Fotografija: Kardinal Josip Bozanić predvodio je svetu misu za Uskrs u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Galerija
Kardinal Josip Bozanić predvodio je svetu misu za Uskrs u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Bozanić na uskrsnoj misi molio za mir u Ukrajini: "Budućnost ne pripada nasilnicima"

Propovijed je zaključio riječima iz homilije koju je blaženi Alojzije Stepinac održao u zagrebačkoj prvostolnici na Uskrs 13. travnja 1941. godineZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Uskrs misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu i u propovijedi pozvao vjernike da budu spremni pomoći, osobito prognanicima iz Ukrajine te poručio kako "budućnost ne pripada nasilnicima".

"Naš Bog jest Bog koji daruje radost i nadu. Možda je lakše prihvatiti Boga koji s nama dijeli naše boli, ali je često teže s njim dijeliti radost jer nas ona obvezuje da gledamo dalje, da podignemo pogled i da ne ostanemo zatvoreni u sebe", rekao je kardinal u propovijedi, piše Jutarnji list.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Kao vjernici uskrsnuća, pozvani smo izgrađivati svijet zajedništva i solidarnosti, nasuprot obeshrabrenosti i sebičnosti. Tako ulazimo u križ sebedarne ljubavi, a tom ljubavlju Uskrs daje smisao našim križevima, dodao je.

Bozanić je rekao kako je "pobjeda na križu ono u što vjerujemo". Isus je uskrsnuo i danas je živ, a u euharistiji je na osobit način prisutan među nama, dodao je, podsjetivši na riječi filozofa Maxa Horkheimera da treba odbiti prihvatiti stvarnost po kojoj je krvnik vječno u pravu u odnosu na svoju žrtvu.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

"Budućnost ne pripada nasilju, to je duboki smisao Uskrsa", poručio je kardinal te rekao kako danas molimo za sve naše potrebe, za domovinu, za mir u svijetu, a ponajprije za mir u Ukrajini.

Taj mir je potreban i napadnutima, ali i napadačima, a najviše inicijatorima i zapovjednicima, dodao je.

"Budimo i nadalje spremni karitativno pomoći, osobito u prihvaćanju prognanika. Naše nedavno iskustvo rata, stradanja i prognanstva pojačava našu otvorenost za velikodušnost. Duboko vjerujemo da će nevine žrtve donijeti blagoslov onima koji ovih tjedana prolaze kalvariju nedostojnu čovjeka", rekao je Bozanić.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Propovijed je zaključio riječima iz homilije koju je blaženi Alojzije Stepinac održao u zagrebačkoj prvostolnici na Uskrs 13. travnja 1941. godine u kojoj je rekao kako je mir jedan od najljepših Isusovih darova nakon uskrsnuća, a što pokazuje, ocijenio je Bozanić, koliku moć nadbiskup Stepinac nije imao u odnosu na ondašnju vlast.

Bozanić je dodao kako je aktualnost Stepinčevih riječi jaka poruka za našu suvremenost.

"Stoga molimo, Gospodine ne uskrati nam milost da te vidimo u svom životu i jačaj nas svojim duhom da drugima budemo i darujemo tvoj mir. S tim mislima i željama svima čestitam Uskrs", zaželio je kardinal.

Na misi je bio i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Na misi je bio i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Na misi su sudjelovali premijer Andrej Plenković te ministri hrvatskih branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a kardinal je rekao kako je misi također sudjelovala skupina izbjeglica iz Ukrajine.