Fotografija: Edukativne radionice glume Amaterskog kazališta Daruvar/Foto: Denis Brkić
Galerija
Edukativne radionice glume Amaterskog kazališta Daruvar/Foto: Denis Brkić

Denis Brkić: "Dođite u daruvarski Društveno-kulturni centar i naučite kako "prevariti" publiku"

"Radionice služe i da prikupimo neke potencijalne buduće kadrove za neke nove uloge", ističe voditelj Brkić i dodaje da je ukupno 12 radionica, koje će trajati sve do travnja iduće godine.
U okviru Amaterskog kazališta Daruvar i ovog petka nastavlja se s trećom besplatnom edukativnom radionicom na temu „Gluma-stvaranje iluzije“ s početkom u 19 sati u Društveno-kulturnom centru.

Naime, na radionici koju vodi predavač Denis Brkić, govorit će se o glumačkom pozivu da glumac kao osoba koja se uživljava u određenu ulogu mora „prevariti“ publiku, odnosno stvoriti iluziju stvarnoga života i određene situacije u koju će publika povjerovati. Riječ je o predavanju uz sudjelovanje publike koja uvijek može pitati, pokazati nešto ili dati neki primjer. Dakle, uz teorijski dio, sudionici na radionici će u nekoliko modaliteta raspoloženja čitati sekvence teksta pa tako vidjeti kako gluma funkcionira.

- Radionice su osmišljene da budu zabavne i zanimljive. Nema suhe i puke teorije, nego je to isključivo interakcija s publikom i ljudima s puno primjera. U kolovozu nećemo imati radionice, a onda od rujna krećemo s radionicama s aktivnim uključivanjem sudionika. Oni će isprobavati tekstove, vidjeti na koji način se oni pišu te ćemo podijeliti uloge - kaže nam Denis Brkić, voditelj radionica.

Oduševljeni polaznici

Važno je naglasiti da ovakva vrsta glume mora biti što bliža stvarnom životu, a inzistira se na tome da se točno odradi sve kako treba uz eventualnu improvizaciju. Inače, drže se teksta, ali je svakom glumcu dana sloboda da i sam kreira i doda neke stvari u svojoj ulozi.

- Sve zainteresirane nastojimo priučiti da budu što realniji i što stvarniji te je vidljiv skroman odaziv. Zainteresiranost za radionicama je shodna ljetu, ali svi koji dođu su jako zadovoljni. Dolaze nam i obitelji s djecom koji aktivno sudjeluju i oduševljeni su radionicama jer ono što je iz knjiga dosadnije za čitati, mi približimo na zanimljiviji način. Radionice služe i da prikupimo neke potencijalne buduće kadrove za neke nove uloge - rekao je Brkić i dodao da je ukupno dvanaest radionica, koje će trajati sve do travnja iduće godine.

Poziv zainteresiranima

Radionice su odvojene, svaka za sebe pa tako nije potrebno dolaziti na svaku, a i novi zainteresirani glumci uvijek se mogu prijaviti.

<p>Skroman odaziv na prošloj radionici/Foto: Denis Brkić</p>

Skroman odaziv na prošloj radionici/Foto: Denis Brkić

- Ako bilo tko želi doći, može se slobodno priključiti, bez ikakve obveze. Radimo u opuštenoj i ugodnoj atmosferi te se držimo propisanih epidemioloških mjera. U međuvremenu mi kao amatersko kazalište pripremamo predstavu „Slavonijo moja diko“ koja bi trebala biti gotova početkom prosinca. Riječ je o autohtonoj slavonskoj predstavi na slavonskom jeziku i govoru, na ekavici i ikavici iz kraja Belišća i Valpova. Naši su glumci Daruvarčani zaista izvanredni. Uspjeli su savladati tamošnji način govora. Pozivamo muškarce koji žele glumiti, a imaju više od 25 godina da nam se jave jer nam baš trebaju muške uloge - poziva Denis Brkić.