Fotografija: Držimo Filipu palčeve na Državnom natjecanju koje je za manje od mjesec dana/Foto: Dario Marković, Privatni album
Galerija
Držimo Filipu palčeve na Državnom natjecanju koje je za manje od mjesec dana/Foto: Dario Marković, Privatni album

Orguljaš Filip Radić iz Daruvara prvi u Zagrebu: "Iščašio je prst, nismo znali hoće li uopće nastupiti"

Dobio je longetu i posljednje dane prije natjecanja uopće nije mogao svirati. Jako smo ponosni i sretni zbog njegova pobjede, držimo mu palčeve na Državnom natjecanju, poručila je CeglediDARUVAR – Mladi Daruvarčanin Filip Radić još je jednom dokazao kako je vrsni orguljaš i kako ga, ako tako nastavi, čeka zavidna karijera u sviranju ne tako čestog glazbenog instrumenta – orgulja.

Naime, na 61. Županijskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, održanom u Zagrebu, Filip Radić, učenik Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar nastupio je u disciplini orgulje, 3. kategorija te osvojio 1. mjesto. Od mogućih sto, imao je zavidnih 94,40 boda te je svojim sjajnim nastupom ostvario plasman na Državno natjecanje koje će se održati početkom travnja.

Iščašio prst

Sve ovo možda ne bi bilo toliko fascinantno da Filip tjednima prije natjecanja nije imao – longetu na ruci, konkretno na malom prstu. Budući da je njegov nastup bio do posljednjeg trenutka upitan jer nije znao hoće li mu liječnici uopće skinuti longetu, kao niti kako će teći oporavak, Filipovo prvo mjesto u školi gledaju kao istinsko čudo, a za mladog orguljaša kažu da je pravi junak jer je svirao s – naotečenim prstom.

Daruvarčanin Filip Radić prvi i zasad jedini orguljaš u Daruvaru/Foto: Daria Marković
Daruvarčanin Filip Radić prvi i zasad jedini orguljaš u Daruvaru/Foto: Daria Marković
Filipov električni pijanino na kojem svira kod kuće/Foto: Privatni album
Filipov električni pijanino na kojem svira kod kuće/Foto: Privatni album

Ponosna na uspjeh učenika daruvarske Glazbene škole je i ravnateljica Vanda Cegledi.

Drugi put ide na državno

- Filip je učenik 3. razreda Srednje glazbene škole, program glazbenik – orguljaš. Ponosni smo što je već drugi put za vrijeme svojeg obrazovanja sudjelovao na natjecanju i ponovno se plasirao na državno natjecanje. Na regionalnom natjecanju osvojio je visoku prvu nagradu, što je izniman uspjeh. Tim više što je tjedan dana prije natjecanja skinuo longetu s malog prsta koji je ozlijedio na satu tjelesnog odgoja. Pa nismo do zadnjeg dana znali hoće li se uopće moći natjecati. Mi smo u školi nakon školskog izvršnog natjecanja, čuvši ga kako izvrsno svira, vjerovali da bi mogao ostvariti sjajan plasman, no tada se ozlijedio i sve je bilo pod upitnikom, priča nam ravnateljica.

- Iščašio je mali prst, dobio longetu i posljednje dane prije natjecanja uopće nije mogao svirati. Jako smo ponosni i sretni, držimo mu palčeve na Državnom natjecanju, poručila je Cegledi.

Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Jednako ponosna na Filipa je i njegova mentorica Spomenka Bogeljić koja nam je ukratko ispričala kako je Filip baš jedno iznimno dijete, a velikim talentom.

U jednoj godini dva razred

-Filip je dosta kasno upisao glazbenu školu. Nikako se nije mogao odlučiti. U 5. razredu je napokon prelomio u sebi da to želi, tako da smo u jednoj godini morali intenzivno raditi da bi završili dva razreda. U tom tempu prošla mu je cijela osnovna škola. Umjesto šest razreda u šest godina, on je osnovnu glazbenu školu završio u tri godine. Dotad je svirao klavir, da bi upisom srednje škole izabrao program orgulja.

Orgulje su specifičan instrument te ih nije moguće izabrati u osnovnoj školi prvenstveno jer dijete mora fizički biti dovoljno veliko. Osim toga, dijete već mora biti prilično osposobljeno. Klavir je zato, kako pojašnjava Bogeljić, baza.

Zanimalo nas je kako to da Filip nije nastavio s klavirom već se odlučio za mnogo kompleksniji instrument.

Filip Radić je u tri godine završio šest godina Glazbene škole/Foto: Daria Marković
Filip Radić je u tri godine završio šest godina Glazbene škole/Foto: Daria Marković
Na ovim se električnim orguljama Filip uči svirati u Glazbenoj školi/Foto: Privatni album
Na ovim se električnim orguljama Filip uči svirati u Glazbenoj školi/Foto: Privatni album

-On je baš takav. Njegovi roditelji porijeklom su iz Šibenika, a njihova tradicija je pjevanje u klapama, misno pjevanje, na kraju krajeva i orgulje. Ja vjerujem da je on taj neki zvuk vuče iz svojih gena. Izrazito je muzikalan, tako da mislim da je njemu klavir bio samo sredstvo za ostvarenje cilja. Kada je upisao orgulje „to je bilo onda to“, hvali svojeg učenika mentorica Spomenka i dodaje kako se baš pronašao svirajući orgulje.

Filip, inače, kao učenik 3. razreda Srednje glazbene škole tri puta tjedno ima satove orgulja. Budući da u školi imaju tek električni instrument, Filip nema gdje vježbati na pravim orguljama.

Satovi u crkvi

Stoga, kada im god vremenski uvjeti to dopuštaju, Filip i njegova mentorica Spomenka odlaze svirati orgulje u Župnu crkvu Presvetog Trojstva u Daruvaru. -Župnik Ivan Popić nam zaista izlazi ususret i veliko mu hvala na tome, kazala je Bogeljić prisjetivši se kako je Filip već u 1. razredu Srednje glazbene škole osvojio prvo mjesto na Županijskom natjecanju te 2. mjesto na Državnom. Ujedno nam je pojasnila kako županijsko natjecanje je sam vrh natjecanja za njih.

Učenik Filip Radić na orguljama/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
Učenik Filip Radić na orguljama/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar

-Iako se zove županijsko, natječu se djeca zapravo iz više županija. Dijele nas uglavnom na regiju sjever i regiju jug. Za program orgulja nema previše đaka, stoga je to uobičajeno, ističe Bogeljić i dodaje kako su zapravo već ovim minulim natjecanjem oni svoj cilj i ostvarili.

Naotečen prst

-Filipova priča oko sviranja orgulja i ozljede prsta neposredno prije natjecanja nalik je filmskoj priči. On je bio u totalnom šoku zbog povrede, brinuo je samo o natjecanju. Čak je sam vratio prst koji mu je izletio u prvom članku pa su se i na hitnoj u Pakracu svi čudili kako je to uspio napraviti. Brinuo se hoće li mu liječnici skinuti longetu na vrijeme, a kada je čuo da naredna dva tjedna mora biti bez opterećenja, dodatno se zabrinuo. Meni nije htio priznati je li ga tokom natjecanja prst bolio, no ono što sam vidjela jest da je bio naotečen. Filip je ispao pravi junak, baš je zapeo za orgulje. Jako je ustrajan i motiviran i svi smo ponosni na njega, zaključila je Bogeljić dodavši kako će Državno natjecanje biti održano u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu.

Filipov prvi sat klavira/Foto: Privatni album
Filipov prvi sat klavira/Foto: Privatni album

-Fantastičan prostor i vrhunski instrument. Sama ta prilika da možeš svirati tamo velik je doživljaj i istinsko uživanje. Osjećaš se kao gospodar svemira kada kreneš svirati, zaključuje Spomenka koja se nada da će još netko od đaka s daruvarskog područja krenuti Filipovim stopama i izabrati orgulje kao instrument na kojem će brusiti svoj glazbeni talent.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!