Fotografija: Odana počast žrtvama komunističkog terora pogubljenih u Drugom svjetskom ratu i poraću/ Foto: BBŽ
Galerija
Odana počast žrtvama komunističkog terora pogubljenih u Drugom svjetskom ratu i poraću/ Foto: BBŽ

Komemoracija u Lugu: "O žrtvama ovog zločina nije se smjelo govoriti i to je prestrašno"

"Nama mlađima to se čini nevjerojatnim, jer kako se može prešutjeti da je netko ubijen i to bez suda, bez prava na obranu, smaknut i bačen u jamu kao zvjer", kaže Marko MarušićNa spomen području Lug u Bjelovaru održana je tradicionalna komemoracija u spomen na dugo vremena prešućivane žrtve komunističkog terora pogubljene u Drugom svjetskom ratu i poraću. Na tom mjestu još 1992. godine otkriveno je sedam grobnih jama u kojima je pronađeno 228 kostura ljudskih žrtava koje su partizani pobili u proljeće i ljeto 1945. godine, piše BBŽ.

Na tom mjestu još 1992. godine otkriveno je sedam grobnih jama u kojima je pronađeno 228 kostura ljudskih žrtava koje su partizani pobili u proljeće i ljeto 1945. godine/ Foto: BBŽ
Na tom mjestu još 1992. godine otkriveno je sedam grobnih jama u kojima je pronađeno 228 kostura ljudskih žrtava koje su partizani pobili u proljeće i ljeto 1945. godine/ Foto: BBŽ

U lipnju 2006. godine završena je zajednička grobnica u koju su položeni posmrtni ostaci tih žrtava i od tada svake godine na svetkovinu Presvetog Srca Isusova održava se komemoracija u znak sjećanja na te, ali i sve druge žrtve jugokomunističkih zločina. Komemoraciju su i ove godine zajednički organizirali Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Bjelovarsko-križevačka biskupija i bjelovarski Ogranak Matice hrvatske. Nakon polaganja vijenaca održana su prigodna obraćanja u kojima su poslane jasne poruke s osudom zločina, ali i pozivom da se počinjena zlodjela nikada ne smiju zaboraviti.

Poruke mira

- Okupili smo se i ove godine da odamo počast žrtvama i to je bitno jer time pokazujemo da poštujemo žrtve i sjećamo se svega što se ovdje dogodilo i, pokazujemo da nećemo zaboraviti. Nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje jer tako šaljemo poruku mira i da se ovakvi zločini više nikada ne ponove – istaknuo je Vedran Milić, predsjednik bjelovarskog Ogranka Matice hrvatske.

Vedran Milić/ Foto: BBŽ
Vedran Milić/ Foto: BBŽ

U ime Grada Bjelovara nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić naglašavajući važnost čuvanja spomena na žrtve.

- Zločin je zločin i on ne smije ostati prešućen i nikako zaboravljen. Svaki zločin i svaki nevin izgubljen život je za osudu i to moramo stalno naglašavati – istaknuo je Brajdić naglašavajući da tome treba učiti nove narašđtaje kako seovakvi zločini više nikada ne bi dogodili.

Igor Brajdić/ Foto: BBŽ
Igor Brajdić/ Foto: BBŽ

Sličnu poruku uputio je i župan Marko Marušić koji je na komemoraciji sudjelovao i u ulozi posebnog izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Smaknuti i bačeni u jamu kao zvijeri

- Bolna je činjenica da su žrtve ovog zločina desetljećima prešućivane. O njima se nije smjelo govoriti i to je uistinu strašno. Nama mlađima to se čini nevjerojatnim, jer kako se može prešutjeti da je netko ubijen i to bez suda, bez prava na obranu, smaknut i bačen u jamu kao zvjer. Iz današnje perspektive to je teško uopće i pojmiti – istaknuo je Marušić pitajući se kako se obiteljima može uskratiti pravo na istinu i pravo da znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih bližnjih. Ističući da mnoge obitelji to još uvijek čekaju, župan je podsjetio da je od tih zločina prošlo već gotovo osam desetljeća.

Marko Marušić, izaslanik predsjednika Vlade RH/ Foto: BBŽ
Marko Marušić, izaslanik predsjednika Vlade RH/ Foto: BBŽ

- Te rane nažalost ne zacjeljuju i neće lako zacijeliti sve dok postoje različita viđenja ovakvih tragičnih događaja. A istina je samojedna i istina će nas osloboditi. Ubijati ljude je zločin koji se ničim ne može opravdati. Kao ni sustav koji je dopuštao te zločine i smišljeno ih prešućivao. I to moramo jasno reći i stalno ponavljati jer, nažalost, i danas ima onih koji misle drugačije – poručio je ističući da je kršćanski praštati, ali da se ta zlodjela ne smiju nikada zaboraviti. Podsječajući da su se slični zločini nažalost događali i u Domovinskom ratu, Marušić je istaknuo i bolnu činjenicu da Hrvatska još uvijek traga za tisuću i 500 nestalih osoba.

Poslane su poruke mira/ Foto: BBŽ
Poslane su poruke mira/ Foto: BBŽ

- To su tužne činjenice s kojima nije lako živjeti, no moramo se s tim nositi. Naša je povijest tužna i teška, ali iz nje moramo izvući pouke jer ako to ne učinimo ni budućnost nam neće biti puno bolja – kazao je Marušić naglašavajući da svojoj djeci i unucima moramo ostaviti bolje i zdravije društvo u kojem će se poštovati život i dostajanstvo svakog čovjeka i u kojem se ovakve i slične strahote više nikada neće ponoviti.

Šteta što nema više mladih

U ime predsjednika Hrvatskog sabora nazočnima se obratio saborski zastupnik Miro Totgergeli ističući da danas srećom živimo u demokratskom društvu u kojem je bitno drukčije nego u autokratskim društvima u kojima se događaju ovakve strahote i na ovakav način odlučuje o životu i smrti. Ističući da u Hrvatskoj i danas nažalost ima onih koji sebi daju za pravo da se ponašaju kao da su iznad zakona naveo je primjer aktualnog predsjednika Republike.

Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora/ Foto: BBŽ
Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora/ Foto: BBŽ

- On si je umislio da u svakom trenutku može vrijeđati koga hoće, može se ponašati na način da ne poštuje zakon, da ne poštuje Dan državnosti, uzima si to za pravo ali živimo u demokratskom društvu i mi smo ga birali. Dakle, dano mu je da upravlja. Mi moramo dobro promisliti kada biramo one koji će upravljati da biramo one koji će upravljati na način da svima nama služe, a ne da upravljaju na način da nama vladaju – poručio je Totgergeli naglašavajući da smo danas ovdje prvenstveno zbog žrtava pogubljenih 1945. te izrazio zadovoljstvo što danas živimo u demokratskom društvu u kojem više nikada nitko na ovakav način neće odlučivati o životu i smrti kao što je to bilo u to vrijeme komunističkog terora, prenosi BBŽ.

- Bilo bi mi drago da danas ovdje ima puno više mladih i da na njih prenosimo to poštovanje prema žrtvama, da i oni nastave dolaziti ovdje, da uče iz prošlosti i nastave odavati počast žrtvama – zaključio je Totgergeli.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!