Fotografija: Foto: Marko Todorov/CROPIX (ilustracija)
Foto: Marko Todorov/CROPIX (ilustracija)

Kaos u školama zbog besplatnih obroka: "Nemoguće je osigurati kuhare i kuhinje u tom roku"

U samo šest županija sve matične škole imaju školsku kuhinju, a najmanje škola s kuhinjama je u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županijiZa manje od mjesec dana, početkom drugog školskog polugodišta, u osnovnim školama trebao bi zaživjeti u listopadu najavljeni Vladin projekt uvođenja besplatnih obroka za sve učenike, njih oko 311.000, od kojih gotovo 80.000 živi u riziku od siromaštva, piše Jutarnji list.

Plan je dnevno po učeniku osigurati deset kuna za obrok. Budući da škole, kako nam potvrđuje niz ravnatelja, dosad nisu dobile precizan naputak o načinu organizacije prehrane, pa primjerice još ne znaju je li riječ o toplom obroku ili sendvičima, postavlja se pitanje kako od 9. siječnja osigurati provođenje mjere, posebice u školama - a takve su brojne - bez školske kuhinje, blagovaonice i kuharica.

Dostava sendviča

Prema posljednjim podacima, u samo šest županija sve matične škole imaju školsku kuhinju, a najmanje škola s kuhinjama je u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Većini njihovih škola od novog polugodišta, očito, preostaje organizacija dostave sendviča. Naime, ministar Radovan Fuchs nedavno je izjavio kako ovisi o školama i mogućnosti njihove organizacije, odnosno uvjetima, hoće li djeci ponuditi topli ili hladni obrok. Pritom je Ministarstvo organizaciju provedbe prehrane prepustilo osnivačima škola - županijama i gradovima.

Posljednjih je dana niz županija organizirao sastanke s ravnateljima škola, među kojima ih je dio - prednjače dalmatinske županije - otvoreno upozorio kako nemaju uvjete za provedbu ove "hvalevrijedne, ali ne i na vrijeme pripremljene akcije".

Ogromne poteškoće

Niz ravnatelja s kojima smo razgovarali smatra da se mjera provodi ishitreno. A kako su pred vratima i zimski praznici, jedan od komentara ravnatelja jest: "Za božićni odmor igrat ćemo se čarobnjaka."

- Mi ćemo zaista u velikom broju škola imati ogromnih poteškoća s organizacijom. Akcija jest hvalevrijedna, nešto što je odavno trebalo biti u školama, no trebalo nam je prvo stvoriti uvjete. Mi ih nemamo. Treba nam prostor, kuharice, spremačice, ovo je preozbiljna stvar da bi se rješavala neozbiljno, kako kome padne na pamet - kaže Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu, po kojem sendviči nisu rješenje.

Kako doznajemo, Splitsko-dalmatinska županija zatražila je svoje škole da do petka, 9. prosinca, u podne u obrascu opišu kakve uvjete trenutno imaju za organizaciju besplatne prehrane. Uvid u njihove odgovore nudi poražavajuću sliku: od 66 škola samo njih deset ima centralnu školsku kuhinju, a 13 blagovaonicu. I broj zaposlenih kuhara/ica je minimalan - desetak, i to na pola radnog vremena ili na dva sata.

Ni kuhinje ni blagovaonice

Na pitanje u županijskom obrascu imaju li škole prostor koji bi se mogao prenamijeniti u kuhinju, većina ih odgovara negativno, a dio ih nudi prijedloge o prenamjeni tavana ili primjerice spajanja čajne kuhinje i prostora za domare. Jedna škola ponudila je prenamjenu garaže površine sto kvadrata, bez krova, čija betonska ploča, opisuju, prokišnjava. U drugoj školi, na otoku Braču, napominju kako postoji mogućnost proširenja natkrivene sjenice od 33 kvadrata, koja bi nadogradnjom i opremanjem, uz osigurano grijanje, odnosno hlađenje, mogla postati blagovaonicom.

Situaciju komentira Edita Bratinčević, ravnateljica OŠ Petra Berislavića u Trogiru.

- Na čekanju smo da nam osnivač odgovori što i kako. Ne znamo u kojem će obliku biti prehrana, hoćemo li i kako djeci osiguravati sendviče ili topli obrok. U školi nemamo kuhinju ni blagovaonicu, kao ni drugi prostor koji bi zadovoljio te potrebe. Da se razumijemo, svakako podržavam mjeru i sve ćemo učiniti za naše učenike, no ova priča traži dobru pripremu, a vremena je malo - kaže.

Užurbani sastanci

Ravnatelji škola s većim brojem učenika upozoravaju na dodatni problem - za iznos viši od 200.000 kuna dužni su raspisati javnu nabavu za dobavljače hrane, a postupak, bez roka žalbe, traje 50 dana. Budući da u tom slučaju ne stižu osigurati prehranu do 9. siječnja, ravnatelji iz Šibensko-kninske županije potvrđuju nam da su predložili osnivaču na prošlotjednom sastanku da odgodi projekt do nove školske godine. Svjesni su, priznaju, kako je teško očekivati da se udovolji zahtjevu i zato očekuju da osnivač u što hitnijem roku predstavi Ministarstvu probleme na terenu, piše Jutarnji list.

Po dosadašnjim porukama Ministarstva, stvari bi na terenu trebale izgledati jednostavno: tko ima uvjete, osigurat će kuhanu prehranu, tko nema, uz pomoć osnivača, ugovorit će dostavu toplih ili hladnih obroka. Iako nam nisu odgovorili na sva pitanja, uključujući i ono vezano uz problem javne nabave, iz Ministarstva poručuju: "Nadamo se da će mogući problemi biti riješeni na vrijeme, uz pomoć osnivača, s kojima smo više puta komunicirali."

____________________________

KUHINJE BEZ ŠTEDNJAKA, PRIBORA, PROZORA...

Sudeći po opisu ravnatelja iz Splitsko-dalmatinske županije, ni oprema u školskim ili čajnim kuhinjama nije bajna, piše Jutarnji list.

U jednom slučaju škola navodi kako imaju kuhinju sa štednjakom, hladnjakom, sudoperom, radnom površinom, ormarićem za odlaganje, ali bez potrebnog pribora za jelo. U drugom slučaju navode kako imaju štednjak s pokvarenom pećnicom. Iz nekoliko škola ističu - imamo čajne kuhinje (najmanja tri kvadrata), bez prozora, a u kojima se nalaze i garderobe za spremačice. Ravnatelji s otoka Hvara upozoravaju kako od četiri matične osnovne škole i sedam područnih na 81 kilometar dugom otoku, niti jedna nema kuhinju ni kuhara. Paušalno rješenje bilo bi dostava lunch paketa za 789 učenika na 11 lokacija.