Fotografija: Nove tehnoglogije i glazba.... Uspjeh je zajamčen/Foto: Vladimir Šrajber
Galerija
Nove tehnoglogije i glazba.... Uspjeh je zajamčen/Foto: Vladimir Šrajber

2. Garešnica Infinity Festival donosi zabavne radionice, STEM šou i ples pod zvijezdama

Nakon prošlogodišnjega odlično prihvaćenoga prvoga po redu GIF-a, u Garešnici se ovoga lipnja ponovno vole znanost i glazba. Cilj događanja je popularizirati znanost kroz zabavne i edukativne radioniceGAREŠNICA - Čarobna kuhinja, Špijun nevidljiva lica, Korak u svemir samo su neke od edukativnih, a opet zabavnih radionica na ovogodišnjem Garešnica Infinity Festivalu. Najmlađi će imati priliku zasvirati na voću, uživati u svemirskim koktelima i vidjeti kako izgleda kodirani ples.

Ljubav znanosti i glazbe

Nakon prošlogodišnjega odlično prihvaćenoga prvoga po redu GIF-a, u Garešnici se ovoga lipnja ponovno vole znanost i glazba. I to dan uoči rođendana najpoznatijega Gareščanina – NASA-ina znanstvenika Mikea Vucelića. Uz inženjera Mikea, GIF promovira život i djelo još jednoga garešničkog velikana – glazbenika Ive Robića. Cilj događanja je popularizirati znanost kod djece kroz niz zabavnih i edukativnih radionica.

Srednjoškolci kao glavni edukatori najmlađih/Foto: Vladimir Šrajber
Srednjoškolci kao glavni edukatori najmlađih/Foto: Vladimir Šrajber

Garešnica Infinity Festival održat će se u petak 10. lipnja na garešničkoj Gradskoj tržnici. Radionice za djecu na rasporedu su od 10 do 18 sati. U 17 h sati će im se pridružiti Old timer klub Kurbla sa svojom malom izložbom starodobnih vozila. Posjetitelji će imati priliku vidjeti i kodirani ples u izvedbi Garešničkih mažoretkinja, te STEM šou koji će u 19 sati voditi Krešimir Čanić iz Udruge prof. Baltazar.

U čast Ive Robića

U 21 sat na rasporedu je koncert Swingersa u čast Ive Robića, uz dva gosta iznenađenja – Ivana Jelića i Suzanu Balen.

Plakat sa svim ovogodišnjim detaljima manifestacije
Plakat sa svim ovogodišnjim detaljima manifestacije

- Prošle godine smo imali sedam radionica, a ove godine čak 33, a imat ćemo i svemirske koktele koje će pripremati naši srednjoškolci, ugostitelji i hotelijeri. Radionice su kao i lani koncipirane tako da se na zabavan i interaktivan način potakne znatiželja, maštovitost i kreativnost u djece. Da se razvijaju praktične vještine, istraživački duh i kritičko-analitičko mišljenje. Učenici koji će biti volonteri edukatori na radionicama razvijat će i svoje socijalne i komunikacijske vještine – rekla nam je predsjednica Udruge SFERIA Margareta Miloš.

Virtualna šetnja svemirskom stanicom/Foto: Vladimir Šrajber
Virtualna šetnja svemirskom stanicom/Foto: Vladimir Šrajber

Radionice će uz pomoć volontera izvoditi Udruga prof. Baltazar i njihov Mobilni ZEZ centar, a tu su i STEM edukatori, FabLab, Hrvatska zajednica tehničke kulture i drugi. Osam radionica pripremili su Gareščani – Srednja škola „A. Šenoa“ Garešnica, Osnovna škola Garešnica, Dječji vrtić Maslačak i Udruga SFERIA. Suradnja se proširila na sve gradske obrazovne institucije, a krug ljudi koji radi na projektu veći je nego lani.

Suradnja s bivšim učenicima

U odnosu na prošlu godinu, 2. po redu GIF nudi više glazbenih sadržaja – od plesa do večernjega koncerta grupe Swingers pod zvijezdama. Osim većeg broja radionica i puno glazbe, novost su i gosti iz drugih škola i gradova - učenici OŠ Tounj i OŠ „D. Cesarić“ iz Osijeka. Radionice će imati priliku vidjeti i učenici od 1. do 4. razreda iz okolnih osnovnih škola te područnih škola OŠ Garešnica.

Detalj Plakata o Gareščaninu svjetskog glasa, Mikeu Vuceliću, NASA.inu znanstveniku/Foto: Janja Čaisa
Detalj Plakata o Gareščaninu svjetskog glasa, Mikeu Vuceliću, NASA.inu znanstveniku/Foto: Janja Čaisa

- Kao djelatnica SŠ A. Šenoa Garešnica jako sam ponosna na suradnju s bivšim učenicima naše škole. Naša gimnazijalka Silvija Mrkonja pri kraju je studija kemije na zagrebačkom PMF-u, a radi u sklopu projekta studentska sekcija hrvatskoga kemijskog društva koja se zove Znanstvene čarolije. Silvija i njezine kolegice održat će radionicu Čarobna kuhinja – rekla nam je Miloš.

Svi su pozvani

Radionice su prvenstveno osmišljene za djecu, no Miloš ističe da su svi dobro došli. GIF će svojim posjetiteljima ponuditi različite poglede na znanost, te prikaze znanstvenih dostignuća i teorija. Od novih tehnologija, kemije i holograma do fizike u kombinaciji s likovnom umjetnošću, matematike u kombinaciji s plesom i sviranja na voću. Iz DV Maslačka su pak pripremili radionicu Korak u svemir, a OŠ Garešnica Špijun nevidljiva lica.

Gradonačelnik Josip Bilandžija lani je zahvalio svima na uloženom trudu/Foto: Janja Čaisa
Gradonačelnik Josip Bilandžija lani je zahvalio svima na uloženom trudu/Foto: Janja Čaisa
Dado Komerički iz udruge Profesor Baltazar jedan je od utemeljitelja ovog festivala/Foto: Janja Čaisa
Dado Komerički iz udruge Profesor Baltazar jedan je od utemeljitelja ovog festivala/Foto: Janja Čaisa

- Pozivamo sve velike i male da dođu na 2. po redu GIF koji će se održati na Gradskoj tržnici i pod šatorima na parkiralištu. Radujemo se dolasku svih koje zanima znanost i glazba i nadamo se dobrom druženju. Vjerujemo da će biti puno djece, učitelja i roditelja, a navečer i baka i djedova na plesnjaku pod zvijezdama, druženju za sve generacije – rekla nam je Miloš.

Organizatori drugog po redu GIF-a su Grad Garešnica, TZ Sjeverna Moslavina, TZ BBŽ-a, Hrvatska turistička zajednica, Udruga profesor Baltazar, Udruga SFERIA Garešnica i SŠ „A. Šenoa“ Garešnica.