Fotografija: Foto: Matija Djanješić/CROPIX
Galerija
Foto: Matija Djanješić/CROPIX

Hrvati prvi s mobitelom preko granice: "EU je odabrala Hrvatsku za ključni pilot-projekt"

Digitalna putovnica građanima će omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme čekanjaHrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalne putovnice na mobitelu, čiji je krajnji cilj uporabom najnovije tehnologije olakšati putovanja i unaprijediti sigurnost putnika. Hrvatski građani tako će među prvima u Europskoj uniji moći koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu u svom digitalnom novčaniku na mobitelu, piše Jutarnji list.

Digitalna putna vjerodajnica građanima će, primjerice, omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prijelaza. Projekt u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, što je i razlog da je Europska komisija odobrila financiranje u iznosu od gotovo 2,3 milijuna eura.

Podaci kao u putovnici

Hrvatski građani još od 2009. godine koriste ePutovnicu, čija se sigurnost trenutačno bazira na provjeri autentičnosti osobnih podataka koji se nalaze u fizičkom i elektronskom obliku.

To znači da su digitalizirani podaci pohranjeni u čipu putovnice identični ispisanim podacima u knjižici putovnice. Iznimka su biometrijski podaci.

Foto: Matija Djanješić/CROPIX
Foto: Matija Djanješić/CROPIX

Kako pojašnjavaju u AKD-u, pilot-projekti koje će provoditi Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, za cilj imaju implementaciju digitalne putne vjerodajnice, čija je virtualna komponenta vezana uz ePutovnicu, odnosno sadrži djelomičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica koji se nalaze u ePutovnici.

To će omogućiti identifikaciju putnika samo na temelju virtualne komponente digitalne putne vjerodajnice.

Mobilna aplikacija

Za novu digitalnu putovnicu u AKD-u će nastaviti razvoj mobilne aplikacije Certilia, koju svaki građanin koji ima važeću osobnu iskaznicu s čipom može koristiti za digitalnu potvrdu identiteta.

- AKD će za potrebe pilot-projekta vlasniku putovnice omogućiti kreiranje digitalne putne vjerodajnice unutar mobilne aplikacije Certilia, koje je sredstvo elektroničke identifikacije najviše razine. Budući da Certilia ima sve pretpostavke budućeg digitalnog novčanika EU, logično je da AKD našim građanima osigura i digitalnu putovnicu na mobilnom uređaju - ističe Jure Sertić, direktor AKD-a.

Foto: Davor Pongračić/CROPIX
Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Potaknuti pandemijom, ICT industrija i vlade istražuju načine učinkovitijeg korištenja digitalnih informacija o putnicima, kako bi im omogućili lakši prolazak graničnih prijelaza, osobito u zračnim lukama. To je iniciralo različita rješenja, ali cilj je standardizacija izdavanja putnih vjerodajnica u digitalnom formatu.

Digitalni prikaz identiteta

Kako bi se osigurala visoka razina sigurnosti, pristup se temelji na "hibridnom" konceptu, u kojem će se putna vjerodajnica u digitalnom formatu sastojati od virtualne komponente koja sadrži digitalni prikaz identiteta i jedne fizičke komponente koja je na siguran način povezana s virtualnom komponentom.

- AKD radi i na uspostavi i razvoju nove generacije međunarodno certificiranog appleta za novu e-osobnu iskaznicu, kao sredstva za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa. Radi na unapređenju zaštita putovnice RH s novim dizajnom i suvremenim elementima zaštite od krivotvorenja, razvija projekte podrške procesima digitalizacije visokog obrazovanja i zdravstva, a svoje je resurse značajno usmjerio i prema sektoru mobilnosti i prometa - ističe Jure Sertić, piše Jutarnji list.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!