Fotografija: 
Najveći porast potrošačkih cijena imali su hrana i bezalkoholna pića, bili su 19 posto skuplji nego prije godinu dana, te 1,2 posto u odnosu na prethodni mjeseci/ Foto: Ranko Suvar/CROPIX (Ilustracija)
Najveći porast potrošačkih cijena imali su hrana i bezalkoholna pića, bili su 19 posto skuplji nego prije godinu dana, te 1,2 posto u odnosu na prethodni mjeseci/ Foto: Ranko Suvar/CROPIX (Ilustracija)

Cijene u prosincu porasle 13,1 posto, hrana i bezalkoholna pića skuplji za čak 19 posto

Je li inflacija u studenom prošle godine dosegla vrhunac, pokazat će podaci o siječanj. No, rašireno dizanje cijena zbog uvođenja eura upućuje da razdoblje povećanje inflacije još nije gotovoU posljednjem mjesecu prošle godine inflacija je blago usporila, na godišnjoj razini iznosila je 13,1 posto, dok je u studenom rasla po stopi od 13,5 posto, objavio je DZS. U odnosu na studeni, potrošačke cijene u prosincu pale su za 0,3 posto, a prosječna inflacija u prošloj godini iznosila je 10,8 posto, piše Jutarnji list.

Najviše poskupjeli hrana i bezalkoholna pića

Promatrano prema glavnim skupinama, navodi DZS, najveći porast potrošačkih cijena imali su hrana i bezalkoholna pića, bili su 19 posto skuplji nego prije godinu dana, te 1,2 posto u odnosu na prethodni mjeseci. Ta je skupina proizvoda ujedno dala najveći doprinos ukupnoj stopi inflacije, sa 4,93 postotna boda. Po visini poskupljenja slijede restorani i hoteli, 17,1 posto, zatim pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva koji su skuplji 16,1 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva rasle su 16 posto, odjeća i obuća 12,1 posto, prijevoz 8,4 posto, alkoholna pića i duhan 5,3 posto, te zdravlje 4,6 posto.

Skuplji duhan, rekreacija, restorani...

Na mjesečnoj razini, nakon hrane i bezalkoholna pića, najviše su poskupili alkoholna pića i duhan te rekreacija i kultura, po 0,8 posto, zatim zdravlje te restorani i hoteli, za 0,5 posto, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva u mjesec dana su povećane za 0,3 posto.

Porast cijena, navodi DZS, ublažio je pad cijena u skupinama prijevoz, za četiri posto, odjeća i obuća, za 2,8 posto, te stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0,6 posto. Je li inflacija u studenom prošle godine doista dosegla vrhunac, pokazat će podaci o potrošačkim cijenama za siječanj, a rašireno dizanje cijena zbog uvođenja eura upućuju da će razdoblje povećanje inflacije još nije gotovo, piše Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!