Fotografija: Dario Hrebak i Nikola Mamić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak i Nikola Mamić/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarskog gimnazijalca Nikolu Mamića, pobjednika natjecanja u prevođenju, primio Hrebak

Na natjecanju su svi sudionici dobili identičan tekst koji je trebalo prevesti s engleskog na materinji jezik. Riječ je o simultanom korištenju oba jezika, što ovo natjecanje čini specifičnim, kazao je Nikola MamićNikola Mamić, učenik četvrtog razreda Gimnazije Bjelovar pobjednik je natjecanja Juvenes Translatores za Hrvatsku. Riječ je o natjecanju u kojem je sudjelovalo oko 2800 učenika iz cijele Europske unije, a profesionalni prevoditelji Europske komisije su odabrali 27 pobjednika, odnosno po jednog za svaku državu članicu.

Gradonačelnik Hrebak primio je Nikolu Mamića/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Hrebak primio je Nikolu Mamića/ Foto: Deni Marčinković

Nagrada 1000 kuna

- Čestitam Nikoli, ali i njegovoj profesorici Jasmini Bašek na ovom sjajnom uspjehu. Bjelovarska gimnazija poznata je diljem Hrvatske po odličnim učenicima koji kasnije bilježe izvrsne rezultate na fakultetima. Smatram da Grad treba cijeniti uspjehe svojih učenika i studenata, kazao je gradonačelnik Hrebak dodavši da će Nikoli i njegovoj mentorici pripasti jednokratna nagrada u iznosu od po tisuću kunu, koju je Grad nedavno uveo.

Dario Hrebak, Nikola Mamić i Jasmina Bašek/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak, Nikola Mamić i Jasmina Bašek/ Foto: Deni Marčinković

Sam Nikola izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik prepoznao njegov uspjeh, kao  i uspjehe drugih njegovih mladih kolega.

Težak tekst

- Na natjecanju su svi sudionici dobili identičan tekst koji je trebalo prevesti s engleskog na materinji jezik. Riječ je o simultanom korištenju oba jezika, što ovo natjecanje čini specifičnim. Sami tekstovi bili su vrlo zamršeni, a prevoditelji Europske komisije uspoređuju svaki prevedeni tekst. Konkretno, za moj prijevod kazali su da ih je jako iznenadio  te su izrazili želju da me upoznaju i mimo same ceremonije, što smo već obavili preko video poziva, kazao je najbolji hrvatski učenik prevoditelj i dodao da mu je želja ipak upisati PMF, smjer matematika, a kasnije bi se volio baviti i računalstvom.

Nikola Mamić, učenik Gimnazije Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Nikola Mamić, učenik Gimnazije Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Nikola je ispit pisao online putem iz škole, a sve je nadgledala i njegova profesorica koja je također potvrdila da je tekst bio iznimno težak.