Fotografija: Gradonačelnik Lneniček potpisao je ugovor o konverziji kredita za gradnju TVP-a/ Foto: TVP/ MojPortal
Gradonačelnik Lneniček potpisao je ugovor o konverziji kredita za gradnju TVP-a/ Foto: TVP/ MojPortal

Kredit za gradnju TVP-a prebačen iz švicaraca u kune: "Napokon smo fiksirali troškove"

Razlika je više nego evidentna. Primjerice, u par dana od odobrenja do potpisa Ugovora izgubili smo 80 tisuća kuna samo na tečaju, kaže Lneniček- Potpisali smo Ugovor s Privrednom bankom Zagreb o konverziji kredita za izgradnju Termalnog vodenog parka Aquae Balissae iz švicarskih franaka u kune, potvrdio je daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

Podsjetimo, taj kredit podignut je još 2008. godine, a zbog poznate situacije sa "švicarcem" ugovor je u međuvremenu doživio niz promjena. Prema riječima gradonačelnika Lneničeka, refinanciranje je odobreno nakon dvije godine pokušavanja.

- Konverzijom u kune dogovorena je fiksna kamata od 1,4 posto i to na rok otplate od osam godina, odnosno do 2030. godine. Ostalo nam je za vratiti još 10 milijuna kuna, odnosno iznos podjednak glavnici kredita. Do sada smo već platiti gotovo četiri milijuna kuna kamate i razlike u tečaju, a sada su ti troškovi napokon fiksirani, pojasnio je Lneniček.

Izgubili 80.000 kuna u par dana

Prvi čovjek grada dodao je i to da je prije potpisivanja ugovora bilo potrebno ishoditi odobrenje nadležnog ministarstva, kao i odluku Gradskog vijeća. Lneniček je podsjetio i na činjenicu da je u trenutku podizanja kredita franak iznosio nešto više od četiri kune, a sada je 7,4 kune.

- Razlika je više nego evidentna. Primjerice, u par dana od odobrenja do potpisa Ugovora izgubili smo 80 tisuća kuna samo na tečaju. Situaciju s konverzijom kredita prošli su i mnogi naši sugrađani. Nažalost, kao pravni subjekt do sada nismo bili prihvatljivi sukladno pravilnicima ministarstva, ali sada smo napokon to uspjeli sve riješiti. Treba napomenuti da će se i po uvođenju eura krediti zapravo "prevesti", odnosno svi dogovoreni uvjeti, uključujući i kamatnu stopu te rok otplate, ostaju isti, poručio je daruvarskih gradonačelnik.

Spajanje TVP-a i Toplica

Kad je riječ o TVP-u Lneniček je komentirao i mogućnost njegovog spajanja s Daruvarskim toplicama.

- To bi bilo jedno od najboljih, najprihvatljivijih rješenja, odnosno jedino logično rješenje. U tom slučaju TVP bi dobio sigurnost veće kuće, ali kao dio Toplica porastao bi mu brend. S druge strane Toplice bi dobile dodatne površine pod vodom, odnosno proširile bi uslugu i kapacitete. Prije svega, nadamo se da će Toplice napokon odraditi godinu bez korone, a potom kad sazrije trenutak vjerujem da će to tog spajanja doći. U kojem omjeru i obliku teško je sada točno reći, ali strateško partnerstvo je neminovno, istaknuo je Lneniček te dodao da je konverzija kredita zapravo bio i prvi preduvjet.