Fotografija: Foto: Davor Pongračić, Damir Krajač/ CROPIX
Galerija
Foto: Davor Pongračić, Damir Krajač/ CROPIX

I U HRVATSKU STIŽE PAKAO: Pržit ćemo se i na više od 40 °C, noći će biti neizdržive

Postoji mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno tjednih rekordnih vrijednosti, pa čak i mjesečnih za srpanjNezapamćeni toplinski val koji već danima prži dijelove zapadne i jugozapadne Europe stiže i u Hrvatsku, a Državni hidrometeorološki zavod tim je povodom u utorak izdao specijalno priopćenje s nizom upozorenja i dodatnih informacija o vremenskim prilikama pred nama.

- Upozoravamo na novi toplinski val u cijeloj zemlji. Nakon predaha od desetak dana, na Jadranu su se sredinom mjeseca ponovno pojavili temperaturni uvjeti za nastanak toplinskog vala, no opasnost do danas uglavnom nije prelazila umjerenu, započinje svoje specijalno priopćenje DHMZ.

Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

- Prema prognozama, to će se promijeniti idućih dana, pogotovo u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Unutrašnjost je, nakon duljeg izostanka izraženije vrućine, na pragu toplinskog vala, navode sinoptičari.

- Vrlo topla zračna masa unutar termobaričkog grebena uzrokovala je ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje su zabilježeni i rekordi. Ta se zračna masa sada premješta nad naše krajeve, a na Jadranu će se vjerojatno zadržati i tijekom sljedećeg tjedna. Ipak, u Hrvatskoj situacija ne bi trebala biti ekstremna kao na zapadu Europe. Prognoze ukazuju i da bi na kopnu toplinski val na samom kraju ovog tjedna ili početkom idućeg, barem nakratko, trebao biti prekinut ili ublažen, najavljuju meteorolozi iz DHMZ-a.

Foto: Damir Krajač/CROPIX
 
Foto: Damir Krajač/CROPIX  

- Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 °C i 40 °C. Zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali ne isključujemo mogućnost niti za više vrijednosti. Uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije i sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25 °C ili mjestimice višom. I na kopnu će biti toplih noći s temperaturom višom od 20 °C, navode u DHMZ-u.

- Postoji mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno tjednih rekordnih vrijednosti, pa čak i mjesečnih za srpanj. Za premašivanje apsolutno najviših ikad izmjerenih temperatura na meteorološkim postajama vjerojatnost je mala, ocjenjuju meteorolozi.

Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

- Većini ljudi je od samih meteoroloških rekorda ipak važniji nepovoljan utjecaj visoke temperature i toplinskog vala na zdravlje ljudi. Upravo tom aspektu treba pridati posebnu pozornost. Savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost, praćenje vremenskih upozorenja i biometeorološke prognoze. Manjak oborine i već dugotrajna suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu i uz njega, se nažalost nastavljaju. Posljedično se nastavlja i vrlo velika opasnost od požara raslinja kojima također svjedočimo posljednjih dana, zaključuju svoje specijalno priopćenje meteorolozi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.