Fotografija: 
I to baš u sezoni alergija...Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX
I to baš u sezoni alergija...Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

Belupo prijavio nestašicu dječjeg lijeka protiv alergije: "Nećete ga moći nabaviti sve do studenog"

Na tržištu je dostupan sirup Aerius istog sastava, odnosno iste djelatne tvari – desloratadinaBelupo je prijavio nestašicu poznatog lijeka protiv alergija, a najviše bi mogla pogoditi djecu. Riječ je o sirupu Alerdin 0,5 mg/ml, oralna otopina, s djelatnom tvari desloratadin. Belupo navodi kako zbog razloga povezanih s proizvodnjom lijeka neće biti na tržištu od 15. rujna do 3. studenoga, piše Jutarnji list.

Alerdin je oralna otopina indicirana u odraslih, adolescenata i djece starije od jedne godine za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarije. Ublažava simptome upala nosnih putova kod peludne groznice i alergije na grinje.

Dostune su tablete, ne i sirup

Simptomi uključuju kihanje, curenje ili svrbež nosa, svrbež nepca te svrbež, crvenilo i suzenje očiju. Koristi se i za ublažavanje simptoma povezanih s urtikarijom, odnosno alergijskim promjenama na koži.

Na tržištu je dostupan sirup Aerius istog sastava, odnosno iste djelatne tvari – desloratadina. Riječ je o antihistaminicima koji ne izazivaju pospanost pa kod odraslih nema ograničenja u upravljanju motornim vozilima.

Kako se doznaje iz ljekarni, Belupova sirupa Alerdin doista nema na tržištu. No, tablete Alerdin su na raspolaganju pacijentima, ali njih ne mogu koristiti djeca. Te raspadljive tablete za usta, naime, primjenjuju se kod osoba starijih od 12 godina.

U ljekarnama kažu kako zasad imaju na raspolaganju zalihe sirupa Aerius, piše Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!