Fotografija: Renata se nije lako dala poraziti, borila se kao lavica. Duže bi ostala za stolom, sve upijala i pokazala im da je dostojan protivnik,/Foto: Privatni album
Galerija
Renata se nije lako dala poraziti, borila se kao lavica. Duže bi ostala za stolom, sve upijala i pokazala im da je dostojan protivnik,/Foto: Privatni album

Renata (10) se iz Turske vratila bez medalje, dočekali je kao pobjednicu: "Borila se kao lavica"

Sve su Renatine partije trajale oko tri sata što je iznimno zahtjevno. Nije se lako dala poraziti, borila se kao lavica. Duže bi ostala za stolom, sve upijala i pokazala im da je dostojan protivnik, kaže Renatina majka



Gareščanka Renata Hranilović, državna kadetska prvakinja u šahu, ovoga se puta vratila kući bez medalje, ali s puno novog iskustva i motivacije da i dalje nastavi vrijedno trenirati.

Renata se vratila s Europskog prvenstva u šahu za mlade u Turskoj, koji se održao u turskom gradu Antaliji od 5. do 15. studenog, gdje je predstavila svoj grad i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. U Turskoj je 10 dana zaredom igrala s najboljima od najboljih, dobila dodatnu motivaciju za rad, vidjela novu zemlju i upoznala nove prijatelje.

Zahtjevne partije

- Sve su Renatine partije trajale oko tri sata što je iznimno zahtjevno. Iako je izgubila šest od devet partija, nije se lako dala poraziti, borila se kao lavica. Duže bi ostala za stolom, sve upijala i pokazala im da je dostojan protivnik. Iako se nije vratila kući s medaljom, za našu je obitelj velika stvar što je uopće sudjelovala na tako velikom natjecanju i tamo dala sve od sebe. Naravno da se gleda pobjeda, ali i način na koji si igrao – kazala je za MojPortal.hr Renatina mama Martina.

Renata se borila kao lavica na Europskom/Foto: Privatni album
Renata se borila kao lavica na Europskom/Foto: Privatni album

- Sretna sam i zadovoljna što sam igrala izvan Hrvatske. Rezultat je takav kakav je, moglo je biti i bolje. No mnogo sam toga naučila. Doček u mom 5. a razredu nakon povratka iz Turske me je posebno razveselio. Iako sam ga očekivala, nisam mislila da će mi pripremiti tako nešto veliko - konfete, baloni, sokovi, slatkiši. Dočekali su me kao pobjednicu – rekla nam je mlada šahistica Renata.

Prvo međunarodno natjecanje

Renati bi sasvim sigurno bilo lakše da je trener Ognjen Matko mogao biti uz nju na natjecanju. To bi joj dalo dodatnu snagu, on bi je usmjeravao iz dana u dan, davao joj instrukcije i radio na moralu.

Renata s natjecateljima iz Hrvatske/Foto: Privatni album
Renata s natjecateljima iz Hrvatske/Foto: Privatni album

- Ogroman je uspjeh izboriti jedno ovakvo prvenstvo, a igrati s najboljima od najboljih, to je nagrada. Renata je malo bila pod dojmom velikog natjecanja i nije pokazala sav svoj talent, što je razumljivo jer joj je to tek prvo međunarodno takmičenje u karijeri. Gotovo svi su imali svoje trenere na dohvat ruke, a mi smo se pripremali preko interneta jer je sredstava bilo samo za Renatin odlazak. U Turskoj smo se borili s puno moćnijim silama; to je usporedba Davida i Golijata – rekao nam je Renatin trener Fide majstor Ognjen Matko.

Mama Martina istaknula je kako su cijeli put i boravak protekli u najboljem redu. Vremenska razlika ih je malo zbunila i trebalo im je da se prilagode.

Motivacija za dalje

- Početak je bio stresan jer nismo mogli biti uz djecu. Kada si u stranoj zemlji, a dijete ima 10 godina, nekako ti nije svejedno. Družili smo se s timovima iz Hrvatske, s nekolicinom se poznajemo od prije, s ostalima smo se sad upoznali uživo. Renata je svjesna da je ovo njezino sudjelovanje veliko i važno bez obzira na rezultat. Europsko joj je velika motivacija da nastavi i dalje gorljivo trenirati. Mi roditelji smo ponosni na nju i na njenu lavovsku borbu. Ovim se putem još jednom svima zahvaljujemo što su nam pomogli da ostvarimo ovaj pothvat – rekla nam je mama Martina.

Svaka partija trajala je oko tri sata/Foto: Privatni album
Svaka partija trajala je oko tri sata/Foto: Privatni album

Renata nam veli da se bojala kako neće imati što jesti, da joj hrana neće odgovarati, no pronašla je ono što joj odgovara. Najviše joj se svidjelo toplo vrijeme, palme i sunce, te druženje s vršnjacima.

Online šahovska nastava subotom 

- Sad je najbitnije sve partije dobro proanalizirati da se ne ponavljaju iste greške. Jedna izgubljena analizirana partija vrijedi više od 100 dobivenih za šahovski napredak. Izvući što više iz toga da se vrati jača i zablista u punom sjaju što ona i zaslužuje. Ne smijemo zaboraviti da je Renata bila najbolje plasirana naša igračica u dobnoj skupini djevojčica do 10 godina. I smatram ovo dobrim rezultatom za prvi put. Nastavljamo dalje s treninzima dok se malo smanje školske obveze, ali u blažem intenzitetu – rekao nam je trener Matko.

Broncu je osvojio mladi Riječanin/Foto: Privatni album
Broncu je osvojio mladi Riječanin/Foto: Privatni album

Renata uskoro počinje i s online šahovskom nastavom subotom koju organizira Hrvatski šahovski savez. Predavanja će držati poznati šahisti-treneri iz svih krajeva svijeta, a Renata se tome jako raduje, istaknula je mama Martina.

Na Europskom prvenstvu za mlade u šahu u Turskoj svoje je snage odmjerilo više od tisuću najboljih šahista iz čak 46 zemalja. Uz Renatu Hranilović nastupilo je još 14 natjecatelja iz Hrvatske. Mladi Erik Golubović iz ŠK Rijeka osvojio je brončanu medalju u otvorenoj kategoriji do 10 godina, što je najbolji hrvatski rezultat na ovom natjecanju.

Renatu je u Tursku pratila mama Martina/Foto: Privatni album
Renatu je u Tursku pratila mama Martina/Foto: Privatni album