakov Ćorić – bivši višegodišnji predsjednik Županijske komore Bjelovar koji se prošle godine umirovio no nastavio je svoj rad u realnom sektoru odnosno u bjelovarskoj tvrtki Gala d.o.o. za proizvodnju konzumnih jaja, koja je jedna od najuspješnijih tvrtki na području Županije i jedan od tri najveća proizvođača konzumnih jaja u Republici Hrvatskoj. Svojim radom ostavio je trag u gospodarstvu Bjelovarsko-bilogorske županije čijem je razvoju doprinio.

3. Pučka kuhinja Caritasa župe sv. Antuna Padovanskog Bjelovar – pučka kuhinja osnovana je 2004. godine te djeluje u sklopu Caritasa župe sv. Antuna Padovanskog. Posljednjih godina povećao se broj korisnika kojima je obrok iz Pučke kuhinje uglavnom jedini obrok u danu. Pučka kuhinja dnevno posluži oko 60 obroka te je oslonjena na rad volontera koji uz vodstvo gvardijana franjevačkog samostana fra Marka Pustišeka potvrđuju kako je osjetljivost za potrebe drugih neiscrpan izvor motivacije.

4. Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije – jedna je od najvažnijih sastavnica sustava civilne zaštite. Njihova važnost, ne samo u gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, sve više dolazi do izražaja u vrijeme prirodnih nepogoda što se pokazalo prilikom prirodne nepogode zbog olujnog vjetra koji je 15. rujna 2022. godine pogodio područje Čazme i Grubišnog polja te još pet općina s područja Županije. Pripadnici vatrogasnih postrojbi su u tri dana od nevremena imali više od 550 intervencija u kojima je sudjelovalo više od 1000 vatrogasaca te su time pokazali svoju požrtvovnost, predanost i nesebičnost.

5. Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar – udruga je jedna od najstarijih udruga u gradu Daruvaru, a bavi provođenjem aktivnosti kojima se potiče realizacija socijalne zaštite i pružanje besplatne pravne pomoći članovima udruge, promicanjem hrvatskih nacionalnih, povijesnih kulturnih, gospodarskih i drugih vrijednosti. Udruga provodi i europske projekte na razini Ministarstva hrvatskih branitelja te lokalnih jedinica koji su od interesa za opće dobro lokalne zajednice. Za svoj rad 2005. Godine dobila je javno priznanje Grada Daruvara.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!