Fotografija: Ovom aglomeracijom svi će građani čije parcele obuhvaća ovaj projekt besplatno će dobiti priključke/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ovom aglomeracijom svi će građani čije parcele obuhvaća ovaj projekt besplatno će dobiti priključke/Foto: Deni Marčinković

Krenuli radovi na sustavu odvodnje u Ždralovima kod Bjelovara

Projektom aglomeracije izgradit će se 16 kilometara novih cjevovoda, izvršit će se rekonstrukcija 6,2 kilometra odvodne mreže te isto toliko kilometara sustava vodoopskrbe na području grada BjelovaraCrkvena, Ždralovska, Milke Trnine, samo se neke od ulica u ovom dijelu grada Bjelovara, koje će u sklopu projekta Aglomeracija Bjelovar dobiti novu mrežu odvodnje.

Radove na tom području u utorak je obišao bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak s predstavnicima bjelovarskog Komunalca i Vodnih usluga.

Najveći infrastrukturni projekt

- U Ždralovskoj ulici radi se novi sustav odvodnje ukupne dužine tri kilometra, a na području Ždralova, isto se radi i u ulicama kneza Višeslava i Ivana Dončevića. Treba istaknuti da je grad Bjelovar u međuvremenu u potpunosti pokriven sustavom vodoopskrbe, stoga će se u sklopu aglomeracije, kada je riječ o vodoopskrbi, raditi isključivo rekonstrukcija postojećih cjevovoda za koje je statistika kvarova pokazala opravdanost zamjene, rekao je predsjednik Uprave Komunalca i Vodnih usluga, Ivan Ivančić 

Podsjetimo, dugo najavljivana bjelovarska aglomeracija jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata na području grada, a prije nekoliko tjedana radovi su napokon krenuli.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak kaže kako zbog strogih europskih pravila dio radova neće biti<br />
obuhvaćen aglomeracijom pa će ih financirati bjelovarske Vodne usluge/Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak kaže kako zbog strogih europskih pravila dio radova neće biti
obuhvaćen aglomeracijom pa će ih financirati bjelovarske Vodne usluge/Foto: Deni Marčinković

Ukupna vrijednost veća je od 257 milijuna kuna, a obuhvatit će izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje. Točnije, izgradit će se 16 kilometara novih cjevovoda, izvršit će se rekonstrukcija 6,2 kilometra odvodne mreže te isto toliko kilometara sustava vodoopskrbe na području grada. Ono što također treba istaknuti, je to da će aglomeracijom svi građani, čije parcele ovaj projekt obuhvaća, besplatno dobiti priključke. Pored toga, Ivančić je istaknuo i to da će se zahvaljujući ovom projektu obnoviti i strojna oprema, poput cisterni i kamiona te ostalih vozila vrijednih više od 12 milijuna kuna. 

Stroga europska pravila

 - Osim u Ždralovima, radovi će ovih dana krenuti i u središtu grada, dok se na proljeće očekuje nastavak prema Gudovcu i Rovišću. Po završetku aglomeracije, zajedno s ranije završenim radovima na odvodnji u Markovcu te na Križevačkoj cesti, građani će konačno imati standard dostojan 21. stoljeća. Izvođači radova su virovitička Brana, koprivnički Koming te đurđevačka Bistra, a veseli me da će sudjelovati i bjelovarsko Poduzeće za ceste te neki naši manji podizvođači, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te dodao da zbog strogih europskih pravila dio radova neće biti obuhvaćen aglomeracijom, ali će ih financirati bjelovarske Vodne usluge. 

Od ukupnih 257 milijuna kuna, više od 70 posto iznosa financirat će se sredstvima Europske unije, a veliki dio osigurat će i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode, dok će ostatak troškova, oko 11 milijuna kuna bez PDV-a, pokriti bjelovarske Vodne usluge. Prema riječima gradonačelnika Hrebaka, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nedavno je raspisalo natječaj za dodatno sufinanciranje europskih projekata, putem kojih će se dodatno pokušati smanjiti dio koji u ovom projektu financiraju Vodne usluge.

Mještani traže novi asfalt

 - Ovi radovi puno nam znače jer su naše kuće ovdje uglavnom u suterenu. Odvodnja nam je oduvijek bila problem, pa tako ja septičku jamu imam ispred kuće. Kada sam se doselila ovdje uopće nije bilo ceste, a koliko čujem nakon što postave cijevi rekli su da će nam asfaltirati i ulicu. Nadam se da im za to neće trebati 2-3 godine kako najavljuju, govori Ljiljana Mecner, stanovnica Crkvene ulice i dodaje kako je velika želja svih mještana izgradnja nogostupa. 

Krajnji rok za završetak cijelog projekta, uključujući i asfaltiranje svih prekopa nastalih aglomeracijom je kolovoz 2022. godine.