Fotografija: U karavani se očekuje stotinjak vozila/Foto: Janja Čaisa
Galerija
U karavani se očekuje stotinjak vozila/Foto: Janja Čaisa

Karavana oldtimera defilira danas od Garešnice do Daruvara: "Prijavljeno je stotinjak vozila"

Posjetitelji će moći vidjeti repliku bicikla s velikim i malim kotačem, ratnu verzija belgijskog motora Sarolea iz 1932. godine, Ford T, Jeep Willys i brojna druga vozila, kaže Boro GolenkoOldtimer klub Kurbla iz Garešnice i Grad Daruvar domaćini su 18. susreta starodobnih vozila. Prema riječima Bore Golenka, predsjednika Otk Kurbla, subotnji događaj počinje već u 8 ujutro kad je zakazano okupljanje na tržnici u Garešnici.

- Start karavane predviđen je u 10 sati, a putem ćemo se zaustavljati u Dežanovcu, Gornjem Daruvaru, Daruvaru, Končanici te za kraj ponovno u Garešnici gdje je predviđen i afterparty u našem klubu. U 13 sati u centru Daruvara izložit ćemo vozila, dok će sudionici u pratnji turističkog vodiča moći ukratko obići grad, poručio je Golenko.

Rijetki primjerci

Posebna atrakcije ove godine, otkriva, svakako će biti gospodin koji vozi repliku starog bicikla s velikim i malim kotačem, što bi trebalo oduševiti publiku u Garešnici i Daruvaru. 

Hodogram susreta/ Foto: OTK Kurbla
Hodogram susreta/ Foto: OTK Kurbla

- Svake godine okupimo oko stotinjak vozila i gotovo dvjestotinjak sudionika, a sudeći po dosadašnjim prijavama, ništa manje neće biti ni sada. Iako su prijave formalno završene, zadnji tren uvijek nam se priključi dosta ljudi, a poznato je da mi nikoga ne odbijamo, dodaje Golenko.

Uz zanimljivog biciklista, vrijedi istaknuti da će se u karavani naći i ratna verzija belgijskog motora Sarolea iz 1932. godine, koji je specifičan po tome da mu je mjenjač na lijevoj strani. 

Boro Golenko/ Foto: J. Čaisa
Boro Golenko/ Foto: J. Čaisa

- Bit će tu i Ford T, Jeep Willys, razni modeli Porschea i slično. Bit će vozila koja stara 80, pa čak i 90 godina, naglašava Boro Golenko.

Od ludosti do punoljetnosti

Karavana ove godine slavi svoju punoljetnost, a predsjednik kluba prisjetio se samih početaka.

- Klub je nastao iz čiste ludosti. Kum i ja vraćajući se s jednog susreta iz Međimurja i došli smo na ideju da i mi osnujemo klub. Sjećam se da mi je tada govorio "tko će biti članovi tog kluba, ti i ja?", međutim danas brojimo pedesetak aktivnih članova, naglasio je Golenko te najavio da će se za 20. susret sprema velika fešta i monografija. 

Plakat izložbe/ Foto: Grad Daruvar
Plakat izložbe/ Foto: Grad Daruvar

Inače, princip susreta je takva da se tek svake četiri ili pet godina pojavljuju u istom mjesto. Primjerice, lani je destinacija bila Pakrac, godinu prije Kutina i Popovača i tako redom. 

- Ne želimo biti monotoni ljudima i svake godine dolaziti u isto mjesto, stoga uvijek mijenjamo krug koji vozimo, zaključio je predsjednik Otk Kurbla Boro Golenko.