Fotografija: U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 3,5 tisuće što aktivnih, što pričuvnih pripadnika policijske uprave/Foto: PU bjelovarsko-bilogorske
Galerija
U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 3,5 tisuće što aktivnih, što pričuvnih pripadnika policijske uprave/Foto: PU bjelovarsko-bilogorske

Dan policije: "Svoje živote na oltar domovine položilo 38 bjelovarskih policajaca, 180 ih je ranjeno"

"Dostojanstveno i s posebnim pijetetom prisjetili smo se hrvatskih vitezova koji su imali privilegiju i čast sudjelovati u stvaranju domovine, braneći stoljetno ognjište svojih predaka", kažu iz policijeU Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj proslavljen je Dan policije i policijske kapelanije sv. Mateja apostola. Svečanost je započela jučer svetom Misom u crkvi sv. Terezije Avilske u Bjelovaru, koju je predvodio biskup Vjeloslav Huzjak, a pjesmom ju je uveličala Policijska klapa „sv. Matej“.

Na kraju svete Mise policijski kapelan policijske kapelanije "Sv. Mateja" Damir Vrabec obratio se prisutnima i zahvalio što su  uveličali Dan policijske kapelanije koja ima ime upravo po svetom Mateju apostolu i evanđelisti.

Poklonili se žrtvama

- Nakon svete mise kod spomen obilježja ispred zgrade policijske uprave položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske redarstvenike Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Uz obitelji, pred spomen obilježjem su se poklonili načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i ratni zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Jakob Bukvić sa najužim suradnicima uz pripadnike Antiterorističke jedinice Lučko. Potom predstavnici Hrvatske vojske koje su činili zapovjednik topničko raketne pukovnije i Vojarne Bilogora pukovnik Davor Stefanović te zapovjednik topničko raketne bojne gardijske oklopno mehanizirane brigade bojnik Marijan Žukina. 

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Treća delegaciju koja je položila vijenac i poklonila se žrtvama bila je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, mlade i demografiju Andrea Bengez, izaslanik gradonačelnika Grada Bjelovara i predsjednik gradskog vijeća Nenad Martinovski, gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija, ravnateljica Opće bolnice "Dr. Anđelko Višić" Bjelovar Sanela Grbaš Bratković i predsjednik zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije Mladen Marinković.

Petero njih još uvijek nestali

Svojim poginulim kolegama, prijateljima i suborcima poklonili su se i predsjednici policijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruga specijalne policije Omege, Udruga prvi hrvatski redarstvenik, Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara 91., Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Podružnica Čazma, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Garešnica te Udruga umirovljenih djelatnika policijske uprave i na kraju predstavnici sindikata: Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Nacionalni sindikat policije MUP-a, javljaju iz PU bjelovatsko-bilogorske.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

- I nakon toliko godina s puno ponosa, dostojanstveno i s posebnim pijetetom prisjetili smo se hrvatskih vitezova koji su imali povijesnu privilegiju i čast sudjelovati u stvaranju domovine, braneći stoljetno ognjište svojih predaka čime su svoja imena trajno utkali u stvaranje slobode. U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 3,5 tisuće što aktivnih, što pričuvnih pripadnika naše policijske uprave.

Svoje živote na oltar domovine položilo je 38 naših kolega, od kojih se još njih petorica smatraju nestalim, dok ih je 180 ranjeno.

Njima u spomen pročitana je povjesnica ove policijske uprave u Domovinskom ratu, kažu iz policije.      

Na prigodnoj svečanosti u restoranu policijske uprave pored pozdravnog govora načelnika Jakoba Bukvića nazočnima se obratio župan Marko Marušić te biskup bjelovarsko-križevački  Vjekoslav Huzjak.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!