Fotografija: Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Foto: Grad Bjelovar

Evo u kojim gradovima možete sutra na besplatni grah, fiš, pivo i vino

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnikaI ove će se godine u Pakracu te gradovima i općinama diljež Bjelovarsko-bilogorske županije, obilježiti 1. svibnja - Međunarodni praznik rada.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Ipak, u posljednje se vrijeme praznik tradicionalno obilježava malo drugačije, a u fokusu je druženje na otvorenom, uz roštilj ili neizostavni grah. Bit će tako i u gradovima diljem našeg područja. 

Bjelovar

Grad Bjelovar i ove godine organizira proslavu Praznika rada u središtu grada.

Prije same proslave, pokraj paviljona u središnjem gradskom parku, održat će se i tradicionalna Moto budnica koja će početi u ranim jutarnjim satima s parkirališta pokraj Gradskog stadiona, a završiti pokraj paviljona, gdje se tijekom dopodneva i nastavlja proslava uz pjesmu i ples te podjelu graha. 

Odaziv motorista je nadmašio sva očekivanja/Foto: Štefan Brajković
Odaziv motorista je nadmašio sva očekivanja/Foto: Štefan Brajković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković

Inače, na samoj Moto budnici i ove se godine očekuje više od 1.000 motora, a doći će i motoristi iz Daruvara u spomen na tragično preminulu sugrađanku Stelu Novaković. 

Očekuje se, zapravo, njih oko 1200, dok je polazak predviđen za 5 sati. Sve će završiti kod paviljona, a motoristi će u koloni proći kroz 65 ulica. Ruta je duga čak 45 kilometara. Kad smo kod brojki, spremno je oko 2.600 porcija graha te više od 600 litara piva.

Daruvar 

Daruvar u posebnom okruženju dočekuje Međunarodni praznik rada, u tjednu u kojem obilježava i Dan Grada. Zato je program proslave spojen i iznimno bogat. Sve je počelo već danas kada je u Društveno-kulturnom centru proslavljen Europski dan solidarnosti. Proslava se nastavlja u utorak, u Crkvi Presvetog Trojstva bit će u 9 sati održana misa za branitelje, a u 9 sati i 30 minuta na rasporedu je obilježavanje 29. obljetnice Vojnoredarstvene akcije Bljesak. Tim će povodom u Parku grofa Jankovića biti položeni vijenci i upaljene svijeće. 

Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković

Središnja prvosvibanjska svečanost bit će u srijedu na sportskom ribnjaku Jezero. Tamo će već od 11 sati građanima biti podijeljen besplatni riblji paprikaš, grah te pivo i vino. 

Program se nastavlja u Kinu 30.svibnja besplatnom projekcijom filma "Tvornice radnicima". 

Čazma

Veselo će biti i u Čazmi i to u Ribarskoj kući u Vustrju gdje će od 12 krenuti podjela graha. No, Čazmanci kažu da sa proslavom kreću već od deset sati ujutro. Za najmlađe tu će biti i popularni "napuhanci", a za sve bogat glazbeni, kao i ugostiteljski program kojeg će upotpuniti i jahanje na konjima. 

Grubišno Polje

Praznik rada slavit će se i u Grubišnom Polju gdje su pripremili itekako bogat program. Štoviše, kod njih će se Praznik rada slaviti čak dva dana jer program počinje već u večernjim satima 30. travnja na Izletištu Bara. 

Tako se u 18 sati planira podizanje majbana, tradicionalnog "majskog drveta", a na logorskoj vatri peći će se kobasice. Sutradan, 1. svibnja, u 11 sati sa Trga bana Josipa Jelačića kreće velika biciklijada. Ljubitelji prvomajskog graha doći će na svoje u 13 sati, jer je za tada zakazana podjela ove omiljene delicije. 

Garešnica

Dan grada Garešnice slavi se također u svibnju koji je ispunjen događanjima. Prva aktivnost, u organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga, je obilježavanje Praznika rada. 01. svibnja je ujedno obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak“, a izdvojeno zapovjedno mjesto Glavnog stožera Hrvatske vojske bilo je upravo u Garešnici, u zgradi današnje gradske uprave. 

Prvomajski grah na Ribnjacima Skresovi/Foto: Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran
Prvomajski grah na Ribnjacima Skresovi/Foto: Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran

Kako su nas izvijestili iz Turističke zajednice Sjeverna Moslavina, Praznik rada, ali i obljetnica VRA Bljesak, obilježit će se bogatim programom. Tako u srijedu u 11 sati počinje sveta misa u Župnoj crkvi PBDM. Program se nastavlja u 12:30 kod spomenika žrtvama Domovinskog rata, gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće. Svi građani pozvani su na domjenak uz tradicionalni grah i druge specijalitete od 13 sati na ribnjaku Skresovi.

Pakrac i Lipik

Veoma svečano bit će u Pakracu i Lipiku. Ovo vrijeme godine, osim Praznika rada, uvijek se vezuje za važnu i značajnu akciju Bljesak. Na Rimokatoličkom groblju u Lipiku tako će u 18 sati biti položeni vijenci za sve pale branitelje. U 18 sati i 35 minuta vijenci će biti položeni u Pakracu, kod spomen-obilježja na Trgu bana J. Jelačiča, a u 19 sati služit će se misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Podjele graha ovdje neće biti.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!