Fotografija: Danijeli su objavljene pjesme u nekoliko knjiga s grupom autora/Foto: Janja Čaisa
Galerija
Danijeli su objavljene pjesme u nekoliko knjiga s grupom autora/Foto: Janja Čaisa

Danijela Serdar iz Garešnice izdala prvu zbirku poezije: "Samo pratim svoj unutrašnji glas"

Ne znam je li trebalo čekati 48 godina da se nešto otvori, no pjesme su samo tekle, rekla nam je pjesnikinja SerdarDanijela Serdar strastvena je ljubiteljica knjige koja voli raznolike teme i godinama zapisuje crtice u svoj dnevnik čitanja. Zapisivanje se pretvorilo u intenzivno stvaranje, a prije dvije i pol godine odlučila je svoja djela podijeliti javno. Od tada do danas izdane su joj pjesme i prozni ulomci u sedam knjiga s grupama autora, a ovoga joj je ljeta izašla i prva zbirka poezije „Svjetlost svijeta“. Njezina djela naišla su na pozitivne kritike čitatelja, sugrađana, ali i struke.

Danijela Serdar iz Garešnice izdala prvu zbirku poezije/Foto: Janja Čaisa
Danijela Serdar iz Garešnice izdala prvu zbirku poezije/Foto: Janja Čaisa

Danijela Serdar rođena je u Pitomači, odrasla u Kutini i sretno se udala u Garešnicu prije 25 godina. Voli život u maloj sredini, miran i polagan. Sa suprugom Sašom ima dvoje djece, sina Sinišu koji se odnedavno zaposlio i kćer Saru, srednjoškolku. Obitelj joj je, ističe, najveća podrška u svemu. Suprugu je drago da se bavi nečim što voli, a djeca više ne trebaju pažnju kao nekad pa joj ostaje vremena za rad na sebi, za pisanje. To ponekad traje do ranih jutarnjih sati premda se budi u četiri ujutro jer radi u lokalnoj pekarnici.

Pokupila sve nagrade

- Dugo sam čitala i pisala samo iz potrebe da pišem, ne s namjerom da nešto objavim. Čitala, pisala, puno razmišljala, sudjelovala sam na puno online seminara. No onda sam se na poticaj ravnateljice gradske knjižnice Maje Dizdarević javila na natječaje na Facebook stranici Pisci i književnost, osvojila neke nagrade, moji su radovi izašli u nekoliko knjiga s grupama autora: „Iza proznih vrata“, „Čarolija zimske noći“, „Dijalozi ljeta“… Ne znam što se točno dogodilo, nešto se otvorilo, ne znam je li trebalo čekati 48 godina da se otvori, no pjesme su samo tekle. Jedna knjiga, druga knjiga. Urednik me je zezao da sam im pokupila sve nagrade – rekla nam je Danijela.

Intenzivno je počela pisati nakon suprugove bolesti/Foto: Janja Čaisa
Intenzivno je počela pisati nakon suprugove bolesti/Foto: Janja Čaisa
Njezini su radovi naišli na pozitivnu kritiku struke/Foto: Janja Čaisa
Njezini su radovi naišli na pozitivnu kritiku struke/Foto: Janja Čaisa

Na pitanje zašto baš duhovna tematika, Danijela ističe kako se nakon suprugove bolesti i velike brige za njegov život sve preokrenulo za 360 stupnjeva. Zbog brige, stresa i umora, i sama se razboljela i onda su podigli ručnu. Srećom, i ona i suprug su se oporavili.

- Bili smo izvan sebe kad su suprugu rekli da ima tuberkulozu. Bio je dvije godine kod kuće na bolovanju dok se nije skroz oporavio. To je bio trenutak kad sam pala i digla se. Od onda sam počela malo više grebati. Kad padneš, misliš da se cijeli svijet urotio protiv tebe, a zapravo se moraš naći u sebi. U razgovoru s Bogom, s tom nekom silom, rekla sam si da imam - sve. Od tog sam trena počela zapisivati i to s takvim porivom, u ekstazi zahvale. Do tad sam se teško verbalno izražavala. Bila sam osoba koja je teško iznosila svoje mišljenje, teško sam se opuštala, no i to se promijenilo kroz proces pisanja – rekla nam je Danijela.

Razina duboke meditacije

Danijela ističe da nije religiozna osoba koja ide u crkvu, ali je duboko zagrebala u taj jedan drugi svijet. Trenutno radi na knjizi o svom putu i dijalozima s Bogom, a svjetlo dana bi trebala ugledati krajem ove godine.

Danijelini stihovi na koricama knjige grupe autora/Foto: Janja Čaisa
Danijelini stihovi na koricama knjige grupe autora/Foto: Janja Čaisa
U žarištu interesa joj je duhovna, misaona tematika/Foto: Janja Čaisa
U žarištu interesa joj je duhovna, misaona tematika/Foto: Janja Čaisa

- Došla sam na tu razinu duboke meditacije, došla sam u kontakt sa svojim nefizičkim ja. Odrasla sam u katoličkoj obitelji, imam sve sakramente. No kad se sve dogodilo sa suprugom, zbog neznanja, rekla sam: Zašto Bože? I moja knjiga ide u tom smjeru, kao i proces mog rasta. Vjera je za mene razgovor s Bogom. A Bog je za mene ključna esencija života. Često se sjetim svoje bake koja mi je znala reći da je svejedno gdje se moliš, gdje razgovaraš s Bogom, to ne mora biti u crkvi. Ti moji razgovori su krenuli sve dublje i dublje. Nisam uvijek svjesno ulazila u molitvu, nego bi samo krenulo. U razgovoru dobijem riječ i to mi visi neko vrijeme, a iz toga se onda rodi stih, pjesma, a evo sada i knjiga – veli nam Danijela.

Prati unutrašnji glas

U jednom trenutku kroz svoj osobni rast Danijela je uvidjela da je počela doticati ljude. Sami bi joj se obraćali, željeli razgovarati. Sklopila je brojna nova prijateljstva koja se baziraju na tim traganjima. Sve bi se moglo svesti na stihove pjesme „Iskra“ koji kažu: Zato sam te stvorio / da bih te otvorio / da možeš upiti moju iskru / ovog savršenog trenutka postojanja.

Strastvena je ljubiteljica knjige i raznih tema/Foto: Janja Čaisa
Strastvena je ljubiteljica knjige i raznih tema/Foto: Janja Čaisa

Danijela trenutno piše i jedan ljubavni roman, a u planu je i skora promocija zbirke poezije Svjetlost svijeta. Ističe da piše isključivo iz ljubavi i u želji da pomogne čitatelju na putu rasta. U ovom trenutku nema financijske računice od svojeg spisateljskog rada, no to joj nije niti bitno.

- Ja samo pratim svoj unutrašnji glas. A to sam i napisala u zbirci pjesama Svjetlost svijeta i istoimenoj pjesmi: „Svjetlost svijeta“ stavio si u moj dlan / da prenesem poruku i ostavim trag…

Danijelinu knjigu možete nabaviti OVDJE.