Fotografija: Foto: Predrag Uskoković, Istock Photo/Getty Images
Galerija
Foto: Predrag Uskoković, Istock Photo/Getty Images

Daruvarski župnik Ivan Popić: "Gdje sam i prije Uskrsa susreo Uskrsloga..."

Isus nam na sve moguće načine želi reći da nismo stvoreni da bismo nosom rovarili po zemlji boreći se za što lagodniji život, već da podignemo svoj pogled i osvrnemo se oko sebe, ističe župnik PopićDARUVAR - Uskrs je najveća kršćanska svetkovina. To je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Tim povodom zamolili smo Ivana Popića, župnika župe Presvetog Trojstva u Daruvaru da se riječima obrati svim svojim sugrađanima i ljudima dobre volje.

"Razmišljao sam i promišljao kakve učene fraze i teološke definicije istaknuti. U tišini i miru večeri počeo sam slagati retke i svi su mi se učinili ispraznima i nisu imali smisla. Pisao sam i brisao jer iskreno, vjerovali li ne, fizički sam bio iscrpljen nakon neprestanih ispovijedanja po župama, obilaska više od stotinu bolesnika, staračkih domova, nastave u školi, uredskog posla, telefonskih poziva i susreta s vjernicima, nabave cvijeća i koječega drugoga za crkvu kako bi do Uskrsa bilo sve lijepo, svečano i spremno. I što pametno reći o Uskrsu, a da ne bude dosadno i suhoparno.

Uskrs je neprolazan i vječan

I onda mi je i moja fizička iscrpljenost pomogla da ipak malo zastanem pred stvarnošću koja se zove Uskrs i počnem shvaćati da je događaj koji se zbio prije više od dvije tisuće godina događaj koji je preobrazio čitavu stvorenu stvarnost, dotaknuo svaku poru moga ljudskoga bića, svaku stvarnost i situaciju ljudskog života i da je taj događaj bezvremenski, on je neprolazan, vječan. I ponovno se duboko klanjam pred otajstvom Božje ljubavi koja je dala za mene ono najveće, najljepše, najbolje što je imala; ta divna Božja ljubav darovala je svoga Sina Isusa Krista koji je za mene podnio muku križa i ušao u slavu uskrsnuća.

Župnik Ivan Popić/Foto: Predrag Uskoković
Župnik Ivan Popić/Foto: Predrag Uskoković

On je dao svoj život za mene i moj grijeh, on je preobrazio ljudski život i u ovom svijetu u kojem živimo, opterećenom tolikim teškoćama i nerazumijevanjima, ratovima, podjelama i svim drugih mogućim strahotama, snažno svijetli zora Uskrsa – Njegova i moga Uskrsa jer znam da sam stvoren za vječnost.

Nisam se pojavio na ovoj zemlji da bih tumarao životom nego mi je On, živi i Uskrsli Isus Krist, pokazao da grijeh i zlo nemaju konačnu riječ nego da iza Golgote sjaji uskrsna zora u kojoj odjekuje Aleluja! Uskrs je stvarnost koja u nama živi i želi se u nama razviti, a Uskrsli Isus Krist je na našem životnom putu prisutan i živ i na sve moguće načine nam želi reći da nismo stvoreni samo zato da bismo nosom rovarili po zemlji boreći se za što lagodniji život, a onda zaboravili živjeti nego da podignemo svoj pogled i osvrnemo se oko sebe.

Molim da Isusa sretnete na svom putu

Gdje sam i prije Uskrsa susreo Uskrsloga? U bakama i djedovima koji su na bolesničkim posteljama, ljudima koje sam susretao po gradu, učenicima u školi, vjernicima koji su pristupili svetoj ispovijedi, našem daruvarskom perivoju kroz koji sam prošetao u kasnim večernjim satima i osluškivao šum vjetra kako njiše grane drveća, rijeci koja je žuborila prolazeći kroz prekrasni Daruvar i nastavljala svoj tok prema dalekim prostranstvima, sitnim cvjetićima potočnica koje su posađene pored ulaza u župnu kuću… Da, dragi čitatelju, Kristov Uskrs je zaista preobrazio čitavu stvorenu stvarnost, a ti i ja se često zaboravimo diviti toj preobraženoj stvarnosti koja naprosto viče: „Krist je uskrsnuo“!

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Dok Vam svima želim Sretan i blagoslovljen Uskrs, želim i molim da Uskrsloga Isusa Krista, pobjednika nad grijehom i smrću, poput učenika koji su išli u Emaus, susretnete na svome životnome putu u svakom detalju svoga životnoga mozaika te poput njih radosno svima svjedočite ljepotu i uzvišenost ljudskog bića koje je preobraženo snagom Isusa Krista Uskrsnuloga".

Ivan Popić

Župnik župe Presvetog Trojstva u Daruvaru.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!