Kuharice daruvarskih škola i vrtića učile kako pripremati obroke djeci koja boluju od celijaklije
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Dok su daruvarski školarci uživali u posljednjim danima uskršnjih praznika, njihove kuharice su se vrijedno pripremale za početak nove školske sezone u kuhinji.
Osim uobičajenog generalnog čišćenja, pisanja jelovnika, i nabave namirnica, u petak je kuhinjsko osoblje Češke Osnovne škole J.A.Komenskog, Osnovne škole Vladimira Nazora i češkog vrtića Ferde Mravenca zajednički sudjelovalo na predavanju "Celijakija u vrtiću i školi".
Što je celijaklija?
Podsjetimo, od ove godine krenulo je financiranje jednog školskog obroka za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj u sklopu projekta "Pravo svakog djeteta na školski obrok". Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi zahavljujući kojoj brojna djeca, bez obzira na to imaju li celijakiju ili ne, više neće biti gladna u školi. Osim financijskih poteškoća, danas svjedočimo i sve većem broju djece čije zdravstveno stanje traži poseban režim prehrane, a koja također ne bi smjela ostati gladna u školi. Jedna od dijagnoza koja zahtjeva poseban režim prehrane je celijakija.
Celijakija je autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošenje glutena. U slučaju unošenja glutena u probavni sustav dolazi do oštećenja, upale i atrofije crijevne sluznice, koja tada ne može upijati hranjive tvari iz hrane, što može dovesti do razvoja teških i po život opasnih bolesti.
Fizičko i mentalno zdravlje
Predavanje "Celijaklija u vrtiću i školi" u Daruvaru su održale predsjednica Udruge Celivita Amalija Jurjević Delišimunović i Ida Čarnohovski, potpredsjednica udruge i koordinatorica i voditeljica projekata i programa Udruge Celivita.
Udruga Celivita iz Zagreba postoji od 2014. godine, a glavni cilj njezinog djelovanja je povećanje sigurnosti zdravlja oboljelih od celijakije, alergije na pšenicu i intolerancije na gluten te poboljšanje kvalitete njihovih života kao i života njihovih obitelji.
Svrha predavanja održanog u Daruvaru bila je doprinijeti očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja djece s celijakijom kroz edukaciju kuhinjskog osoblja na teme: Kako razlikovati posebne prehrambene potrebe osoba s celijakijom, alergijom na pšenicu i intolerancijom na gluten? Zašto je ispravna ishrana jedini lijek za osobe s celijakijom? Kako i gdje potražiti popis dozvoljenih, potencijalno opasnih i zabranjenih namirnica za osobe s celijakijom?
Registar bezglutenskih proizvoda
Osim toga, predavačice su pojasnile kako proučavati deklaraciju hrane kad je u pitanju prisutnost glutena, kako spraviti nutritivno zadovoljavajući međuobrok za celijakičare. Također su opisani mogući izvori i načini križne kontaminacije kod nabave i posluživanja hrane, a na kraju je predstavljen Registar bezglutenskih proizvoda, u kojem kuhinjsko osoblje može na jednostavan i siguran način provjeriti namirnice bez glutena. Naglasak je bio i na važnosti inkluzije u odgojno- obrazovnim ustanovama, a program predavanja je bio nadasve aktualan i pratio je svakodnevne izazove s kojima se susreće osoblje koje priprema obroke za celijakičare, ali i izazove s kojima se susreću oboljeli.
Domaćin predavanja bila je Češka osnovna škola čije je osoblje na čelu s šeficom kuhinje Kvijetom Hadžinom pokazalo da ima zavidna znanja i praksu kad je u pitanju priprema hrane za osobe s celijakijom. Domaćini su počastili sve prisutne specijalitetima bez glutena, i ostavili ih bez teksta, ali i bez glutena.