Fotografija: Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica / Foto: MojPortal.hr/Getty Images/iStockphoto
Galerija
Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica / Foto: MojPortal.hr/Getty Images/iStockphoto

Bakunić: "Uređujemo stan za liječnicu ili liječnika. Radimo sve da dovedemo nekoga..."

Općina Končanica 2021. godinu završila je u plusu većem od 400.000 kuna i sada se bori da pronađe zamjenu za liječnicu koja još uvijek radi iako je u miroviniNačelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić ima razloga za optimizam, ali i brigu. Naime. na prošloj sjednici Općinskog vijeća jedna od točaka bilo je izvršenje proračuna za 2021. godinu, a izvješće je pokazalo da je Općina Končanica, kada se sve podvuče, završila 2021. godinu sa 411.000 kuna u proračunskom plusu.

Radovi u stanu pri kraju

No, novac koji je potegao završnu računicu u plus također je vezan i uz dosta važan problem kojeg Općina pokušava riješiti.

- Proračunski plus je pokazatelj da općinski proračun planiramo vrlo realno. Razlika se stvorila jer smo dobili 300.000 kuna iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, odnosno za uređenje stana za liječnicu ili liječnika. Radovi u stanu su pri kraju i voljeli bismo u Končanici dobiti nekog mladog liječnika ili liječnicu. Naša liječnica je u mirovini, trenutno radi na četiri sata dnevno, ali njoj je zbog godina sve teže raditi, što je potpuno razumljivo - priča nam načelnik Zlatko Bakunić.

Općina Končanica u potrazi je za liječnicom ili liječnikom kome će osigurali i smještaj u potpuno novouređenom stanu/Foto: Getty Images/iStockphoto
Općina Končanica u potrazi je za liječnicom ili liječnikom kome će osigurali i smještaj u potpuno novouređenom stanu/Foto: Getty Images/iStockphoto

Problem je, naime, što liječnika baš i nema na tržištu i vjerojatno im predstoji »teška bitka« za dovođenje liječnice ili liječnika u Končanicu. Naime, osim što smo s liječnicima u deficitu na nacionalnoj razini, dodatni je problem što malo tko od njih želi ići raditi u manje sredine, iako rad u manjim sredinama zapravo ima brojne prednosti.

Liječnica iz Zdenaca

- Radimo na tome, pokušavamo sa svih strana. Jedna mlada liječnica iz Zdenaca izrazila je želju da bi došla kod nas raditi, ali ona još nema licencu, a trebala bi je dobiti negdje u rujnu. I onda možda dođe. Također smo razgovarali i o mogućnosti da ta mlada liječnica bude ovdje sa sadašnjom liječnicom dok ne stekne licencu, a sve kako bi upoznala stanovništvo. No, na žalost, Dom zdravlja ne dopušta takvu mogućnost dok god ne dobije licencu - kaže nam načelnik Zlatko Bakunić dodajući još jednom kako će napraviti sve što mogu da dovedu mladu liječnicu ili liječnika u Končanicu.