Fotografija: Maradona snimljen u Zagrebu tijekom finala Davis Cupa na meču između Marina Čilića i Federica Delbonisa u Areni/Foto: Damir Krajač/CROPIX
Maradona snimljen u Zagrebu tijekom finala Davis Cupa na meču između Marina Čilića i Federica Delbonisa u Areni/Foto: Damir Krajač/CROPIX

Maradona preminuo u 60. godini, sva imovina mu je vrijedila 75.000 eura

Maradona je prije mjesec dana završio na hitnoj operaciji zbog krvarenje na mozgu. Operacija je prošla dobro, pušten je na kućni oporavak, ali mu se stanje zatim naglo pogoršalo



Argentinski Ole objavio je tužnu vijest: jedan od najboljih nogometaša svih vremena, Diego Armando Maradona umro je od posljedica srčanog udara u Tigreu gdje se oporavljao od operacije.

Kućni oporavak

Maradona je prije mjesec dana završio na hitnoj operaciji zbog krvarenje na mozgu. Liječnici su nakon operacije govorili da je operacija prošla prema planu pa je prošlog tjedna pušten na kućni oporavak. No, nakon nekoliko dana na kućnoj njezi, Maradonino stanje počelo se komplicirati. Potom je uslijedio srčani udar. Liječnici su ga pokušali reanimirati, ali pomoći mu, na žalost, nije bilo. 

Maradona je igrao za Argentinos Juniorse, Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boyse, a nacionalni dres nosio je 91 put te za svoju državu postigao 34 gola. S Argentinom je 1986. postao i prvak svijeta na SP-u u Meksiku. 

Gol kojeg je postigao rukom reprezentaciji Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. godine jedan je od najpoznatijih golova svih vremena. Naknadno je prozvan "Božjom rukom" zbog Maradonina komentara o načinu na koji je postigao gol. 

Vječna rasprava: Tko je bio bolji

Maradona se uz Brazilca Pelea smatra jednim od najboljih nogometaša svih vremena, a rasprave o tome tko je bio bolji nogometaš, on ili Pele, vjerojatno će trajati dok je svijeta.

Trenersku karijeru je započeo u Textil Mandiyú, zatim je  vodio Racing Club, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Također e bio trener Al-Wasla, Deportivo Riestru, Fujairaha i Dorados de Sinaloa, a posljednji klub koji je vodio bila je Gimnasia de La Plate. 

Tijekom karijere imao je problema zbog raskalašenog načina života i konzumiranja kokaina, ali to nije umanjilo žar s kojim su ga navijači obožavali. 

Siromašan po standardu zvijezda

Maradona je smatran jednim od najboljih nogometaša svih vremena, ali mnoge će iznenaditi da nezaboravni maestro nije pred kraj života bio ni približno financijski osiguran u odnosu na njegov nogometni renome. 

Zbog stila života i činjenice da je najveće angažmane ostvarivao u vrijeme kad se u nogometnu vrtio daleko manji novac nego danas, slavni Argentinac bio je gotovo siromašan po standardnima modernih nogometnih zvijezda, čak i onih koje zarađuju prosječno.

Po pisanju britanskih medija, Maradonino bogatstvo danas se procjenjuje na 75.000 eura. Toliko jedan Messi, primjerice, zaradi u samo nekoliko dana.

Zapanjujuće malo, kada se pogleda što je sve napravio u velikoj karijeri. S reprezentacijom Argentine je osvojio naslov svjetskog prvaka 1986. godine, a tijekom karijere igrao je za Argentinos Juniors, Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli gdje je osvojio dva naslova prvaka Italije i imao status božanstva, te Sevillu, Newell's Old Boyse, a karijeru je završio kod kuće, u Boca Juniorsima.