Fotografija: Beriša na bjelovarskom groblju Borik/Foto: Martina Čapo
Galerija
Beriša na bjelovarskom groblju Borik/Foto: Martina Čapo

Denis Beriša: "Tjerali su me da radim kao grobar. Kada sam se zbog toga razbolio, dali su mi otkaz"

"Nije istina da ga se prisiljavalo, možda se dogodilo svega jednom ili dvaput da je morao uskočiti na ukop", pojasnio je Heged dodavši kako je to mogao odbiti i nitko mu ništa ne bi rekaoBJELOVAR – Bjelovarčanin Denis Beriša tvrdi kako je za bjelovarski Komunalac morao obavljati grobarske poslove iako mu to niju bilo u opisu posla. Uslijed nametnutog rada oko pokojnika, požalio se kako se psihički razbolio, a kada je od liječnika donio potvrdu poslodavcu da nije sposoban raditi kao grobar, tvrdi da mu više nije produžen ugovor o radu. Obratio se stoga našoj redakciji i ispričao nam s čim se sve susreto. Smatra kako je nepošteno tretiran, a jedini cilj mu je, kako sam kaže, upozoriti na nepravilnosti u radu i nepoštivanje pravilnika o radu na radnom mjestu kojeg je obavljao do 31. ožujka.

Rekao da to ne želi

Naime, od lipnja prošle godine pa sve do kraja ožujka ove godine Beriša je radio kao radnik na održavanju groblja u bjelovarskom Komunalcu. Sve je bilo dobro dok nije bio, kako nam kaže, prisiljen raditi poslove vezane uz pogrebe pokojnika. Taj dio, tvrdi, mu nije pisao u ugovoru u radu i nije bio voljan obavljati te poslove. Unatoč što je to iskomunicirao sa svojim nadređenim osobama, Beriša tvrdi kako je bio prisiljen obavljati te poslove jer je nedostajalo radnika.

Beriša je ispričao kako su ga nadređeni izigrali i prisiljavali ga da radi ono što nijebilo navedeno u ugovoru o radu/Foto: Martina Čapo
Beriša je ispričao kako su ga nadređeni izigrali i prisiljavali ga da radi ono što nijebilo navedeno u ugovoru o radu/Foto: Martina Čapo

- 14. lipnja prošle godine bio sam na razgovoru za posao u Komunalcu Bjelovaru za radno mjesto „Radnika na održavanju groblja“. Razgovarao sam s Josipom Hegedom, članom Uprave Komunalca. Kada sam pitao Hegeda koji je opis mog radnog mjesta, izjavio je da je to: šišanje živice, košnja zelenih površina, pranje grobnica, sakupljanje lampaša, rušenje stabala i slični poslovi. Kada sam pitao za plaću, rečeno mi je da je plaća minimalac plus gablec, putni troškovi i nagrada za rad. Rekao je kako je radno vrijeme osam sati, radi se u prijepodnevnoj smjeni i subote nisu obavezne. Za blagdane se isto tako, rekao mi je, ne radi. Također mi je rečeno kako prvo dobivam ugovor na mjesec dana kao probni rad te dalje na 2 do 3 mjeseca (kako već pravna služba napiše novi ugovor za produljenje). Na posao sam pristao i rekao da sam spreman i voljan raditi.

Nema svatko "želudac" 

Istoga sam dana dobio radnu uniformu, a na posao sam došao sljedeći dan, 15. lipnja, prisjeća se Beriš i dodaje kako je toga dana razgovarao s Katicom Muškinjom, šeficom koja vodi poslovanje groblja u nadležnosti bjelovarskog Komunalca.

- Katica Muškinja me upitala da li sam voljan raditi u Pogrebnim uslugama. Rekao sam da nisam i da psihički nisam sposoban raditi takav posao s pokojnicima (prijevoz pokojnika, oblačenje pokojnika, sprovodi, ekshumacije i sl.). Na to je ona rekla da shvaća jer taj posao ne može raditi svatko jer nemaju svi "želudac" za takav posao. Došao je i prosinac koji je donio velik broj sprovoda zbog koronavirusa, a grobara je ionako bilo premalo zaposlenih. Morao sam i bio sam prisiljen mijenjati grobare i raditi sve grobarske poslove koji nisu bili navedeni u mom ugovoru i koji nisu bili u mom opisu posla. Jedno je ugovor u Komunalcu za radno mjesto u Pogrebnim uslugama, a drugo radnik na održavanju groblja, priča nam Beriša i dodaje kako je šefica Katica Muškinja vršila pritisak na njega kao i na ostale koji u ugovoru imali naznačeno da trebaju raditi poslove u „grobariji“.

O cijelom ovom slučaju izjasnili su se Katica Muškinja, Josip Heged kao i Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Komunalca/Foto: Martina Čapo
O cijelom ovom slučaju izjasnili su se Katica Muškinja, Josip Heged kao i Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Komunalca/Foto: Martina Čapo

- Njene su riječi bile "svi moramo raditi sve". Pristao sam jer sam bio prisiljen, te sam odradio to više puta sve dok to nije postao svakodnevni posao. Morao sam ići na Odjel patologije, na oblačenje pokojnika, ekshumacije, na terenski prijevoz van BBŽ-a na iskope i na zatrpavanja te sam radio sve što je bilo vezano za posao grobara.

Obolio na živce

Tu sam počeo imati nesanice. Obolio sam na živce u vrlo kratkom periodu, počele su mučnine, povraćanje te sam čak počeo piti i lijekove za živce koje mi je preporučila moja doktorica. Ona me poslala na OHPB otkud su me uputili psihijatru. Kada sam svojoj šefici Katici Muškinji donio liječničku dokumentaciju da nisam sposoban obavljati grobarske poslove, nastali su problemi. Dobacila mi je: „Tražit ću ja nove radnike, ovo ovako više neće ići". Pitala me je kad mi istječe ugovor, no ja te „prijetnje“ otkazom nisam shvaćao tako ozbiljno jer se prije toga prema meni odnosila korektno i pristojno. Hvalila me svima kao radnika, a sve je to bila gluma, vrlo mudra i smišljena, kasnije sam shvatio, ističe Denis i dodaje kako je 30. ožujka bio pozvan u ured gdje mu je Muškinja kazala da mu ugovor neće biti produžen jer je predao specijalistički nalaz za nesposobnost za rad s pokojnicima.

Upozorenja kako se ponašati jasno su istaknuta na ulazima u gradska groblja/Foto: Martina Čapo
Upozorenja kako se ponašati jasno su istaknuta na ulazima u gradska groblja/Foto: Martina Čapo

-Tu sam se zbunio jer takav isti nalaz ima nekoliko osoba i oslobođeni su raditi s pokojnicima. No, u svemu tome ona je spomenula kako sam odličan radnik i kako to nije njena odluka, već odluka pravne službe i člana uprave Josipa Hegeda. Zadnji radni dan 31.ožujka, mi je dala slobodan da si, kako je navela, pokušam sam riješiti da mi se ipak produži ugovor. Otišao sam sljedećeg dana kod Josipa Hegeda, kako me uputila Muškinja, i inzistirao da me primi, iako to on najprije nije htio.

Prijetio policijom i bio nepristojan

Ušli smo u njegov ured te je razgovor započeo lijepo. Međutim, nije se nastavio tako. Njegovi izgovori su bili da nema argumenata za produljenje moga ugovora, te je uporno govorio kako ga ne zanima kakav sam ja radnik, te bio vrlo neugodan i nepristojan. Povisivao je ton i prijetio mi policijom, a nije uopće imao razloga za to. Svi radnici na Boriku i poslovođa radnika na održavanju "zelenih" stali su na moju stranu, te smatraju da sam nepošteno dobio prekid ugovora i spremni su svjedočiti za mene. Sve u svemu mislim da sam izigran i nepošteno udaljen s posla. Iako sam mlad, sa svojih 23 godine imam dovoljno iskustva u pravnim poslovima i znam koja su radnička prava po zakonu RH, zaključio je Denis Beriša.

Denis Beriša razočaran je što je ostao bez posla iako je radio, kako nam kaže dobro i savjesno/Foto: Martina Čapo
Denis Beriša razočaran je što je ostao bez posla iako je radio, kako nam kaže dobro i savjesno/Foto: Martina Čapo

Kako bismo doznali i drugu stranu priče, kontaktirali smo predsjednika Uprave Komunalca, Ivana Ivančića koji nam je pojasnio kako ugovor o radu Denisu Beriši nije produžen jer je prestala potreba za dodatnim radnikom na održavanju groblja.

Budući da se Beriša najviše žalio što su ga prisiljavali raditi grobarske poslove, iako mu isti nisu bili navedeni u ugovoru o radu, pitali smo Ivančića nije li time prekršen zakon.

- U Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta jasno je navedeno da radnik na održavanju obavlja košnju trave, orezuje živicu i stabla, prazni košarice za otpad i slično, ali da između tih poslova po potrebi sudjeluje na sahranama, u oblačenju pokojnika i iskopu grobnih jama, kazao je Ivančić i dodao kako je taj Pravilnik službeni akt tvrtke. 

"Vidio je ono što je htio"

Nadalje je obrazložio kako se u ugovoru o radu navodi radno mjesto, a opis svih poslova nije potrebno posebno navoditi jer je on svima dostupan na oglasnoj ploči Društva.

Predsjednik uprave Komunalca, Ivan Ivančić/Foto: Martina Čapo
Predsjednik uprave Komunalca, Ivan Ivančić/Foto: Martina Čapo

- Usto, može se svakodnevno dobiti na uvid, kao i pripadajuće pravno tumačenje. U svakom slučaju, radnik je očito pročitao dio koji mu se sviđa, a ovaj drugi dio je zanemario, zaključio je Ivančić.

Budući da Beriša u svojoj izjavi optužuje Josipa Hegeda za prijetnje policijom i bezobrazluk, tražili smo Hegeda komentar i upitali ga je li to istina.

- Kada sam mu objasnio da više nemamo potrebe za njegovim angažmanom, bio je bezobrazan prema meni i vikao je, na što sam ga zamolio da izađe van iz mojeg ureda jer ću u protivnom pozvati policiju. Uostalom, riječ je o čovjeku koji je sklon takvim ispadima. Isto tako, nije istina da ga se prisiljavalo na neke druge poslove, možda se dogodilo jednom ili dvaput da je morao uskočiti na ukop kada smo imali gužvu zbog povećanog broja ukopa u koroni, pojasnio je Heged dodavši kako je to mogao odbiti i nitko mu ništa ne bi rekao.

Nije pravedno

Naposljetku, razgovarali smo i s Katicom Muškinjom, prvom nadređenom osobom Denisa Beriše kada je bio zaposlenik bjelovarskog Komunalca koja nam je rekla kako Beriša u početku nije bio baš "najvrijedniji" radnik, no s vremenom se ipak udobrovoljio za posao. 

Mladi Beriša kaže da će potražiti pravnu pomoć odvjetnika/Foto: Martina Čapo
Mladi Beriša kaže da će potražiti pravnu pomoć odvjetnika/Foto: Martina Čapo

- Čujte, da je odmah napomenuo da ne želi imati veze s pogrebima, možda bi došao u neku drugu jedinicu. Ovako, kada je došao na održavanje groblja, nekako je nemoguće postići da baš nikada radnik ne dođe u doticaj s ukopima. I sama u vrijeme gužve uskočim, obučem pokojnika ili ga našminkam, to je jednostavno tako. Budući da sam majka i da imam dva sina, pokušala sam s njim lijepo, savjetima, no nije baš išlo, kazala je Muškinja koja je priznala kako je Beriša u tvrtku stigao preko preporuke.

- Kada smo mogli, poštedjeli bi ga poslova oko ukopa, no nije pravedeno da neki to rade, neki ne. A svi imaju istu plaću. Vjerovala sam da će se s vremenom nekako posložiti i da će htjelti sve raditi što će biti potrebno, no tada mi je došao s liječničkom dokumentacijom koja baš i nije za rad na groblju. Pisalo je da se liječi još od 2017. godine, što znači da je i ranije imao problema. Pa je pisalo da je depresivan i ima poremećaj prilagodbe i poremećaj osobnosti. Iz dobre namjere rekla sam da ode kod Hegeda na razgovor jer sam mislila da će se uspjeti dogovoriti da možda negdje drugdje bude prebačen. Mi smo socijalno osjetljiva tvrtka i uvijek se trudimo izaći u susret radnicima, no Beriša je tamo vikao na Hegeda. Žao mi ga je i žao mi je što je sve tako loše ispalo po njega, no mi tu zaista ništa nismo krivi, zaključila je Muškinja.

Groblje Borik/Foto: Martina Čapo
Groblje Borik/Foto: Martina Čapo