Fotografija: Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Galerija
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

"Cijene goriva ostaju iste kao i prethodnih 14 dana, zamrznuli smo i veleprodajne iznose"

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana, stoji u priopćenju poslanom nakon telefonske sjedniceDanas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana, priopćeno je iz Vlada, piše Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković / Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Premijer Andrej Plenković / Foto: Damjan Tadic/CROPIX

"Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone. Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana", stoji u priopćenju.

Prije nekoliko dana u javnosti se pojavila informacija kako bi poskupljenje goriva, kada Vlada ne bi reagirala, bilo brutalno. Prema informacijama koje je objavio HRT, eurosuper bi u tom slučaju mogao stajati oko 16 kuna, a eurodizel više od 16,5 kuna po litri.

Foto: Boris Kovačev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Boris Kovačev/CROPIX (ilustracija)

Koji će potez Vlada povući, u Banskim dvorima ne otkrivaju, no prema šturim informacijama proizlazi da će odluka biti na tragu one koja je usvojena prije dva tjedna kada su fiksirane najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama na 13,50 kuna za benzin, 13,08 kuna za dizelsko gorivo i 9,45 kuna za plavi dizel. Ta je odluka, kao što se očekivalo, izazvala revolt malih distributera koji, kako tvrde, ne mogu podmirivati svoje troškove.

Kako smo ranije izvijestili, od vaučera zasad neće biti ništa. U Vladi doznajemo da se razmatra opcija vaučera za građane koji su teškog imovinskog stanja, ali ta se mjera sigurno neće uvoditi prije jeseni, piše Jutarnji list. Prema neslužbenim informacijama iz Banskih dvora, ne treba očekivati ni posebne Vladine mjere kojima bi se pomagalo vlasnicima manjih benzinskih postaja, ili barem ne svima.